Założyciel wątku ma trochę roboty teraz, więc jak wszedłem na forum i musiałem przedzierać się przez 4 strony dygresji, przy okazji trochę poszperać w necie o tym co pisaliście, to zajęło mi to parędziesiąt cennych, ledwo wydartych życiu minut.
Generalnie to forum dygresyjne. Nie wiem, czy ktoś ukuł już taki termin, ale do wszystkookawie pasuje.
Przypominam, że młynek mam Macap M5D plus, i nie zamierzam zmieniać. Pisałem, że mieszkam sam i raczej nie zmieni się to przez najbliższe hmmm... mam nadzieję nigdy. Powody - różne. Kochanek też nie planuję. Jednak może okazać się, że jacyś dziwni ludzie przyjdą do mnie w gości, więc zakładam, że mleko raz na jakiś czas się pojawi. Z resztą, ostatnio ile razy ktoś pytał czy mam mleko, łatwo szło mi zniechęcić do tak niecnej praktyki. Jednak kto wie, może sam kiedyś napiję się cappuccino. Latte art raczej w kategorii ciekawostek.
Na razie dźwignia mnie nie interesuje.
Udało się wam, przekonać mnie do zwiększenia budżetu. Pogodziłem się już wewnętrznie z wydaniem ok. 5k na ekspres. Sprzęt dodatkowy - inna bajka.
Zatem na czym stoję dzisiaj: (nowa maszyna do espresso raczej z PID, drugi bojler jeżeli dorzucą za darmo

, HX mile widziany, ale niekonieczny, grupa raczej e61 zastanawiałem się też nad pompą, ale rotacyjna to już wchodzi w 6k)
spodobał mi się Rocket Cellini v3 PID
zaintrygował Rocket Cellini Evoluzione - trochę droższy, ale dający możliwość później także zabawy ciśnieniem, cichszy itd.
Jeśli macie ciekawe propozycje w podobnej cenie i klasy to słucham.