Autor Wątek: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic  (Przeczytany 11980 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: MAZZER Super Jolly V Pro Electronic
« Odpowiedź #75 dnia: 10 Luty 2025, 08:07:40 »
Na dobrą sprawę to hoppera nie trzeba zakładać ;) Porcja ziaren spokojnie zmieści się w "kołnierzu" który można czymś przykryć i tyle.

Retencja pewnie jest niemała bo młynek ma antyzbrylacz/clump crusher który na pewno swoje zatrzymuje, ale zdaje się, że można to ustrojstwo usunąć.

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #76 dnia: 10 Luty 2025, 08:55:15 »
Na dobrą sprawę to hoppera nie trzeba zakładać ;) Porcja ziaren spokojnie zmieści się w "kołnierzu" który można czymś przykryć i tyle.

Retencja pewnie jest niemała bo młynek ma antyzbrylacz/clump crusher który na pewno swoje zatrzymuje, ale zdaje się, że można to ustrojstwo usunąć.
Dziękuję

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #77 dnia: 10 Luty 2025, 18:42:24 »
Młynek ten jest typowym młynkiem kawiarnianym. Na tyle ma jednak kompaktowe wymiary szczególnie z małym hopperem, że sprawdza się świetnie w domowych warunkach.

Retencja będzie, bo taka jest konstrukcja młynków OD i nie ma się co oszukiwać. Ten ok 4g.
Ale czy to jest problem?

Nie, za to jest wygoda której nie daje mi osobiście młynek SD.

Nie wyliczajcie ile to gramów kawy co miesiąc wyrzuca się do kosza, policzcie ile żywności na co dzień ląduje w Waszych koszach.  :taktak:

coffe, jazz & święty spokój ;)

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 10 Luty 2025, 18:48:10 »
https://www.thingiverse.com/search?q=mazzer&page=2

Tutaj sporo modów do mazzera - w tym te redukujące retencję. Wszystkie można wydrukować na drukarce 3d.

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #79 dnia: 10 Luty 2025, 18:54:06 »
wygoda której nie daje mi osobiście młynek SD.

Jeśli chodzi o wygodę użytkowania to ja osobiście jestem więcej niż zadowolony. Jestem gotów za to zapłacić większymi stratami kawy 😉

Nie żeby przy SD było ciężko, ale tutaj jednak jest przyjemnej.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #80 dnia: 10 Luty 2025, 18:56:02 »
Mody o których wspomina @Airacobra, dotyczą głównie starszych wersji Super Jolly, szczególnie tych z "karuzelą". I fajnie, bo akurat takowych na rynku jest dużo używanych za śmieszne pieniądze. 400-500 zł. Dokładając mod "lejek" plus nowe żarna, koszt takiego młynka wyjdzie  700-800 zł. I nadal ten młynek będzie działał. Niedawno w kawiarence widziałam działającego Mazzera (z karuzelą i bocznym "tamperem") wyprodukowanego w 2000 r !!  :poklon:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 10 Luty 2025, 19:11:26 »
Ja za 600 PLN kupiłem takowego Majora - na razie zamiast hoppera mam rurkę z Plexi 6 cm zakrytą korkowym korkiem. Dziś demontaż dozownika i montaż wydruku 3D.
Docelowo chcę dołożyć miech jak na zdjęciach (Fiorenzato F64 evo) poniżej. 

Offline dinuś

« Odpowiedź #82 dnia: 10 Luty 2025, 19:59:08 »
Dziękuję wszystkim za odzew, szukam dalej jednorożca SD :D

« Odpowiedź #83 dnia: 10 Luty 2025, 21:02:18 »
Jeśli chcesz młynek SD pod espresso to rzuć okiem na mojego Etzingera na pchlim targu. Naprawdę dobry sprzęt w rozsądnych pieniądzach.

Offline dinuś

« Odpowiedź #84 dnia: 11 Luty 2025, 16:59:06 »
Jeśli chcesz młynek SD pod espresso to rzuć okiem na mojego Etzingera na pchlim targu. Naprawdę dobry sprzęt w rozsądnych pieniądzach.
Dziękuję

Offline Cezar999Wroclaw

• Ekspres: gaggia clasic
  • Młynek: trzeba kupić
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Styczeń 2026, 05:20:21 »
Ależ ten młynek dobrze wygląda. Jeśli chodzi o jakość wykonania to zdaje się być top  :ok: Uchwyt na kolbę po prostu super  :brawa:

Pierwsze dobre wrażenie psują jedynie resztki kawy, zapewne po próbach jeszcze w fabryce ;)

Koledzy użytkujący już młynek, gdzie mniej więcej zaczyna się użyteczny zakres pod podwójne espresso?

Ależ ty masz piękny ekspres. Cudownie się razem komponują. Jaki to espres? Jaką kawe robi? Co skłoniło cię do wiźiacja SJV zamiast philosa?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi