Autor Wątek: Nivona Cube  (Przeczytany 11362 razy)

Offline degie79 Mężczyzna

• Ekspres: AVX Snow White
  • Młynek: Timemore C3
Nivona Cube
« dnia: 18 Marzec 2024, 11:04:06 »
Cześć, mam pytanie odnośnie ekspresu Nivona Cube. Nie znalazłem żadnych informacji na tym forum. To urządzenie ma sens, ktoś ma, korzystał i może podzielić się spostrzeżeniami? Dla mnie zaletą są gabaryty.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Nivona Cube
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Wrzesień 2024, 20:49:34 »
Wpadła reklama i się zainteresowałem. To jest strzał w dziesiątkę => dla określonej grupy docelowej, tj kawoszy, którzy chcą się szybko napić czarnej kawki z bezpośrednio zmielonych ziaren przy minimalnym czasie przeznaczonym na czyszczenie oraz nie marzą o jakości espresso z kolby:

https://www.konesso.pl/product-pol-16452-Ekspres-do-kawy-Nivona-Cube-4106-Szaro-czarny-GRATIS-TORBA-PRZENOSNA-NA-EKSPRES.html

@Michał
Może bym go przetestował, jeśli masz używaną jednostkę?

@degie79
Pojawiły się informacje.

« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2024, 21:30:03 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Wrzesień 2024, 00:20:36 »
Dość ciekawe rozwiązanie.  [emoji106]

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Wrzesień 2024, 10:02:32 »
Myślę, że przy pomocy podstawowej wiedzy kawowej i świeżych, ciemniej palonych ziarnach (minimum średnio-ciemnych) można zrobić niezłe "espresso".
》tertium non datur《

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Wrzesień 2024, 19:27:09 »
Niestety nie posiadam wersji testowej tego urządzenia :(

Jakiś czas temu dziewczyny od nas robiły małą recenzję tego urządzenia, sam osobiście też wtedy miałem okazję się nim pobawić i byłem mega zaskoczony rezultatami. Mi najbardziej smakowało americano z kawy jasno palonej pod metody alternatywne - bardzo przyjemna, lekka i owocowa kawa  8)

http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Derdi

« Odpowiedź #5 dnia: 15 Wrzesień 2024, 19:31:22 »
Recenzja to stanowczo za dużo “napisane”.  ;)

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrzesień 2024, 19:46:47 »
Recenzja
A co tu recenzować? Wrzucasz świeże, ciemnej palone ziarna, ustawiasz na najdrobniejsze mielenie, maksymalną dozę i jak ekstrakcja nie postępuje za szybko, tj dłużej niż 20s, to uzyskany napar jest do przyjęcia.
》tertium non datur《

Offline Derdi

« Odpowiedź #7 dnia: 15 Wrzesień 2024, 21:37:46 »
@ GostRado Kilka postów powyżej, sam sugerowałeś, że chciałbyś przetestować, więc nie wiem do czego zmierzasz i w jakim celu. Zatem-po co chciałeś testować?  8)

« Odpowiedź #8 dnia: 15 Wrzesień 2024, 21:53:37 »
Żebyś po moim teście napisał, że to recenzja przez wielkie R.
A na poważnie, automat łatwo sprawdzić, czy potrafi zaparzyć przyzwoitą kawę. Ze względu na swoje oczywiste ograniczenia, jedne to uczynią, a drugie nie. O automatach, które miałem w ręku mogę to powiedzieć. Tak samo byłoby z Cube.
》tertium non datur《

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Wrzesień 2024, 22:01:02 »
Wg mnie automat przerobiony na półautomat ala kolba, posiada młynek pytanie brzmi czy faktycznie zmieli tak drobno jak jest to potrzebne, ten kubeczek na kawę wydaje mi się ale posiada na 99% zaworek ciśnieniowy więc kawa mimo wszystko ma podbite ciśnienie właśnie tym za workiem a nie ubitym ciastkiem, wajcha wg mnie będzie miała czujnik położenia co pozwala puścić wodę by parzyła się kawa a nie czujnik siły nacisku co by pozwoliło na ubicie ciastka do odpowiedniej postaci, no i wracając do młynka on mieli na czas a nie na gramy więc może jakby ekspres posiadał jeszcze wagę i normalne sitko z kolby, to bym uwierzył w espresso z tego ekspresu no i  zwykły boiler zamiast thermobloku... Ale myślę że odczucia i tak mogą być fajne, fajny prezent dla kogoś kto pija tylko czarne kawy wg mnie 😁 i czasem sobie chce,, espresso " zaparzyć

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Wrzesień 2024, 10:33:02 »
Bez sensu.
Dużo lepiej kupić Gaggie Classic + młynek. A być może nawet komplet od AVX.
I w bonusie spieni mleko.

« Odpowiedź #11 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:02:18 »
Bez sensu.
Dużo lepiej kupić Gaggie Classic + młynek. A być może nawet komplet od AVX.
I w bonusie spieni mleko.
Pawle, nie rozumiesz fenomenu automatycznych ekspresów do kawy. Ja też nie pojmowałem, ale odkąd się nimi zainteresowałem, to wiem, dlaczego tak wielu ich kupuje =>  banalnie: dla wygody, a jak się sam postara lub ktoś mu wytłumaczy o zawiłościach powstania dobrej kawy, to ta wygoda staje się dodatkowo smaczna.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 11:22:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:08:03 »
Ale tu robisz to samo co w ekspresie
Mielisz do kubka i zapinasz kolbę.
Nawet nie spieni Ci to mleka.
Nie zrobi americano.

To taka okrojona w funkcjonalność kolba tylko droższa.

Dla mnie zupełnie bez sensu.

« Odpowiedź #13 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:53:10 »
To taka okrojona w funkcjonalność
O to chodzi, bo nie trzeba się "doktoryzować" jak w przypadku przyrządzania kawy z kolby.
》tertium non datur《

Offline magicwojtek

• Ekspres: BLAUPUNKT CMP301 /OXO good
  • Młynek: Severin km 3873
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Styczeń 2026, 13:01:01 »
hej.
Ktoś używa? poleca?
tak, wiem że prawie jak kolba ale jedno urządzenie mniej na stole kuchennym, nie trzeba samemu tamperować kawy itp.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi