Autor Wątek: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN  (Przeczytany 8620 razy)

pawel890

• Gość
Odp: Ekspres kolbowy do 1,5k PLN
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Styczeń 2024, 16:58:56 »
Jakbyś dołożył kilka stówek i stargował, to możesz kupić elektryczny Flair 58. https://www.olx.pl/d/oferta/flair-58-electric-dodatki-CID99-IDXYteM.html

Masz stabilne elektryczne dogrzewanie grupy, grupę 58, jak interesują Ciebie czarne kawy, to nic lepszego nie kupisz w tym budżecie z podobną funkcjonalnością. Tylko, trzeba mieć z tyłu głowy, że Flair 58 wymaga bardzo dobrego młyna.

Offline ktatar156

« Odpowiedź #16 dnia: 24 Styczeń 2024, 17:14:24 »
Dziękuję za odpowiedzi, jeszcze zacząłem rozważać Lelit Anita PL042TEMD :)
W każdym razie, jedna rzecz, która mnie osobiście strasznie razi to bojler z mosiądzu... Rozumiem, że parząc kawy dwa razy dziennie (koło 12 i pewnie po 16), włączę go dwa razy - i trochę wody w bojlerze będzie 'stara' i nagrzewana kilkukrotnie... Jest na forum jakiś wątek o tym jak minimalizować ryzyko związane z stojącą długo wodą w bojlerze i reaktywnością z mosiądzem?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Styczeń 2024, 17:27:32 »
Lelit Anita PL042TEMD bojler z mosiądzu
Jakby był szkodliwy dla zdrowia, to nie byłby dopuszczony do użytku. Zrobisz parę flushów przed i po ekstrakcji, więc przy tak małym bojlerze świeża woda będzie zastępowała tę starą w znacznym stopniu.
》tertium non datur《

Offline ktatar156

« Odpowiedź #18 dnia: 24 Styczeń 2024, 18:03:13 »
Lelit Anita PL042TEMD bojler z mosiądzu
Jakby był szkodliwy dla zdrowia, to nie byłby dopuszczony do użytku. Zrobisz parę flushów przed i po ekstrakcji, więc przy tak małym bojlerze świeża woda będzie zastępowała tę starą w znacznym stopniu.

Oczywiście, tak samo jak alkohol, tytoń, energetyki czy inne produkty użytkowane w nadmiarze - też przecież nie są dopuszczone do użytku. To, że coś jest dopuszczone, nie oznacza, że nie ma wpływu na nasze zdrowie. Proszę spojrzeń na choćby dostęp do smartphone - oczywiście wszystko jest dla ludzi, ale patrząc na wady nabyte kręgosłupa (szczególnie odcinek piersiowy i szyjny) u MŁODZIEŻY i już chyba epidemię osób, które potrzebują pomocy w tym zakresie - nie oznacza, że szkodzą (o ile same w sobie nie, to już sposób ich użytkowania i nasze nawyki szkodzą (pomimo, że prawnie dozwolone)). Więc przykro mi, ale z tym argumentem się nie zgadzam :)
Swoją drogą, czy ktoś z Państwa interesował się tym tematem i jest jakieś opracowanie do poczytania w tej sprawie?
Czy w ekspresach do 3k PLN znajdę bojlery inne niż z mosiądzu (oraz alu)?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Styczeń 2024, 18:16:06 »
Zgadzam się.
Chyba nie ma. Trzeba szykować z 5k.
》tertium non datur《

Offline Hyoah

• Ekspres: Ascaso Steel Duo PID v2
  • Młynek: DF64, KINGrinder K6
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Styczeń 2024, 18:19:54 »
Zgadzam się.
Chyba nie ma. Trzeba szykować z 5k.

a gaggia classic?  wersja 1 i 3 ma boiler aluminiowy chyba, a wersja 2 ze stali nierdzewnej

« Odpowiedź #21 dnia: 24 Styczeń 2024, 18:25:59 »
GC wersja 2 ze stali nierdzewnej
Na pewno?
« Ostatnia zmiana: 24 Styczeń 2024, 20:05:39 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline ktatar156

« Odpowiedź #22 dnia: 24 Styczeń 2024, 19:04:14 »
Jeszcze znalazłem La Pavoni LPCDMB01EU i zastanawiam się co jest podróbką czego.... Wygląda podobnie do Lelit.... Na konesso są oba, więc zakładam, że by któregoś jako 'podróbki' nie sprzedawali?

« Odpowiedź #23 dnia: 24 Styczeń 2024, 19:13:22 »
To ekspres z młynkiem. La Pavoni czy Lelit to firmy produkujące m.in. ekspresy.
》tertium non datur《

Offline ktatar156

« Odpowiedź #24 dnia: 26 Styczeń 2024, 11:40:20 »
Zdecydowałem się na La Pavoni :) Żonie bardziej się podobał.
W każdym razie, instrukcja pierwszego uruchomienia jest chyba niekompletna - tj. nie leci woda (ani na portafilter ani tym od pary wodnej). Wydaje mi się, że gdzieś na forum czytałem co robić w takiej sytuacji, ale nie mogę znaleźć tego... Ktoś kojarzy czy przy pierwszym uruchomieniu trzeba było coś gdzieś jeszcze odblokować?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #25 dnia: 26 Styczeń 2024, 12:14:16 »
Pewnie nie pobiera wody, 15 bar a taki słaby ;-) Napełnij wodą filterek, odpal i odczekaj chwilę otwierając obieg wody i powinno zadziałać.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Styczeń 2024, 12:14:51 »
Ktoś kojarzy czy przy pierwszym uruchomieniu trzeba było coś gdzieś jeszcze odblokować?

Może w tym temacie coś znajdziesz

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14057.0

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline ktatar156

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Styczeń 2024, 13:19:39 »
Pewnie nie pobiera wody, 15 bar a taki słaby ;-) Napełnij wodą filterek, odpal i odczekaj chwilę otwierając obieg wody i powinno zadziałać.
Przepraszam, ale nie rozumiem... Jaki filterek mam wodą napełnić? Ten co jest w pojemniku na wodę? To on jest cały zanurzony w wodzie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Styczeń 2024, 13:31:01 »
W necie takie coś znalazłem, przy takim problemie z tym urządzeniem :
Cytuj (zaznaczone)

Pierwsze pobranie wody wykonuje się spieniaczem. Należy podnieść dwie wajchy od prawej strony w górę i odkręcić kurek od spieniacza. Później woda jest pobierana tylko po przełączeniu środkowej wajchy.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Styczeń 2024, 13:32:33 »
@ktatar156 zanurzony owszem ale czy się napełnił wodą? Moje ekspresy też po całkowitym "osuszeniu" nie od razu startowały dlatego proponowałem aby go (np. rozpinająć górny wężyk) napełnić wodą a tym samym ułatwić pracę pompce.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi