Autor Wątek: Co wybrać - On Demand, 64mm  (Przeczytany 38621 razy)

essewissa

• Gość
Odp: Co wybrać - On Demand, 64mm
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Listopad 2016, 20:39:38 »
Wołbym oczywiście żeby tych mankamentów było jak najmniej oczywiście. Tak samo z tym mielenie nie bedzie, retencja, zbrylanie, czystość wokół młynka, niektóre potrafią rozrzucać kawę. To podświetlanie wbrew pozorom nie jest takie głupie, czasem robię kawę w półmroku i fajnie by było widzieć jak namielam. Znajomych zaproszę, mam jakieś dyskretne światło przy kolacji i też lampkę muszę odpalać jak kawę robię bo inaczej to ciemność, widzę ciemność, ciemność widzę :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Listopad 2016, 21:02:50 »
Moim zdaniem to oświetlenie jest zupełnie zbędne, ale skoro producent nie może zrobić maszyny od nowa, to robi tylko kosmetyczny lifting. Gdzieś tam ta dioda musi się zmieścić, a wraz z nią przewody i specjalny układ zasilania.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Listopad 2016, 21:08:14 »
Te podświetlanie to bardziej bajer niż funkcjonalność. Choć w ciemności niby mielić pomoże.

LMWDP #469

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 29 Listopad 2016, 11:36:25 »
Chyba stanie na Fiorku 64 Evo. Eureka mi się bardzo podoba, ale na wszystkich filmikach z jej udziałem widać zbrylanie kawy, przy Fiorenzato tego nie ma, albo jest bardzo  niewielkie.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #79 dnia: 29 Listopad 2016, 11:59:23 »
Nie wierz do końca filmom. Nie wiadomo co za kawa, i w jakich warunkach mielona. Dużo było o zbrylaniu i wilgotności powietrza.
Moja Eureka jakoś zbrylać nie chce. Może kiedyś miałem jakąś jedną kawę co się grudki robiły.
LMWDP #469

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #80 dnia: 29 Listopad 2016, 12:07:20 »
Dokładnie o tym ostatnio myślałem. Wystarczy wziąć kawę sucha jak wiór i filmiki piękne wyjdą

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #81 dnia: 29 Listopad 2016, 12:10:12 »
Moja też nie zbryla :)
Eureka oczywiście!

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 29 Listopad 2016, 12:24:56 »
Wiem, że kawa może zrobi różnicę, ale na wszystkich filmikach na Youtube widać to zbrylanie na Eurece.
Bardzo mi się podoba ten patent Eureki na czyszczenie młynka.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #83 dnia: 29 Listopad 2016, 12:44:35 »
Bardzo mi się podoba ten patent Eureki na czyszczenie młynka.
Jaki patent?

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #84 dnia: 29 Listopad 2016, 12:49:17 »
Moja też nie zbryla :)
Eureka oczywiście!
Moja...
Ariadna - wypadała niczym kostki do gry
Agust - pół na pół
Bazzara - sypie idealnie bez względu na to czy kawa ma tydzień od palenia czy 3 mies..
Mam też wrażenie że młynek zbrylał trochę więcej na początku, z czasem się uspokoił...

Niemniej jednak idealnie do portafiltra nasypać nie umiem - mielę do kubeczka i przesypuję :-)
następnie zamieszanie za pomocą szpikulca do oliwek ( genialne rozwiązanie - taki z trzema igłami  ) i tamping..

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Listopad 2016, 12:52:10 »
Jaki patent?
Patent zdejmowania górnych żaren i czyszczenia młynka bez zmiany ustawień. Trwa to chwilę.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Listopad 2016, 13:02:14 »
Ale wiąże się z tym, że dolne żarno zmienia swoje położenie; słyszałem że ma to pewne negatywne konsekwencje w przypadku zmiany ustawień w kierunku grubszego przemiału. Gdy rozkręcasz Mazzera SJ, to też trwa to tylko chwilę: myślę, że zrobiłbym to czyszczenie i powrót do ustawień szybciej niż z tą Eureką. Normalny system regulacji, taki jak w Mazzerach, ma tę zaletę, że zmiana ustawień jest błyskawiczna i może być przy tym bardzo znacząca. Spróbuj ten "eurekowy patent" przestawić na mielenie np. do moki i wrócić z tym znowu na espresso...

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Listopad 2016, 13:12:45 »
Pod mokę, alternatywę nie będę mielił, tylko espresso. W Eurece po wyczyszczeniu młynka espresso powinno by teoretycznie takie samo jak przed czyszczeniem, nic się nie zmienia. W młynkach bez "patentu eureki" nie jest to takie oczywiste, niektórzy zaznaczają pisakiem w jakim ustawieniu były żarna, albo w inny sposób, upierdliwe to jest. Dom to nie kawiarnia, parę gram tu, parę tam, dobra kawa tania nie jest i fajnie by było nie marnować jej na ustawienia. Może niech się użytkownicy Eureki wypowiedzą jak to jest z czyszczeniem Eureki i powrotem do poprzednich ustawień.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Listopad 2016, 13:21:31 »
Zbrylanie przemiału to jakiś specjalny problem nie jest. Trochę denerwujące, ale na jakość espresso się nie przekłada. Ale Eureka Mignon zbryla dosyć porządnie.

Offline Piskoor Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE + Feellow Aiden
  • Młynek: Mahlkönig E64WS + Fellow Ode 2 + Starseeker E55
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Listopad 2016, 13:26:44 »
U mnie korekta ustawień przy zmianie kawy ogranicza się do 2-3 mm na pokrętle śrubie mikrometrycznej.
Używam jednak młynka tylko do espresso więc problem blokowania mnie omija... Jeżeli dojdę kiedyś do potrzeby mielenia pod alternatywy, po porstu kupię sobie Wilfę albo coś podobnego :-)

A co do zbrylania.... Naprawdę uważam że wiele zależy od kawy. Nie wiem jaki to ma wpływ ale w swoim młynku pod tył młynka włożyłem dwie samoprzylepne podkładki ( takie jak pod krzesło ) , młynek stoi lekko pochylony do przodu ale być dzięki temu prawie nic nie zostaje w dziubku ...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi