Autor Wątek: Manometr nie reaguje  (Przeczytany 4860 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Manometr nie reaguje
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Styczeń 2024, 22:01:39 »
Takie sitka są w ekspresach marketowych. To tak, jakbyś cofał się w rozwoju. Zbieraj kasę na lepszy młynek.
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #31 dnia: 06 Styczeń 2024, 22:13:54 »
Zbieraj kasę na lepszy młynek
Przymierzam się do Lelit freda.
a nawiązując jeszcze nieco do aplikacji mielonki w filtrze to czy faktycznie pomocny do prawidłowego jej rozłożenia (kawy) i co za tym idzie lepszej i równomiernej ekstrakcji staje się pomocny tzw. dystrybutor czy jest to raczej rzecz zbyteczna i wystarczy np kazak sputnik ?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #32 dnia: 07 Styczeń 2024, 09:32:41 »
Przymierzam się do Lelit freda.
Ile kaw pijesz, ale tak jedna po drugiej?
dystrybutor
Jest pomocny, ale wystarczą trzy druciki, a po wdt tylko wyrównanie pojedynczą igłą i tamping. No i trzeba nauczyć się w poziomie ubijać.
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #33 dnia: 07 Styczeń 2024, 10:01:13 »
Ile kaw pijesz, ale tak jedna po drugiej?
przeważnie robię dwie tzn. dla mnie i żony

No i trzeba nauczyć się w poziomie ubijać.
no własnie zauważyłem że to może mieć znaczenie a ja nie przykładałem się zbytnio do tego lecz skupiałem na sile docisku. Poza tym tym plastikowym tamperem to nieco utrudnione tzn poziomowanie docisku i mielonki ...

« Odpowiedź #34 dnia: 07 Styczeń 2024, 10:15:53 »
przeważnie robię dwie tzn. dla mnie i żony
Miałem na myśli, że lepszy byłby ręczny, klasy premium. Ostatnio był J-max w promocji za 799, ale trzeba lubić kręcić korbką.
Poza tym tym plastikowym tamperem to nieco utrudnione tzn poziomowanie docisku i mielonki ...
Nieeee! Szybko kupuj tamper precyzyjny. To konieczność!
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #35 dnia: 07 Styczeń 2024, 11:28:22 »
Szybko kupuj tamper precyzyjny. To konieczność!
czy konieczne jest też aby był to tamper firmowy Lelit , który podaje średnicę jako 57,35  a np innych firm np Motta podaje tylko ww nazwie tamper 57, to oznacza że będzie 0,35mm za mały?

Miałem na myśli, że lepszy byłby ręczny, klasy premium. Ostatnio był J-max w promocji za 799, ale trzeba lubić kręcić korbką.
w sumie mógłbym kręcić tą korbką ,tyle tylko, iż  żona będzie się śmiała, że już całkiem nie doczeka się na tą kawę jak zabiorę sie za te moje przygotowania :-) :)
Poza tym jesli miałbym dać 800pln za mł. ręczny to chyba wolałbym nieco dołożyć i mieć większy komfort mielenia ale domyślam się że aby dorównać klasie takiego zmielenia jak w tym np Jmaxi-ie to musiałbym sporo więcej dołożyć do elektrycznego...?

« Odpowiedź #36 dnia: 07 Styczeń 2024, 11:58:40 »
Motta podaje tylko ww nazwie tamper 57, to oznacza że będzie 0,35mm za mały?
Będzie Ci się przyjemniej pracowało.  Drobinki nie będą się zbierały na brzegach sitka. Nie musi być to tamper Lelita.
tylko, iż  żona będzie się śmiała, że już całkiem nie doczeka się na tą kawę jak zabiorę sie za te moje przygotowania 
Niech się śmieje, ale kawkę otrzyma jak należy.
domyślam się że aby dorównać klasie takiego zmielenia jak w tym np Jmaxi-ie to musiałbym sporo więcej dołożyć do elektrycznego...?
Dobrze dedukujesz. Może rozejrzyj się za lepszym elektrykiem, ale używanym. Nie pierwszy raz zdenerwuję kawoszy, ale do 2k nie ma sensu kupować nowego elektryka.
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #37 dnia: 07 Styczeń 2024, 12:16:55 »
Dobrze dedukujesz. Może rozejrzyj się za lepszym elektrykiem, ale używanym
co polecasz jesli chodzi o używki do 1000pln?
podłącze przy okazji kolejne związane z portafiltrem, ponieważ chyba jest coś nie tak z moim a konkretnie z jego wylewką; zamocowana jest podwójna wylewka ale jesli dokręce ją do końca to w momencie zapięcia kolby w ekspresie jest ona plecami do mnie czy nie widzę strumienia kawy a jesli ją nieco odkręce aby była prawidłowo to jest b. luźna i łatwo się przekręca. Czy między wylewką a portafiltrem powinna być jakaś podkładka itp? fotka poniżej

Offline patryk5510

« Odpowiedź #38 dnia: 07 Styczeń 2024, 12:17:52 »
fotka do powyższego zagadnienia

« Odpowiedź #39 dnia: 07 Styczeń 2024, 12:43:51 »
co polecasz jesli chodzi o używki do 1000pln?
Co Ci się trafi:  Macap, droższe Fiorenzato. Na forum koledzy (bezpiecznie) sprzedają swoje dotychczasowe młynki przechodząc na wyższy poziom. Nawet te już wiekowe warte są uwagi po wymianie żaren na nowe. W necie należy uważać, aby się nie wkopać.
« Ostatnia zmiana: 07 Styczeń 2024, 13:16:15 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #40 dnia: 07 Styczeń 2024, 18:34:42 »
zaś dokładniej test monety 5 groszowej. Kładziesz na ubitą mielonkę w sitku, zapinasz i moneta lekko się wgniata, tak do połowy. Zmienisz stopień mielenia - korygujesz dozę i ponownie sprawdzasz.
Nie wiem czy dobrze rozumuje jaki powinien być prawidłowy efekt tzn że pięciogroszówka powinna cała się schować czy też nie powinna nic zanurzyć się w mielonce. Pytam, ponieważ napisałeś że jesli schowa się do połowy to koryguje dozę..... itd itd

« Odpowiedź #41 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:10:45 »
Po tampingu zapinasz kolbę, odpinasz i moneta wgniotła się  m.w. w połowie.
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #42 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:17:55 »
To trochę mało miejsca zostaje. Poniżej 1 milimetr.
Lepiej zostawić trochę więcej. 2mm.
W PL to 2 lub 5 złotych.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #43 dnia: 07 Styczeń 2024, 19:59:37 »
To znaczy, że wogóle nie powinna się wgnieść?

« Odpowiedź #44 dnia: 07 Styczeń 2024, 20:09:59 »
Lepiej zostawić trochę więcej. 2mm.
W PL to 2 lub 5 złotych.
Odkąd pamiętam na forum była gadka o teście 5 groszowej monety, a z 2024 rokiem oznajmiasz 2zł. albo jeszcze grubsze 5zł.?
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi