Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 68855 razy)

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #330 dnia: 28 Marzec 2026, 23:12:20 »
Czy ktoś ma tak samo, że na wyłączonym ekspresie słychać dźwięk jakby jarzeniówki? Najmocniej słychać przy pokrętle pary. Wcześniej wydaje mi się, że tego nie słyszałem. Przy odłączeniu od gniazdka 'jarzeniówka' się wycisza żeby ostatecznie wydać cichy 'cewkowy pisk' i się wyłączyć. Pewnie jakieś elektroniczne coś w środku, ale zastanawiam się jaki może być tego powód

Offline Biff

« Odpowiedź #331 dnia: 29 Marzec 2026, 08:58:57 »
Nie wiem co tam w środku jest, ale to co opisujesz to kiepskiej jakości zasilacz impulsowy ;).

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #332 dnia: 06 Kwiecień 2026, 17:24:34 »
Chyba ekspres ma jakąś kosę ze mną i postanawia mnie regularnie sabotować  :Bicz:
Przy robieniu kawy jak zwykle, po prostu przestał pobierać wodę, przy czym rzęzi, warczy i wibruje jak na załączonym filmie (z dyszy pary wodnej, ale to samo z w dzieje z wylewki). Woda w zbiorniku jest, zaworek w zbiorniku działa.

*lv_0_20260406164621.mp4
« Ostatnia zmiana: 06 Kwiecień 2026, 17:26:46 wysłana przez marlucz »

Offline Dou

• Ekspres: AVX EM3202
« Odpowiedź #333 dnia: 28 Maj 2026, 09:10:30 »
Ekspres od października, 15kg kawy przerobione i też musiał iść na gwarancje, ze względu na zawór dyszy spieniacza, jak u kolegi pare postów wyżej(pod koniec już trzymanie na maksa pokrętła nie pomagało i podczas ekstracji i tak leciała woda z dyszy) teraz pokrętło działa lekko jak nigdy, mam wrażenie, że jest jakiś "klik" mniej więcej w połowie, ciekawe tylko czy zażegnana usterka na amen czy zażegnać trzeba będzie ekspres za kolejne pół roku.

Offline WitekN Mężczyzna

• Ekspres: AVX BLACK
  • Młynek: Fio F4E nano, Xeoleo 50, MYM54, 1Zpresso JE-Plus, E55pro
« Odpowiedź #334 dnia: 02 Czerwiec 2026, 20:31:44 »
Ja wymieniłem zawór własnymi siłami. Nie wysłałem na gwarancję. Zawór wykonany jest ze stopu aluminium. W moim doszło do uszkodzenia gwintu (aluminium), przy próbie dokręcenia, aby nie kapało, przeskakiwał. Takie zawory są dość popularne w tańszych ekspresach. Koszt na ali ok. 20 zł. Po wymianie ekspres jak nowy  kawka. Zawór zakupiłem wcześniej by mieć na szybką naprawę. :taniec:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi