Autor Wątek: Typowy młynek do espresso to?  (Przeczytany 14264 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Typowy młynek do espresso to?
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Wrzesień 2024, 19:49:17 »
skonfrontuję z tym polecanym przez kilka osób na forum DF64
👍
Jesteś zdecydowany wyłącznie na młynek SD?
》tertium non datur《

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:03:06 »
Cytuj (zaznaczone)
Jesteś zdecydowany wyłącznie na młynek SD?

Raczej tak. Myślałem wcześniej o większym z możliwością ustawienia sobie ilości zmielonej kawy ale później odrzuciłem tą opcję.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:19:34 »
W młynkach SD masz większy wybór niż tylko DF64. Fakt - jest dostępny od ręki i w dobrej cenie.
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-gen-ii-df64-gen-ii-czarny/

Ale może dla Ciebie lepszym wyborem byłby model DF64VS z regulowaną prędkością obrotową albo DF83 ?
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-vs-black/

Z kolei im większa średnica żaren tym lepiej - może więc młynek DF83 ?
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-iota-pro-df83-matte-black/

A jeśli młynek nie ma służyć do alternatyw a tylko do espresso (i cappuccino) to zamiast Eureki lepszym rozwiązaniem będzie młynek G-micron DIGIT DF64E.
https://caffebarca.pl/produkt/mlynek-do-kawy-g-micron-df64p/

To tak dla rozszerzenia horyzontów.
Jeśli chodzi o ekspres do tych młynków to warte zainteresowania są także ekspresy BELLEZZA INIZIO Leva R V2 (pompa rota i flow control) oraz BELLEZZA Francesca Leva (dwa duże stalowe bojlery, pompa wibracyjna, PID).
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-inizio-r-leva/
https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-bellezza-francesca-leva/

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:19:54 »
Jeżeli jesteś/jesteście skłonnie do zmieniania różnych kawek w ciągu dnia, to SD jest nie do przecenienia, ale jakbyś/cie zmieniali kawki po minimum 250g, to mam świetny OD, mało używany, od wiarygodnego WoKowicza, w dobrej cenie 2999 złotych.
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:27:18 »
@Street możesz dorzucić do rozważań:  Timemore - Sculptor 064S

Tutaj mas porównanie z DF64:

No i zastanów się czy na pewno na start chcesz SD :D Z czasem i tak wylądują u Ciebie dwa młynki jak się wkręcisz jednak wygoda zasypania hopera dla mnie jest nieoceniona. Sam mam w planie zakup SD aby czasami wypić coś innego jednak na start postawiłem na hoper. To jednak już czysto subiektywne preferencje  :) Może być tak, że jak kupię SD to tylko na nim będę pracował  [emoji38]

« Odpowiedź #65 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:32:39 »
No i zastanów się czy na pewno na start chcesz SD  Z czasem i tak wylądują u Ciebie dwa młynki jak się wkręcisz jednak wygoda zasypania hopera dla mnie jest nieoceniona.
Pełna zgoda. Miałem podobnie napisać. Posiadanie SD elektrycznego i OD to kapitalne rozwiązanie dla kawosza.
》tertium non datur《

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:41:47 »
To tak jak z większością, nie zrobisz dobrego chleba bez dobrej mąki….

Dokładnie, tylko nie zapominaj z czego robi się tą "mąkę" ;)
Podstawa to dobre ziarna, potem młynek, a na końcu można to choćby zimną wodą zalać i przesączyć przez bibułkę ;)

Wolisz raczej jasne, czy ciemniej palone ziarenka?
Pijasz alternatywy, czy tylko espresso i napoje na jego bazie?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:44:07 »
Posiadanie SD elektrycznego i OD to kapitalne rozwiązanie dla kawosza.

Obydwie funkcje łączy w sobie młynek G-micron DIGIT DF64E. Ma i hopper i mieszek. Do tego panel programowania dozy.
Młynek DF83 również ma hopper i mieszek (pompkę). Może pracować jako młynek SD oraz jako OD. Nie ma programowania ale żarna 83 mm robią robotę i jest bardzo szybki.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 20:57:46 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Street

« Odpowiedź #68 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:59:16 »

Cytuj (zaznaczone)
Wolisz raczej jasne, czy ciemniej palone ziarenka?
Pijasz alternatywy, czy tylko espresso i napoje na jego bazie?

Średnio i ciemno palone. Tylko espresso i napoje.

A co do ziaren to jasna sprawa, zawsze świeże i sprawdzone   ;) testowałem kilka palarni i ich propozycji i mam jedną swoją ulubioną  :-)

Cytuj (zaznaczone)
No i zastanów się czy na pewno na start chcesz SD

Jak z utrzymaniem świeżości kawy w hooperach ? Nie jest tak że lepiej trzymać kawę w opakowaniu ew w “opakowaniu” specjalnym np jakimś próżniowym ?

« Odpowiedź #69 dnia: 10 Wrzesień 2024, 21:00:33 »
Podstawa to dobre ziarna, potem młynek
Nie M, te dwie rzeczy muszą zaistnieć w czasie jednocześnie, bo co nam dadzą dobre ziarna zmielone w kiepskim młynku, plus trzecia, wystarczająca wiedza kawowa, która też pomoże nam w prawidłowym zaparzeniu kawy.

Jak z utrzymaniem świeżości kawy w hooperach ? Nie jest tak że lepiej trzymać kawę w opakowaniu ew w “opakowaniu” specjalnym np jakimś próżniowym ?

Generalnie jest tak ze są dni (3/4) w tyg gdzie robię 4/6 kaw mlecznych dziennie i np 3/4 espresso
Przy takiej konsumpcji kawy dziennie, to nie przejmowałbym się zwietrzeniem kawy.
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 21:09:54 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Street

« Odpowiedź #70 dnia: 10 Wrzesień 2024, 21:16:30 »
Cytuj (zaznaczone)
Obydwie funkcje łączy w sobie młynek G-micron DIGIT DF64E. Ma i hopper i mieszek. Do tego panel programowania dozy.
Młynek DF83 również ma hopper i mieszek (pompkę). Może pracować jako młynek SD oraz jako OD. Nie ma programowania ale żarna 83 mm robią robotę i jest bardzo szybki.

Czyli żeby nie przedłużać, propozycja @Janusz łączy w sobie to co mi potrzeba ? Jest hooper, można ustawić dozę kawy…

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Wrzesień 2024, 21:22:25 »
Szybko zmieniłeś zdanie z SD do OD :D Jak zależy Ci na świeżości zdecydowanie lepszy będzie SD.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Wrzesień 2024, 21:33:05 »
Średnio i ciemno palone. Tylko espresso i napoje.
To zabiera jeden argument za młynkiem SD

testowałem kilka palarni i ich propozycji i mam jedną swoją ulubioną 
A To kolejny ;)

Jeżeli masz już swoją "ulubioną" kawę i nie masz zamiaru często eksperymentować, młynek OD może być lepszym wyborem dla Ciebie.
Oczywiście może Ci się kiedyś odmienić i znowu będziesz szukał młynka ;)
Jak używałeś młynka do tej pory?

Nie M, te dwie rzeczy muszą zaistnieć w czasie jednocześnie, bo co nam dadzą dobre ziarna zmielone w kiepskim młynku
No patrz, a mi zdecydowanie bardziej smakowała kawa ze sprawdzonej palarni zmielona wyrobem młynkopodobnym nazywanym hario skerton i zalana wrzątkiem w szklance, niż przysłowiowe "żółte czibo" przepuszczone przez profesjonalny sprzęt zgodnie ze sztuką parzenia espresso :P

« Odpowiedź #73 dnia: 10 Wrzesień 2024, 22:25:40 »
No patrz, a mi zdecydowanie bardziej smakowała kawa ze sprawdzonej palarni zmielona wyrobem młynkopodobnym nazywanym hario skerton i zalana wrzątkiem w szklance, niż przysłowiowe "żółte czibo" przepuszczone przez profesjonalny sprzęt zgodnie ze sztuką parzenia espresso
Jestem pewny, że tak było.
Pamiętam, jak mieliłem na De'Longhi K89 + ECM classika, w oczekiwaniu na dostawę Ceado e37s i z tym, co wcześniej miałem  była przepaść. Z kupnem K89 wiąże się zabawna historia z przed kilkunastu lat.. Posiadałem wtedy "kolbę" Saeco Poemia i młynek nożowy, po teściach z PRLowskich czasów, który dokonał szybko żywota, gdy zacząłem mielić do "espresso", więc kupiłem De'Longhi w inoxowej obudowie. Żona jak go zobaczyła, to skwitowała: Musiałeś kupić aż tak drogi (189 złotych) młynek i do czego ci potrzebny? Odpowiedziałem, że zepsuła mi całą przyjemność z nabycia pierwszego "profesjonalnego" żarnowego młynka  :hihihi:
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 22:33:13 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Wrzesień 2024, 22:41:21 »

U mnie 1kg kawy idzie w tydzień - dwa przy dwóch osobach także o świeżość przy codziennej konsumpcji o jakiej wspomniałeś w wcześniejszym wątku nie ma się co martwić.

Cytuj (zaznaczone)

Czyli żeby nie przedłużać, propozycja @Janusz łączy w sobie to co mi potrzeba ? Jest hooper, można ustawić dozę kawy…

To jest dobry wybór dla tego połączenia.

Jak wyżej, u mnie opakowanie kilogramowe schodzi w 2 tygodnie, po prostu dosypuje kawę do hopera, jak jest jej mało. Opakowana z palarni z których kupuję mają dobrej jakości zapięcie strunowe ale to chyba standard w dobrej kawie.

W każdym razie nie masz co się martwić :D Na początku jak zaczniesz bawić się w ustawienia to kilogram zejdzie Ci w kilka dni. Nie baw się na start w opakowania 200g bo tyle to wyrzucisz do kosza :D Ja tak miałem po rozpakowaniu młynka. Teraz przy zmianie kawy 2-3 ustawienia i jestem bliski tego co chcę ale początki nie były łaskawe.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi