Autor Wątek: Ekspres do kawy dla mobilnego punktu kawowego  (Przeczytany 13767 razy)

Offline Tasma

Ekspres do kawy dla mobilnego punktu kawowego
« dnia: 12 Luty 2015, 10:08:51 »
Witajcie drodzy!

Zwracam sie do was z prośba o radę. W niedalekiej przyszłości otworze mobilny punkt z kawą i przymierzam sie do kupna ekspresu. Zależy mi by ekspres miał możliwość zasilania gazem. Z propozycji ktore otrzymałem od sprzedawców zapamiętałem 3 i proszę was o uwagi sugestie bądz nowe propozycje.
- futurnax
- Fracino
- Astoria

Chciałbym aby ekspres był dwukolbowy i mało zmechanizowany, zeby wszystkiego nauczyć sie samemu i mieć możliwość modyfikacji swoich kaw. Dodatkowym atutem byłaby możliwość zalewania wrzątku z ekspresu.

Proszę o pomoc, pozdrawiam

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Ekspres do kawy dla mobilnego punktu kawowego
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Luty 2015, 10:22:47 »
Nie mam bladego pojęcia jak wygląda serwis Futurmaxa i Astorii, ale w tych mobilnych punktach gdzie mieli Fracino, bardzo sobie chwalili współpracę z polskim dystrybutorem.

Mało zmechanizowany i prosty - no to dźwigienka :D

Zajrzyj do tego wątku, popytaj ich, pogadaj z kimś kto użytkuje te maszyny na co dzień.
Przeczytaj ten wątek na specjalistycznym forum i zobacz z czym w polskiej rzeczywistości przyjdzie ci się mierzyć - sanepid i inne wymagania. Masz tam kilka użytecznych linków.
LMWDP #469

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Luty 2015, 11:02:33 »
Z tych trzech, Astoria ma największą wartość i klasę.

Offline Tasma

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Luty 2015, 15:38:22 »
Dr usagi - dziekuje za linki, o budowie juz kiedyś czytałem ale uwazam ze wymiana zdań miedzy dystrybutorem a użytkownikiem była troche bezowocna. Nie da sie określić najlepszej firmy, mi chodzi głownie o dobrą i mieszcząca sie w budżecie mniej wiecej 13 tysięcy. Myślałem o Francino głownie ale boje sie ze to kwestia marki, sa na rynku od dawna i jako pierwsi robili palniki gazowe. Dzwoniłem do nich kiedyś i pan miał wysłać mi ofertę - niestety zapomniał. A na propozycje spotkania stwierdził, ze nie maja dystrybutora w moim miescie i tyle. Mam nadzieje ze serwis prowadzą lepiej, bo ze sprzedażą im idzie słabo. Pewnie po namowach bym kupił, ale skoro nie chca..

Na jakie parametry powinienem zwracać uwage wybierając ekspres?

Dlaczego Astoria ma najwieksza klasę? Co to oznacza?

A co do mobilnych punktów - jak myślicie, czy ekspres dwukolbowy jest potrzebny czy to zwykłe widzimisie sprzedawców? Naprawdę korzysta sie z tych dwóch kolb jednocześnie?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Luty 2015, 15:43:53 »
Fracino nie jest pierwszym w montażu palników gazowych producentem. Skąd takie masz informacje? Jest raczej najmłodszym producentem, bo z UK. Wspomniana Astoria to solidna, niezawodna marka, największy producent w Italii (CMA/Astoria/WEGA/San Marino itp.) Palniki gazowe oni robią pewnie od 100 lat...

Jeśli dotkniesz jakiejkolwiek Astorii, nawet 20-letniej, a potem spojrzysz na Fracino... ;) Ale to kwestia gustu, bo Fracino też ma solidne konstrukcje.

Możesz korzystać tylko z jednej kolby. Czemu nie? Masz wtedy ograniczoną wydajność.
« Ostatnia zmiana: 12 Luty 2015, 15:51:50 wysłana przez Antonio »

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Luty 2015, 16:41:51 »
Niektórzy uważają że lepiej kupić agregat i pracować na normalnym ekspresie. Nie wiem gdzie chcesz robić te kawy a ze prądu nie ma. Fracino na gaz gaz, chyba kosztuje coś kolo 20000 zl

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Luty 2015, 17:28:03 »
No to moim zdaniem lepsze maszyny z CMA na gaz są tańsze...

Offline presco

• PRESCO COFFEE
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Fracino Piccino PID
  • Młynek: Eureka Mignon GOD
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Listopad 2015, 23:03:22 »
Witam serdecznie forumowiczów. Wątek nieco starawy, ale że nie jako poczuliśmy się wywołani do tematu, warto uporządkować pewne sprawy.

Wybór ekspresu gazowego zależy głównie od oczekiwań jakie wobec niego mamy. Jeśli szukamy urządzenia niezawodnego, wydajnego i bezpiecznego to Fracino jest bardzo dobrym wyborem - czy najlepszym? Moim zdaniem tak - i nie dlatego, że mamy w ofercie te ekspresy tylko z uwagi na fakt dlaczego je mamy w ofercie. Warto by było poczytać prasę z 2009 roku, gdzie pisało się, że kawiarnie mobilne to marny pomysł i w Polsce się nie sprawdzą. A tu proszę...

Poniżej przedstawię argumenty za i mam nadzieję, że na tym forum dyskusja będzie bardziej merytoryczna niż ta wspomniana. Proszę też pamiętać, że jako dystrybutor odpowiadamy za to co sprzedajemy. W Polsce prawo karze użytkownika za pracę bez odpowiednich zgłoszeń i tu jest duże pole do nadużyć dla sprzedawców, więc poniższe informacje ważne są nie dla sprzedawców, ale dla tzw. dobrego interesu użytkownika.

Żeby nie przedłużać argumenty za Fracino do których warto porównywać konkurencję i pytać, pytać, pytać nawet gdyby sprzedawcy nie chcieli powiedzieć, albo nie mieli wiedzy, bo potem wydaje się 7500 euro...

Argumenty za:

1. Najmocniejszy na świecie palnik gazowy o mocy 5,5kW (wersje 2 grupowe)  na 14 litrowy kocioł.
2. Jedyna firma, która seryjnie produkuje ekspresy gazowe
3. Jedyna firma z pełnym certyfikatem CE - i nie "na ekspres" tylko na palniki gazowe - zgodnie z prawem. Ekspres z naklejką CE nie jest jeszcze CE, a ci co przerabiają ekspresy na gaz lub produkują sztuki nie zawsze notyfikują swój sprzęt pod kątem gazu. Mimo jakości, bezpieczeństwo też jest ważne. Certyfikat gwarantuje jakość i wiemy co kupujemy.
4. Palnik chroniony jest kasetą ze stali nierdzewnej, dzięki czemu chroniony jest płomień i efektywnie odzyskiwane ciepło
5. Przewody elektryczne osłonięte są specjalną izolacją, która nie kruszeje od wyższej temperatury w ekspresie gazowym niż w zwykłym elektrycznym.
6. Ekspresy są kompaktowe, obudowy wykonane w 100% ze stali nierdzewnej - nie pękają od gorąca
7. Znamy przypadki ekspresów innych marek, które po chwili przestoju przegrzewają wodę. Farcino ma stabilny wymiennik ciepła, przez co tego problemu nie ma
8. Wydajność Fracino pozwala na dużo szybszą pracę i szybkie spienianie, nawet w 1,5 litrowych dzbankach - mocne dysze z 4 otworami, spienianie jest niezwykle proste i efektywne. W UK parzy się setki kaw dziennie na ekspresach gazowych - trzeba zrozumieć na jaki rynek są produkowane. Włosi cappuccino i latte pijają do południa i raczej nie z roweru. W UK kawy mleczne leją się od rana do nocy - a mobilne jednostki? To przecież z UK cały ten mobilny biznes przyszedł.
9. Tylko 55kg wagi netto
10. Fracino to ponad 52 lata firmy i mimo, że nie 100 lat to Fracino uzyskało certyfikat CE i tożsamy  na Australię i Nową Zelandię - innym 100 lat nie wystarczyło...
11. Cena - od 1845 do 2900 funtów - także 20 tysięcy to chyba z młynkiem, całą instalacją i ucałowaniem w rączkę. Warto sprawdzić u sprzedawcy aktualne promocje :)
12. Wysokie grupy parzenia 130mm na wysokie kubki - Astoria? Futurmat? Wega?
13. Bardzo niskie zużycie gazu - bardziej ekonomiczna praca niż na prądzie, przy zachowaniu bardzo wysokiej stabilności. Ja osobiście nie rozumiem wyboru pomiędzy gazem i prądem - albo wodę podgrzewa wydajna grzałka, albo mocny palnik gazowy - kwestia wyboru - no ale ja na innym sprzęcie jak Fracino pracował nie będę bo boję się sprzętu bez dokumentacji technicznej do gazu.
14. Części dostępne nawet w 24h - prostu z fabryki w Brirmingham UK, ile trzeba czekać gdzie indziej - warto zapytać dystrybutorów.
15. Ekspresy dostępne w terminie od 3 do 14 dni
16. Fachowy serwis, o którym wspomniano wyżej - warto pamiętać, że ekspres musi być z polskiej dystrybucji od Fracino Polska bo tylko oni mają prawo do udzielania gwarancji w imieniu producenta. I tylko ekspresy z polską gwarancją są w Polsce serwisowane i mają zapewniony dostęp do części.
17. Obecnie ekspresy poza kolorem stali nierdzewnej mogą być malowane - dlaczego np. w kolorze bordowym? To już temat dla znawców branży.
18. Ekspresy z 1gr - kocioł 7 litrów, z 2gr - 14 litrów

Antonio byłem w twojej palarni jakiś czas temu i śmiało mogę powiedzieć, że znasz się na paleniu kawy i robisz to świetnie. Masz też ogromny autorytet, dlatego chciałbym zaproponować ci testy gazówki Fracino w dogodnym dla Ciebie terminie. Oczywiście możemy zrobić ogólnopolski test i postawić wszystkie gazówki koło siebie - może w Kołobrzegu?

Ps. Astoria oczywiście robi ekspresy gazowe, chociaż nie wiem czy produkuje jednostkowo, w małych partiach czy przerabia, ale montowany tam palnik gazowy ma moc tylko 2,2 KW.
Futurmat mocniejszego palnika od Astorii nie ma, a i o Palance pisano już na innym forum.

Reszta jest kwestią wyboru, mam nadzieję, że nieco pomogłem.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopad 2015, 00:55:12 »
16. Fachowy serwis, o którym wspomniano wyżej - warto pamiętać, że ekspres musi być z polskiej dystrybucji od Fracino Polska bo tylko oni mają prawo do udzielania gwarancji w imieniu producenta. I tylko ekspresy z polską gwarancją są w Polsce serwisowane i mają zapewniony dostęp do części.
To chyba nie jest argument za. ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi