Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69031 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #90 dnia: 06 Styczeń 2025, 01:14:32 »
@Ramkan Podrzucisz link do filmu?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Styczeń 2025, 01:15:45 »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Styczeń 2025, 12:28:45 »
@Janusz jak z awaryjnością? Czy są jakieś bolączki tego modelu?

Sprzedajemy te ekspresy od roku czasu - dokładnie od lutego 2024 r. Sprzedaliśmy kilkanaście sztuk. Jak na razie nie było żadnego z nimi problemu. W jednym przypadku trzeba było poprawić położenie rurki teflonowej bo była zagięta. Ale to było w jednym z pierwszych ekspresów i odkryte zostało u nas, nie u klienta. Bolączki są dwie. Po pierwsze to termoblok nie jest położony bezpośrednio nad grupą kawową. Przez to grupa nie nagrzewa się od tempeatury termobloku. Przed zrobieniem kawy należy więc rozgrzać grupę kawową i wpięty do niej portafilter. Druga bolączka to jednak średnica sitek - 51 mm. Przez to jest ograniczona dostępność akcesoriów kawowych. Na szczęście tampery i NPFy są u nas dostępne.

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #93 dnia: 07 Styczeń 2025, 10:26:20 »
Druga bolączka to jednak średnica sitek - 51 mm.

sitko IMS też idzie dostać, natomiast prysznica ładnego nie udało mi się znaleźć

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Styczeń 2025, 10:39:52 »
To ja tu przemyśliwam nad upgradem sprzętu, a Wy mi piszecie, że mam już docelowy  :blue:

Offline martinforester

« Odpowiedź #95 dnia: 07 Styczeń 2025, 13:42:54 »
szkoda, że brakuje opinii o Avx db1 pro

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Styczeń 2025, 13:53:09 »
O AVX DB1 Plus pewnie niebawem się pojawią. Ale DB1 PRO jeszcze nikt u nas nie kupił. ;)
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 07 Styczeń 2025, 17:38:52 »
To ja tu przemyśliwam nad upgradem sprzętu, a Wy mi piszecie, że mam już docelowy  :blue:

A coś Ci nie odpowiada, że chcesz zmieniać?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #98 dnia: 07 Styczeń 2025, 20:21:05 »
Aktualnie dostępny w Konesso za 590 i pomimo tego, że dopiero co wszedłem w świat kawy kupując na pierwszy strzał Dedice i trochę akcesoriów pod nią to kusi to cacuszko... Pytanie czy byłaby odczuwalna różnica w przygotowywaniu espresso nad Dedicą i czy akcesoria 51mm pod Dedice pasowałyby też do Snow White (chociaż bardziej podoba mi się czarna wersja :P )

Offline mcjczapiewski Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka Express 2tz & 6tz, Hario Drip Decanter, Aeropress, Ceado Hoop, French press
  • Młynek: Fellow Ode 2, 1zpresso Q2
« Odpowiedź #99 dnia: 07 Styczeń 2025, 22:41:05 »
marlucz, ja mam czarną wersję na sprzedaż z kilkoma akcesoriami (pierścień dozujący, tamper stalowy, sitko). Ekspres użyłem kilkanaście razy, kupiony półtora miesiąca temu w Konesso. Jakbyś był zainteresowany, to odezwij się w PW, wyślę Ci link, bo do pchliego targu nie masz chyba jeszcze dostępu.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Styczeń 2025, 06:00:47 »
Czy NEOUZA 51mm będzie w tym wypadku pasować?

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Styczeń 2025, 07:58:42 »
A coś Ci nie odpowiada, że chcesz zmieniać?

Chciejstwo? Żartuję. A jedyna rzecz, której mi w zasadzie brakuje, to podgrzewana grupa. To puszczanie wody przez łychę jest upierdliwe. A! I możliwość wyłączenia albo choć konfigurowania tej dziwnej "preinfuzji". Poza tym ja tam koneserem nie jestem i Śnieżką przygotowuję domową kapuczinę dla PŻony. Napój, w którym ilość spienionego mleka pokryje wszystkie niedoskonałości shota. Sam skaczę między aero a V60 :)

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Styczeń 2025, 08:58:13 »
sitko IMS też idzie dostać, natomiast prysznica ładnego nie udało mi się znaleźć

Ja właśnie dopiero co zamówiłem do Dedici z IMS prysznic DL200NT i koszyk 16-18g DL2TH26E i astanawiam się czy by to pasowało do AVXa

do pchliego targu nie masz chyba jeszcze dostępu.
mam dostęp do targu, widziałem Twoją ofertę :) z wyżej wymienionych względów akcesoryjnych i rozkminy czy uda się ukręcić lepszą kawę w AVX względem Dedici, w której powoli udaje mi się uzyskiwać espresso bez kwasu, nawet na średnio palonych ziarnach muszę przemyśleć czy robić swapa. Z tego co widzę mieszkasz na Targówku, jestem z Żerania to w razie co nie będę mieć daleko podjechać :P

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 08 Styczeń 2025, 17:10:05 »
Aktualnie dostępny w Konesso za 590 i pomimo tego, że dopiero co wszedłem w świat kawy kupując na pierwszy strzał Dedice i trochę akcesoriów pod nią to kusi to cacuszko... Pytanie czy byłaby odczuwalna różnica w przygotowywaniu espresso nad Dedicą i czy akcesoria 51mm pod Dedice pasowałyby też do Snow White (chociaż bardziej podoba mi się czarna wersja :P )

Dedica zrobi Ci niezłą kawę, ale pod warunkiem, że ogarnie się jej mankamenty, czyli zastosuje się NPF, temperaturę podkręci się trikiem z grzaniem pod parę, a samą dyszę do pary też się wymieni na profesjonalną.
Natomiast AVX wydaje się ogarniać pewne problemy już na starcie i dorzuca do tego dokładność. Jedyną "upierdliwość" jaką widzę, to puszczenie pustego strzała, ale jeżeli ten pusty strzał to tak naprawdę jedno kliknięcie, a filiżankę też mam potem dobrze nagrzaną, to to niewielki problem, tym bardziej, że w tym czasie można odważać ziarna, mielić kawę, etc. Aha, no i sama wysokość może być mała pod niektóre zestawy waga+kubek.

Tylko się właśnie zastanawiam, czy Neouza wejdzie. @Janusz, testowałeś?

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #104 dnia: 09 Styczeń 2025, 08:37:37 »
Aha, no i sama wysokość może być mała pod niektóre zestawy waga+kubek.

Pod filiżankę 200ml muszę już odkręcać rączkę kolby żeby móc ważyć.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi