Autor Wątek: Ekspres na początek przygody  (Przeczytany 26279 razy)

Offline pawko3

Odp: Ekspres na początek przygody
« Odpowiedź #90 dnia: 08 Czerwiec 2024, 12:26:48 »
Jasne, wybacz nieścisłość - miałem na myśli młynek do espresso, nie do alternatyw :)

Czy wobec powyższego jesteś w stanie ocenić proponowany przeze mnie Ascaso Dream PID?
Opcjonalnie - wczoraj zaczał przekonywać mnie do siebie Lelit MaraX PL62X. Ma m. in. grupę kawową E61 (która jak wyczułem jest dość porządanym elementem przez forumowiczów) i standardową kolbę 58mm (co z kolei ułatwia ewentualną wymianę części w przyszłości).

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #91 dnia: 08 Czerwiec 2024, 13:53:03 »
Jasne, wybacz nieścisłość - miałem na myśli młynek do espresso, nie do alternatyw
Nie, nie, to moje niedopatrzenie, przecież napisałeś, że i latte art. Myślałem, że na czymś innym będziesz spieniał. Moim i wiele kawoszy zdaniem TB sprawdza się w automatach, chyba że jest to maszyna gastro, ale jak pojedziesz do Janusza, to Cię przekona 😉 Mara jest oki, ale do espresso i białych wziąłbym DB, a najtańszy to Elizabeth Lelita, gdzie  po agresywnym targowaniu zejdziesz  poniżej 5k.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #92 dnia: 08 Czerwiec 2024, 17:19:57 »
chyba że jest to maszyna gastro

A czym się według Ciebie różni termoblok w maszynie gastro od tego montowanego w maszynach HOME ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline pawko3

« Odpowiedź #93 dnia: 08 Czerwiec 2024, 21:12:15 »
Jasne, wybacz nieścisłość - miałem na myśli młynek do espresso, nie do alternatyw
Nie, nie, to moje niedopatrzenie, przecież napisałeś, że i latte art. Myślałem, że na czymś innym będziesz spieniał. Moim i wiele kawoszy zdaniem TB sprawdza się w automatach, chyba że jest to maszyna gastro, ale jak pojedziesz do Janusza, to Cię przekona 😉 Mara jest oki, ale do espresso i białych wziąłbym DB, a najtańszy to Elizabeth Lelita, gdzie  po agresywnym targowaniu zejdziesz  poniżej 5k.

Trochę się pogubiłem. TB = termoblok, a DB to ?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Czerwiec 2024, 21:53:34 »
Miałem na myśli coś w rodzaju tego wyższego modelu Ascaso, który pobiera wodę wstępnie podgrzaną.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #95 dnia: 09 Czerwiec 2024, 10:48:06 »
@pawko3 TB to termoblok a DB to Dual Boiler czyli dwa bojlery (osobny na kawę i osobny na parę).

@GostRado Myślałem, że nie będziemy już wracali do dyskusji sprzed 12 lat. Sporo czasu upłynęło, sporo ekspresów z termoblokami jest już w rękach klientów. A jednak...
Ten wyższy model to nie tylko gastronomiczny BARISTA T ale także domowy lub do małej gastronomii model BABY T. Stabilność temperaturowa jest w nich +/- 0,5 st. C. W tych modelach rzeczywiście woda na termoblok idzie wstępnie podgrzana do temperatury 80 st. C.
W pozostałych, domowych modelach ekspresów z termoblokami i PID stabilność temperaturowa jest niewiele gorsza bo wynosi +/- 1,5 st. C. Dużo lepiej niż w tradycyjnych maszynach DB z bojlerami i termostatami bimetalicznymi gdzie stabilność wynosi +/- 5 st. C. Zauważ, że obecnie stosowane wyświetlacze PID nie pokazują spadku temperatury podczas ekstrakcji kawy. My na serwisie mamy do czynienia z ekspresami bojlerowymi które mają jeszcze takie układy PID. I możemy zaobserwować jak zmienia się temperatura w trakcie ekstrakcji np. doppio. Spadek temperatury jest rzędu 5 - 7 st. C.
Nie można też porównywać termobloków w ekspresach automatycznych z tymi stosowanymi w ekspresach ASCASO. Po pierwsze to termobloki w ekspresach ASCASO są inaczej zbudowane. W termoblokach ASCASO w odlewie aluminium jest zatopiona spiralnie zwinięta rurka ze stali nierdzewnej o długości ok. 1 m i przekroju 2 mm otoczona spiralą grzewczą. Daje to dłuższy czas kontaktu przepływającej wody z temperaturą co wpływa na stabilność i możliwość wykonywania jednej filiżanki kawy po drugiej w tych samych warunkach termicznych. Po drugie w automatach woda z termobloku najczęściej przepływa rurką teflonową (nie izolowaną) do plastikowego zaparzacza a następnie kawa płynie plastikową rurką do plastikowej wylewki. Nie ma możliwości aby kawa była zaparzana w temperaturze wody wychodzącej z termobloku. W ekspresach ASCASO termoblok jest położony bezpośrednio na grupie kawowej. Grupa kawowa bardzo szybko przejmuje temperaturę od temperatury termobloku. Inaczej niż w ekspresach DB w których woda na grupę kawową idzie miedzianą rurką z bojlera kawowego. Taka konstrukcja zapewnia lepszą stabilność temperaturową niż w ekspresach bojlerowych. Niezależnie od tego czy jest to maszyna HOME czy GASTRO bo różnica temperatury jest niewielka - rzędu 1 st. C.
Więcej na ten temat znajdziesz tu:
https://www.ascaso.com/div-espresso-coffee-machines-grinders/steel-3.html
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2024, 10:50:09 wysłana przez Janusz »

« Odpowiedź #96 dnia: 09 Czerwiec 2024, 11:52:21 »
@Janusz
Zadam Ci pytanie: dlaczego home barista czy kawiarnie  w zdecydowanej większości wybierają ekspresy oparte na bojlerach a nie na termoblokach? Nie znają, a może TB częściej i szybciej się psują?
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2024, 13:37:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #97 dnia: 09 Czerwiec 2024, 12:10:01 »
Co do Home Barista to się nie zgodzę. Tysiące są w posiadaniu KI. Ale nikt badań na ten temat nie prowadził. Biorąc pod uwagę, że termobloki są produkowane w ekspresach kolbowych tylko w 3 firmach to masz na to pytanie odpowiedź.
Przeważa produkcja ekspresów bojlerowych. Przeważają też opisy i wpisy użytkowników takowych. Bo najczęściej mają z nimi problemy ....? ;)
Co do kawiarni to tylko ASCASO produkuje ekspresy gastro z termoblokami. Nas jest niewielu. Nie dotrzemy do takiej ilości kawiarni jak dystrybutorzy pozostałych, bojlerowych ekspresów. Jest to na pewno też kwestia marketingu i reklamy. Fakt jednak jest taki, że kawiarnie które mają ekspresy BARISTA lub BAR to sobie je chwalą. Często też do kolejnych swoich punktów wybierają te właśnie ekspresy. Ostatni przykład z Warszawy gdzieś cała sieć piekarni została przez nas wyposażona w ekspresy BARISTA T. Najpierw był on w jednym punkcie a następnie w kolejnych.
Poza tym jest to kwestia nie tylko marketingu, reklamy, finansów ale także a może przede wszystkim kwestia proporcji. ASCASO to jedna, mała w sumie firma. Jakim cudem jej wielkość sprzedaży ma być porównywalna z takimi potentatami jak LaCimbali, Faema, Rancilio, San Marco, SAN REMO, LaScala, Vibiemme, Crem, Reneka itd.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwiec 2024, 12:32:33 wysłana przez Janusz »

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 09 Czerwiec 2024, 19:02:11 »
Poszukaj używanego sprzętu np. na OLX tam jest masę używanych ekspresów za podobne pieniądze, tylko trzeba się przyglądnąć ofertom. W tej kasie to wielkiego "łał" nie będzie bo dopiero od 3tyś. w górę za sam ekspres kupisz coś co pozwoli Ci na zaparzenie espresso po wypiciu którego będziesz w stanie określić nuty smakowe a do tego trzeba jeszcze doliczyć młynek za około 1500zł - piszę o sprzęcie nowym.

Offline pawko3

« Odpowiedź #99 dnia: 10 Czerwiec 2024, 08:43:18 »
Poszukaj używanego sprzętu np. na OLX tam jest masę używanych ekspresów za podobne pieniądze, tylko trzeba się przyglądnąć ofertom. W tej kasie to wielkiego "łał" nie będzie bo dopiero od 3tyś. w górę za sam ekspres kupisz coś co pozwoli Ci na zaparzenie espresso po wypiciu którego będziesz w stanie określić nuty smakowe a do tego trzeba jeszcze doliczyć młynek za około 1500zł - piszę o sprzęcie nowym.

Budżet już zwiększony. Jeśli chodzi o młynek, to wybór prawdopodobnie padnie na Mazezer Mini A, natomiast w przypadku ekspresu mam mętlik. Moim pierwszym wyborem był Ascaso Dream PID, ale im więcej czytam, tym więcej wiem, że nie wiem ;)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #100 dnia: 10 Czerwiec 2024, 09:52:07 »
coś co pozwoli Ci na zaparzenie espresso po wypiciu którego będziesz w stanie określić nuty smakowe
Tak tylko żeby się przyczepić ;)
Da się uzyskać różne nuty, ale jest to mało powtarzalne ;) Należy mieć podejście Boba Rossa - "Nie popełniamy błędów; po prostu mamy szczęśliwe wypadki. I wtedy naprawdę odczuwasz radość z ..." :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #101 dnia: 10 Czerwiec 2024, 10:13:25 »
im więcej czytam, tym więcej wiem, że nie wiem

Objaw podobny jak u większości. Dlatego proponuję podjechać i wypróbować u nas tę samą kawę wykonywaną na różnych ekspresach. Nie tylko na DREAM PID ale także na bojlerowych. Najlepiej samemu wypróbować czym to się je.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #102 dnia: 10 Czerwiec 2024, 10:16:39 »
Poszczególne aromaty najlepiej badać w cuppingu, a ten nie wymaga w ogóle ekspresu. Jedynie zmielonej kawy na grubość ok drobnej soli i wody. W Polsce znany też jako zalewajka albo kawa po turecku.

Espresso to najbardziej fizyczna kawa którą odczuwamy na języku, podniebieniu i gardle. Połączenie lepkości gęstej kawy z aromatami i smakiem.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwiec 2024, 10:21:23 wysłana przez krystians »

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 10 Czerwiec 2024, 11:45:01 »
Ja od ręki mam tylko Carolę na dzień dzisiejszy, poczytaj jeszcze trochę, tydzień Cię nie zbawi, a przynajmniej będziesz miał wolną głowę od cudownych postów "naganiaczy".

Osobiście szukałbym HX na grupie E-61

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #104 dnia: 10 Czerwiec 2024, 11:53:18 »
cudownych postów "naganiaczy"
Masz świadomość tego, że piszesz też o sobie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi