Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN  (Przeczytany 8633 razy)

Offline ktatar156

Odp: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Styczeń 2024, 14:39:38 »
Na filmiku widać że za szybko wyłączasz pompę, daj jej dłużej popracować powinna zassać wkońcu wodę.
Nie no, próbowałem (po 20 sekund i dłużej trzymałem) - ale teraz na potrzeby filmiku robiłem krócej, bo bałem się, aby nic się nie spaliło (sam ekspres był już bardzo ciepły - zakładam, że w bojlerze powietrze się nagrzało szybko)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Styczeń 2024, 14:46:01 »
Masz tam przecież rurkę doprowadzającą wodę do bojlera, jak z jej rozpięciem to nie wiem ale takie rzeczy to tylko na zimnym ekspresie i to nie powinno być w zakresie prac użytkownika podczas uruchomienia.

Offline ktatar156

« Odpowiedź #47 dnia: 27 Styczeń 2024, 14:54:13 »
Masz tam przecież rurkę doprowadzającą wodę do bojlera, jak z jej rozpięciem to nie wiem ale takie rzeczy to tylko na zimnym ekspresie i to nie powinno być w zakresie prac użytkownika podczas uruchomienia.
Ano zgadzam się - rozpięcie jej super łatwe (rozumiem, że do bojlera jest ta 'cieńsza', co najpierw idzie jeszcze do jakiegoś urządzenia (pompki?) - napełniłem ją całą wodą, podłączyłem z powrotem (pojedyńcze pęcherzyki powietrza zostały) - i niestety ciągle to samo, nie zabiera nowej wody (trochę pary wodnej zaczęło lecieć - zakładam, że jakieś resztki wpadły do bojlera...). No nic, zakładam, że znowu coś jest nie tak :( (a liczyłem na dobre espresso jutro dla rodziny :D)

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Styczeń 2024, 15:00:29 »
Ja osobiście już bym podziękował temu producentowi, chyba Lelit i ewentualnie Sage maja podobne konstrukcje.

Offline ktatar156

« Odpowiedź #49 dnia: 27 Styczeń 2024, 15:02:20 »
Ja osobiście już bym podziękował temu producentowi, chyba Lelit i ewentualnie Sage maja podobne konstrukcje.
Ano... Ale żonie bardziej podobał się ten model od Lelit... Mnie też. Może jakaś partia uszkodzona jest cała - ciekawe, że po uzupełnieniu całej rurki wodą, ciągle pompka nie zabiera wody (chociaż jakąś pracę wykonuje, bo słychać). :(

UPDATE:
Wkurzyłem się, puściłem, aby jednak pierwsze uruchomienie 'poszło', poruszałem wężykami, potrzymałem go dłużej, potrząsłem, poprzełączałem tryby i poszło :D
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2024, 15:13:14 wysłana przez ktatar156 »

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #50 dnia: 27 Styczeń 2024, 15:45:30 »
 :Bicz: smacznej kawy :-)

Offline ktatar156

« Odpowiedź #51 dnia: 27 Styczeń 2024, 22:22:24 »
:Bicz: smacznej kawy :-)
Dzięki!
Nerwów co nie miara, ale wstrzykiwanie strzykawką wody chyba też pomogło...
W każdym razie - pierwsza kawa to ŁAŁ - dawno takiej nie piłem - mocna i czuć lekko orzech. Druga i trzecia już - to samo łał (różne kawy sprawdzałem), ale nie czułem tych subtelnych różnic, które w wielu miejscach się opisuje. W każdym razie - widzę i wiem, że to dla mnie będzie wystarczająco na lata - nie potrzebuję lepszego młynka czy ekspresu kolbowego, skoro już tych subtelności nie wyczuwam aż tak (pewnie też kwestia, że moje kubki smakowe nie są godne luksusu :) ).
Jeszcze zrobię sobie jeden test, mianowicie - polecam też wszystkim - dla lepszego wyczucia smaków - spożyć trochę wasabi i imbiru z sosem sojowym (jak do sushi) - uwrażliwia kubki smakowe i lepiej czuć posiłki/napoje :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi