Autor Wątek: DF83 V - rewelacja?  (Przeczytany 25392 razy)

Offline Ma_k

• Ekspres: ECM technika V Flow Control
  • Młynek: ECM 64 Manuale, G-iota PRO83VS
Odp: DF83 V - rewelacja?
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Sierpień 2024, 21:10:33 »
Zastanawiam się nad drugimi żarnami
SSP HU (High-Uniformity) Espresso Grinding 83mm Flat Burrs (Red Speed Coated)
Ale obawiam się że są podobne do standardowych z którymi przychodzi młynek
lub
SSP MP (Multi-purpose) 83mm Flat Burrs (Red Speed Coated)
Macie jakieś sugestie?

Offline Pawson

• Ekspres: Gaggia Classic + Gaggiuino
  • Młynek: Comandante C40, DF83
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Sierpień 2024, 14:47:53 »
Cześć,
Działam na żarnach HU i jestem z nich bardzo zadowolony. Nie mam co prawda doświadczenia z innymi niż Italmill i C40 ale espresso wychodzi gęste, słodkie. Turbo shoty z jasnymi ziarnami są klarowne, pyszne. Przelewów z nich nie robię.
Doradziłbym Ci pobawić się najpierw różnymi koszykami. Daje to duża różnicę w kubku a jest tańsze niż nowe żarna SSP.

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #62 dnia: 27 Sierpień 2024, 15:50:46 »
Polecam 83mm Cast LS żarna. Jak do tej pory moje ulubione, zwlaszcza pod espresso. Co prawda nie ma duzej klarownosci ale za to bardzo przyjemne połączenie smakow. Pod pour over skłaniałbym sie bardziej pod MP chociaż sa jeszcze żarna SSP  brew które sa podobno jeszcze lepsze.

Offline Ma_k

• Ekspres: ECM technika V Flow Control
  • Młynek: ECM 64 Manuale, G-iota PRO83VS
« Odpowiedź #63 dnia: 27 Sierpień 2024, 20:37:31 »
Doradziłbym Ci pobawić się najpierw różnymi koszykami. Daje to duża różnicę w kubku
Jakieś przykłady? proszę

Offline Pawson

• Ekspres: Gaggia Classic + Gaggiuino
  • Młynek: Comandante C40, DF83
« Odpowiedź #64 dnia: 27 Sierpień 2024, 22:02:48 »
Moje ulubione to pesado He. Daje więcej kwasków i przyjemnych aromatów w stosunku do zwykłego IMS. Używam do średnich i jasnych paleń. Z kolei BEP MHW-3bomber daje więcej cielistości i słodyczy. Tłumi kwaski raczej. Fajne dla średnio-ciemniejszych paleń. Nie podeszło mi za to sitko IMS all in one. Trudne do mycia z tą membraną i jakoś nie mogłem zaparzyć nic co by mi smakowało. Może za szybko odpuściłem..
.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Wrzesień 2024, 16:33:50 »
Jak ktoś nie dowierza że ten młynek mieli szybko i jak szybko  :lol2: to ja się dzisiaj na własnej skórze przekonałem, zanim się zorientowałem to cały przemiał 22g. znakomitej rebusy - a co będę się męczył wszystko widać :redface: :redface:

20240903_155839.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #66 dnia: 04 Październik 2024, 13:22:13 »
Po przerobieniu ok 2kg kawy, gdzie niby doszedłem do odpowiedniej dozy, dystrybucję mam bardzo powtarzalną to z młynkiem nadal pewne problemy.
Jeden szot wychodzi ok, w drugim kanał, loteria. Dla porównania jak robię w kinu classic to niemal za każdym razem ten sam czas.
Sitko IMS 18-21g, bez pre infuzji, doza 20g, uzysk 40g i w kinu czasy 30s +/- 1s dla kinu, a dla DF83V +/- 10s.

Czy to może być kwestia sezonowania żaren? - młynek kupiłem z Konesso z żarnami DLC espresso.
Czy to może być kwestia niewyrównanych żarn.
Czy wg Was poniższa metoda jest ok?
youtube.com/watch?v=VQV5-NFAkOA

Próbowałem z markerami, ale na czarnych żarnach słabo cokolwiek widać, chyba muszę jakiś inny markier kupić.

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
« Odpowiedź #67 dnia: 06 Październik 2024, 20:24:12 »
Błędy w wyrównaniu/osiowaniu żaren maja oczywisty negatywny wpływ na przemiał, ale jest to błąd stały dający powtarzalne wyniki.
To przecież nie jest tak że żarna przesuwają między mieleniem rożnych porcji kawy.

Raczej podejrzewałbym błędy w dystrybucji, to że twoja dystrybucja jest powtarzalna nie oznacza że daje powtarzalne wyniki.
Możesz opisać swój proces dystrybucji?

« Odpowiedź #68 dnia: 07 Październik 2024, 08:31:51 »
Po zmieleniu kawy przykładam kolbę od góry i obracam całość. Lekko potrząsam wszystkim w różne strony, aby po podniesieni kubka kawa była w mairę równomiernie rozsypana.
Potem używam tych dwóch wynalazków, które kupiłem po to aby właśnie cały proces był powtarzalny:
wdt.JPGtamper.JPG

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #69 dnia: 07 Październik 2024, 08:47:12 »
Jak pozwolisz to spytam?
Używasz oryginalny kubek.
Czy kręcisz nastawami np. rano mielisz pod espresso a po obiedzie pod przelewy..
Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #70 dnia: 07 Październik 2024, 09:04:17 »
Używam oryginalny, ale mam sylikonową opaskę, dzięki czemu kubek nie wpada do sitka.
I mielę tylko pod espresso, nastawy jeśli zmieniam to nieznacznie np z 27 na 28...

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #71 dnia: 07 Październik 2024, 09:11:14 »
OK wszystko jasne.
To nie wiem co i jak.
Rozbierałeś go i w środku jest czysto?

Na dzień dobry nie używałbym tego wspomagacza z igłami

Nie wiem czy by to miało jakieś znaczenie ale na jakich obrotach mielisz?

Jka
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2024, 09:14:02 wysłana przez Jka57 »

« Odpowiedź #72 dnia: 07 Październik 2024, 09:18:32 »
W środku wszystko wydaje się ok, z zewnątrz również, nic nie puka, nie ma wibracji. Jak nie mieli kawy, to praktycznie go nie słychać.
Mielę obecnie na 1200, wcześniej na 500. Teraz jest nieco lepiej.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #73 dnia: 07 Październik 2024, 09:31:24 »
Bo tak jest.
Jest tak cichy że zdarzyło mi się go nie wyłączyć bo zapomniałem dopiero głównym wyłącznikiem to zrobiłem.
Nie umiem tego opisać ale przy ustawianiu miałem coś takiego że po przejściu z drobnicy na grubsze czy odwrotnie ale takim szybkim jakieś tam resztki kawy gdzieś mi zostały, syn mi to wyjaśniał ale nie bardzo kumam o co chodzi.

Zobacz na 1400

Jka

Offline Krzychu304 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio s24
  • Młynek: hendi 208878/quamar m80, eureka atom 75
« Odpowiedź #74 dnia: 07 Październik 2024, 13:55:56 »
Z moich obserwacji wynika że młynek zależnie od konstrukcji, czy obecności rozbijacza grudek, mają różne wymagania odnośnie dystrybucji, w jednym przypadku w zasadzie ledwie trzeba wyrównać to co wpadło do sitka, w drugim trzeba się naprawdę sporo napocić aby uzyskać powtarzalne wyniki.

W twoim przypadku dystrybucja powinna być w porządku, ale nie bardzo mam pomysł co innego mogło by za to odpowiadać.
Spróbuj się trochę tym pobawić, robiąc niektóre rzeczy inaczej aby zobaczyć czy to ma jakiś wpływ. np użyj tampera o płaskim czole, innego narzędzia do dystrybucji, czy zmiel kawę do słoiczka i chwilę nim potrząsaj(taki kwazi blind shaker), zanim przesypiesz kawę do portafiltra etc.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi