@WS - tam zabrakło tylko efektu ślepego testu
Ślepy test nie był konieczny w przypadku mojego porównania. Znałem smak espresso z K30, kawą była Kofi Brasil, musiałem jedynie ustawić odpowiednią grubość mielenia na Fiorenzato. Długość ekstrakcji była podobna, 24 i 25 sekund. Ilość wody identyczna, dawkowana przez ekspres. Doza kawy 9 g, waga naparu 17 i 19 g, chyba, bo dokładnie nie pamiętam.
Różnice w smaku nie były duże, ale bez problemu do wychwycenia. W espresso z Fiorenzato pojawiła się delikatna kwaskowo-owocowa nuta. Różnice były także wizualne, crema z Fiorenzato była trochę większa i jaśniejsza. Błąd jaki zrobiłem z przyzwyczajenia, to mielenie we Fiorenzato konkretnej dozy, a ziarenek powinno być więcej. Wytłumaczenie różnic w smaku espresso z obu młynków jest dla mnie proste, K30 bardziej pyli niż F83.
Ja mam i-mini stożek i K6 płaskie żarna. Z tego co obserwuję, nasuwają mi się dwa wnioski.
Pierwszy, że espresso smakowo się różni. A drugi, że smak mogę regulować dozą i mieleniem. W obydwu młynkach
Coś tam zmienisz, w ograniczonym zakresie, ale przecież nie o to chodziło. Założeniem było porównanie smaku espresso z obu młynków, a to trzeba robić przy identycznej dozie.