Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN  (Przeczytany 8634 razy)

Online kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Styczeń 2024, 13:33:54 »
Najlepiej będzie chyba, jak strzykawką napełnisz wężyk doprowadzający wodę do bojlera. Wetknij tłoczek strzykawki w wężyk. Włącz np parzenie kawy i zacznij wstrzykiwać wodę przez 1-2s i wyłącz parzenie. Zrób to tak, żeby ekspres później nie pracował na sucho. Pompa teraz powinna już zassać normalnie wodę ze zbiornika.

Offline ktatar156

« Odpowiedź #31 dnia: 26 Styczeń 2024, 13:35:18 »
@ktatar156 zanurzony owszem ale czy się napełnił wodą? Moje ekspresy też po całkowitym "osuszeniu" nie od razu startowały dlatego proponowałem aby go (np. rozpinająć górny wężyk) napełnić wodą.
Chyba rzeczywiście nie pobrały wody (bo trochę wody stoi, ale większość to powietrze) - co to znaczy rozpinając górny wężyk? Przepraszam, ale po prostu nie rozumiem :)
Mam dwa wężyki, oba włożone do zbiornika z wodą, na jednym z nich jest jakiś filterek doczepiony.
Strzykawką próbować oba wężyki napełnić? Nic to nie zepsuje (myślę pod kątem, że gdzieś to powietrze musi ulecieć?)?

EDIT:
Najlepiej będzie chyba, jak strzykawką napełnisz wężyk doprowadzający wodę do bojlera. Wetknij tłoczek strzykawki w wężyk. Włącz np parzenie kawy i zacznij wstrzykiwać wodę przez 1-2s i wyłącz parzenie. Zrób to tak, żeby ekspres później nie pracował na sucho. Pompa teraz powinna już zassać normalnie wodę ze zbiornika.
Dzięki - zaraz spróbuję! :) Ciekawe tylko czy jak pompa chodziła (z 20 sekund) 'na sucho' to czy nic tam się nie uszkodziło już....

Scaliłem - Krystian
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2024, 13:47:29 wysłana przez krystians »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #32 dnia: 26 Styczeń 2024, 13:38:56 »
A próbowałeś tego o czyn pisałem parę postów wcześniej?

Przy okazji nie pisz proszę postu pod postem, tylko edytuj pierwszy wpis używając opcji „modyfikuj”.
« Ostatnia zmiana: 26 Styczeń 2024, 13:41:45 wysłana przez krystians »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #33 dnia: 26 Styczeń 2024, 14:00:07 »
krystians może mieć rację, nie znam tego ekspresu, chodziło mi o wypięcia filterka, rozłączenie nad nim wężyka o ile to możliwe, zazwyczaj łączenie jest na wcisk, a pompa wody (szczególnie wibracyjna) to nie turbina więc spokojnie nic jej nie powinno być, może instrukcja coś mówi o pierwszym uruchomieniu?

Offline ktatar156

« Odpowiedź #34 dnia: 26 Styczeń 2024, 16:23:02 »
A próbowałeś tego o czyn pisałem parę postów wcześniej?

Przy okazji nie pisz proszę postu pod postem, tylko edytuj pierwszy wpis używając opcji „modyfikuj”.
Tak, próbowałem (od tego instrukcja zaczyna, aby wylotem pary zassać) - niestety nic też nie poszło.
Próbowałem także wstrzykiwać kawę - niestety nic (jak by to powietrze w rurce nie miało gdzie uciec).
Swoją drogą, są dwa wężyki - rozumiem jeden do parzenia kawy, drugi do pary wodnej? Myślałem, że woda jednym wężykiem trafia najlpierw do bojlera i dopiero tam jest kierowana w odpowiednie ujście.
No nic, nie zmuszę go do współpracy - oddaję na reklamację.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #35 dnia: 26 Styczeń 2024, 16:35:09 »
oddaję na reklamację.
Dobrze zrozumiałeś instrukcje przy pierwszym rozruchu i postępowałeś zgodnie punkt po punkcie? Jeśli tak to  najpierw zadzwoń do sklepu. Może telefonicznie Ci pomogą.
》tertium non datur《

Offline ktatar156

« Odpowiedź #36 dnia: 26 Styczeń 2024, 20:08:58 »
oddaję na reklamację.
Dobrze zrozumiałeś instrukcje przy pierwszym rozruchu i postępowałeś zgodnie punkt po punkcie? Jeśli tak to  najpierw zadzwoń do sklepu. Może telefonicznie Ci pomogą.
Tak, robiłem literalnie krok po kroku (chociaż polska wersja jest moim zdaniem słabo przetłumaczona....) Generalnie instrukcja 'kieruje', aby na początku puścić parą wodę.

Swoją drogą - ktoś wie po co są dwie rurki wkładane do pojemnika? Ja to rozumiem tak, że jedna do parzenia kawy, druga do generowania pary - ale to gdzie wtedy się podgrzewa woda? dla kawy to w bojlerze rozumiem... a dla pary? I ciekawe dlaczego tylko jedna w nich ma filterek na końcu.
Dzwoniłem do serwisu - powiedzieli, żebym oddał do naprawy poprzez sklep, ale jako, żebym nie był 'poszkodowany' - oni wydadzą dyspozycję sklepowi na wydanie mi nowego, a sami ogarną ze sklepem rozliczenie tematu - więc mega plus dla serwisu SMEG! Jutro w sklepie do odbioru mam mieć nowy sprzęt :) Powiedzieli, że przy transporcie coś mogło się uszkodzić bądź rozłączyć, ale to zostawią sobie do diagnozy.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #37 dnia: 26 Styczeń 2024, 20:36:22 »
Swoją drogą - ktoś wie po co są dwie rurki wkładane do pojemnika? Ja to rozumiem tak, że jedna do parzenia kawy, druga do generowania pary - ale to gdzie wtedy się podgrzewa woda? dla kawy to w bojlerze rozumiem... a dla pary? I ciekawe dlaczego tylko jedna w nich ma filterek na końcu.
To jest rurka od zrzutu OPV, chyba. Woda z OPV trafia na ogół do zbiornika lub rzadziej do tacki ociekowej .
》tertium non datur《

Offline ktatar156

« Odpowiedź #38 dnia: 26 Styczeń 2024, 21:17:23 »
To jest rurka od zrzutu OPV, chyba. Woda z OPV trafia na ogół do zbiornika lub rzadziej do tacki ociekowej .
Dziękuję!

Ciekawy filmik znalazłem, a bardziej jego opis (youtube.com/watch?v=ObxH8zyHWuU),
" (...)Traditionally, domestic espresso machines do not automatically bring the water from the water tank into the boiler.
In order to stabilize the temperature in the boiler and the heating element, it is very important to manually fill the boiler at first use AND each time you’re done steaming milk. (...)"
To by oznaczało, że sam z pojemnika na wodę ekspres nie zasysa wody do boilera? Nigdzie tego w instrukcjach nie widziałem, że trzeba robić tak za każdym razem jak piszą powyżej...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
« Odpowiedź #39 dnia: 27 Styczeń 2024, 13:02:12 »
Osobiście myślę że nie masz żadnego uszkodzenia ekspresu, bojler się dopełnia automatycznie, nic podczas normalnego użytkowania nie kombinujesz a tu bym zalał filterek, odkręcił parę i wodę, chwilę poczekał i zrobił sobie kawę ;-)

Offline ktatar156

« Odpowiedź #40 dnia: 27 Styczeń 2024, 13:28:19 »
Osobiście myślę że nie masz żadnego uszkodzenia ekspresu, bojler się dopełnia automatycznie, nic podczas normalnego użytkowania nie kombinujesz a tu bym zalał filterek, odkręcił parę i wodę, chwilę poczekał i zrobił sobie kawę ;-)
Chyba nie... Albo naprawdę to mnie przerosło. W każdym razie, pierwszy ekspres wczoraj w końcu zaczął dziwnie chodzić ('na sucho') bo nie pobierał wody - a z ujścia pary poleciał śmierdzący dymek - coś się musiało spalić/przypalić.
Dzisiaj mam już nowy egzemplarz - ale niestety te same objawy - nie pobiera wody i nie potrafię go do tego zmusić... Rwę włosy z głowy, aż nie chce mi się wierzyć że mam drugi egzemplarz uszkodzony.... Znalazłby ktoś 10 minut na telefon/skype czy cokolwiek i spojrzał czy naprawdę ja nie robię jakieś głupoty?

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 27 Styczeń 2024, 13:40:38 »
Poszperaj w necie, może jest jakiś kruczek, zazwyczaj instrukcja zawiera dane do pierwszego uruchomienia, w ekspresie to przecież specjalnej filozofii nie ma. Napełniasz wodą zbiornik, zasilasz, do pompki musi dojść woda i tu nawet mój Hx potrzebuje chwili czasu ale nic więcej się nie robi, pompa napełnia bojler, grzeje wodę a dalej zawór puszcza ją na ciastko kawowe a Ty co najwyżej musisz przepłukać układ przy pierwszym użyciu. 

Ps nie powinno tak być więc albo nie dopracowali instrukcji albo to jakaś lipa poczytaj tutaj opinie.
https://www.euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/la-pavoni-lpcdmb01eu.bhtml?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8NKtBhBtEiwAq5aX2ICCEAUvYBeVixQgBJmxGEE5Rf7peNv_tnRR5uGZL3VUllWBq9XdnRoCg_UQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

"Jak czytałem jest problem z pierwszym odpaleniem - miałem tak samo. Odpalasz jak w instrukcji a wody nie pobiera... Więc wrzucę tutaj tipa: Należy zdjąć filterek z wężyka pobierającego wodę. Następnie wstrzyknąć strzykawką wodę i w tym samym momencie włączyć kawę i parę... Wrzucić szybko wężyk do zbiornika i już działa"
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2024, 13:46:06 wysłana przez mlopus »

Offline ktatar156

« Odpowiedź #42 dnia: 27 Styczeń 2024, 13:50:04 »
Poszperaj w necie, może jest jakiś kruczek, zazwyczaj instrukcja zawiera dane do pierwszego uruchomienia, w ekspresie to przecież specjalnej filozofii nie ma. Napełniasz wodą zbiornik, zasilasz, do pompki musi dojść woda i tu nawet mój Hx potrzebuje chwili czasu ale nic więcej się nie robi, pompa napełnia bojler, grzeje wodę a dalej zawór puszcza ją na ciastko kawowe a Ty co najwyżej musisz przepłukać układ przy pierwszym użyciu. 

Ps nie powinno tak być więc albo nie dopracowali instrukcji albo to jakaś lipa poczytaj tutaj opinie.
euro.com.pl/ekspresy-cisnieniowe/la-pavoni-lpcdmb01eu.bhtml?gad_source=1&gclid=CjwKCAiA8NKtBhBtEiwAq5aX2ICCEAUvYBeVixQgBJmxGEE5Rf7peNv_tnRR5uGZL3VUllWBq9XdnRoCg_UQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

"Jak czytałem jest problem z pierwszym odpaleniem - miałem tak samo. Odpalasz jak w instrukcji a wody nie pobiera... Więc wrzucę tutaj tipa: Należy zdjąć filterek z wężyka pobierającego wodę. Następnie wstrzyknąć strzykawką wodę i w tym samym momencie włączyć kawę i parę... Wrzucić szybko wężyk do zbiornika i już działa"
Próbowałem z skrzykawką - ale nie idzie (nie zasysa wody dalej :( ),
Poniżej filmik jak to robię 'standardowo' na rozebranym.
youtu.be/v9DWfkc8QIc
Da radę jakoś łatwo (skoro zdjąłem obudowę) 'otworzyć bojler' aby tam wstrzyknąć wodę ręcznie? Mam wrażenie, że teraz gdzieś jest blokada skoro nie idzie wężykiem.
« Ostatnia zmiana: 27 Styczeń 2024, 13:52:42 wysłana przez ktatar156 »

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #43 dnia: 27 Styczeń 2024, 14:32:22 »
Na filmiku widać że za szybko wyłączasz pompę, daj jej dłużej popracować powinna zassać wkońcu wodę.

Offline mlopus Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 27 Styczeń 2024, 14:38:34 »
Dokładnie 20-30s i dopiero przerwa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi