Autor Wątek: Filtr wody , jak często zmieniać  (Przeczytany 7663 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Filtr wody , jak często zmieniać
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Styczeń 2024, 00:24:04 »
to cuda wychodziły
Nie bardzo cuda. Otóż (doczytałem w międzyczasie :) ) pojedyncza żywica jonowymienna (taka jak w zmywarce do naczyń na ten przykład) wymienia jedne jony (magnezu i wapnia) na inne (sodu), dzięki czemu woda nie daje kamienia kotłowego, choć TDS pozostaje niezmieniony. Dopiero mieszanka dwu żywic (anionitu i kationitu) sprowadza TDS do zera.

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Styczeń 2024, 00:35:29 »
Pracując dla Primavery (jako Finansowy) miałem możliwość skorzystania z laboratorium fabryki, która co godzinę badała parametry wody.
Mogłem tym samym dostarczyć do laboratorium każdą wodę w celu ustalenia jej parametrów, co w wielu przypadkach uczyniłem.
Więc po prostu znałem parametry chemiczne wielu polskich wód.
Po za tym cofnij się do moich wcześniejszych wypowiedzi i wejdź na stronę wodamineralna.netmark.pl i tam znajdziesz parametry większości
polskich wód. Znając zalecenia Specialty Coffee Association co do idealnych parametrów wody niezbędnych do przygotowania dobrej kawy
dojdziesz do wniosku (a przynajmniej powinieneś), że wodą najbliższą tym parametrom jeat właśnie Kryształ Żywiecki. To nie tylko całkowity
TDS, ale i kilka jego składowych. To nie jest woda absolutnie idealna, ale najblizsza tym zalecanym parametrom.
A co do Żywca Zdroju (akurtbtę wodę również bardzo dobrze znam, ponieważ była w przeszłości produkowana przez tę samą grupę kapitałową)
to jej parametry do przygotowania kawy są znacznie gorsze aniżeli Kryształu Żywieckiego. Nawet jeśli źródła, skąd czerpana jest woda są oddalone od siebie o 20km to ten dystans może spowodować zupełnie inny skład wody. Istotna jest głębokość źródła, z której pochodzi woda.
I tak np. Żywiec Zdrój czerpany jest z głębokości 30 metrów (nazywaliśmy go popłuczynami z gór, ponieważ proces filtracji wody od opadu atmosferycznego do dotarcia tej wody 30 metrów w dół to zaledwie jeden tydzień), gdzie Primavera czerpana jest z głębokości 473 metrów
(co powoduje analogiczny proces filtracji przez rodzaje gleb i wynosi około jednego roku!). Żywiec Zdrój to tylko i aż marketing. That’s it.
Mam nadzieję, że trochę wyjaśniłem. Jak masz więcej pytań to pisz.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Styczeń 2024, 05:13:08 »
Jak masz więcej pytań to pisz.

Dzięki

Ciekawe jak wypada w porównaniu woda u dziesiątków tych ludzi co sobie porobili specjalnie jej podłączenia bezpośrednio do ekspresów na tle takiego Żywieckiego Kryształu skoro on parametrami najbardziej pasuje by kawę sobie na nim robić.
Czy mają aż tak to wszystko zrobione że nie odstaje to od norm jakie ma Żywiecki Kryształ, bo jak nie to wychodziło by na to że wielu ludzi kawiarni itp. po prostu piją podjąć nam kawę zrobioną z kiepskiej wody.
Gdzie ? znaleźć takie "ustrojstwo" co zdobi m z Usteckiej bardzo twardej wody coś co będzie odpowiednie do tego by sobie kawę zrobić, o cenę nie pytam bo ja jednak pozostanę przy tej butelkowanej.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Styczeń 2024, 08:09:37 »
Otóż (doczytałem w międzyczasie :) ) pojedyncza żywica jonowymienna (taka jak w zmywarce do naczyń na ten przykład) wymienia jedne jony (magnezu i wapnia) na inne (sodu), dzięki czemu woda nie daje kamienia kotłowego, choć TDS pozostaje niezmieniony. Dopiero mieszanka dwu żywic (anionitu i kationitu) sprowadza TDS do zera.
@Krakus No to mamy odpowiedź dlaczego redukuje TDS, ja mam stację uzdatniania wody ze zmiękczaczem na głównym wejściu i TDS się bardzo nie zmienia. Ciekawe czy te mieszanki można regenerować solanką jak pojedyńczą żywicę, czy jak się zużyją to tylko na śmietnik? Chyba raczej to drugie bo nie słyszałem żeby takie były dostępne w zmiękczaczach.

Znalazłem już odpowiedź, tak jak myślałem żywice anionitowe regeneruje się za pomocą kwasu solnego więc raczej zużyte trzeba utylizować i nie zdadzą egzaminu w zmiękczaczu.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2024, 08:18:29 wysłana przez Artisz »

Offline ptx

• kawa
  • Ekspres: ekspres
  • Młynek: młynek
« Odpowiedź #34 dnia: 05 Styczeń 2024, 08:16:16 »
Kryształ Żywiecki

czy wobec tego gdy nie mamy dostępu do wody KŻ mozna stosowac primavere (czy szukac innej jezeli tak to jakiej?)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #35 dnia: 05 Styczeń 2024, 08:20:09 »
Kryształ Żywiecki

czy wobec tego gdy nie mamy dostępu do wody KŻ mozna stosowac primavere (czy szukac innej jezeli tak to jakiej?)
Szukaj takiej która ma TDS poniżej 200 ppm.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Styczeń 2024, 08:23:57 »
czy wobec tego gdy nie mamy dostępu do wody KŻ mozna stosowac primavere

Tego o co pytasz? nie wiem za to wiem że w tym ekspresie co ostatnio kupiłeś był od samego początku używany Zywiecki kryształ.
Ostatnio kupowałem tutaj bo z wysyłką było najtaniej co ja znalazłem.

https://erli.pl/produkt/woda-zywiecki-krysztal-5l,156794497#galeria

Poniżej możesz sprawdzić potwierdzenie swoich zakupów:

Kupione przedmioty:

Woda Żywiecki Kryształ 5L
5 × 7,17 zł   35,85 zł
Sposób dostawy
Kurier DPD
Szacowany termin doręczenia zamówienia
śr. 03 sty. - czw. 04 sty.
DOSTAWA 18,00 zł
Razem do zapłaty:   53,85 zł

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Styczeń 2024, 08:30:12 »
Szukaj takiej która ma TDS poniżej 200 ppm.
A jak kupi wodę w której nie ma nic poza wapniem?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #38 dnia: 05 Styczeń 2024, 08:50:38 »
A jak kupi wodę w której nie ma nic poza wapniem?
A jest taka naturalna?
Zapomniałem jeszcze dodać neutralne ph najlepiej między 7-7.5
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2024, 08:57:37 wysłana przez Artisz »

Offline smichal

• Ekspres: Ascaso Duo Plus, V60, Aeropress, kawiarka, tygielek
  • Młynek: Ceado E6P
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Styczeń 2024, 09:09:00 »
czy wobec tego gdy nie mamy dostępu do wody KŻ mozna stosowac primavere

Kupione przedmioty:

Woda Żywiecki Kryształ 5L
5 × 7,17 zł   35,85 zł
Sposób dostawy
Kurier DPD
Szacowany termin doręczenia zamówienia
śr. 03 sty. - czw. 04 sty.
DOSTAWA 18,00 zł
Razem do zapłaty:   53,85 zł

Jka

To już taniej jest tutaj https: //allegro.pl/oferta/zywiecki-krysztal-woda-zrodlana-niegazowana-5-l-13125493018
6*8,01 = 48,06 z darmową dostawą SMART :)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #40 dnia: 05 Styczeń 2024, 09:13:10 »
Po Primaverze mamy kamień. Raczej nie ma innej niż ŻK, która będzie miała poniżej 200.
》tertium non datur《

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #41 dnia: 05 Styczeń 2024, 09:23:34 »
Ewentualnie jak ktoś naprawdę nie ma możliwości jest opcja kupna i mieszania destylowanej z kranówą. Na początku zmierzyć i ustalić w jakich proporcjach mieszać w jakimś dzbanku czy pojemniku i później już szybko wystarczy trzymać się tego. :taktak:

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 05 Styczeń 2024, 09:38:57 »
Sprawdźcie stronkę, którą podałem wyżej. Tam są parametry prawie całej wody butelkowanej sprzedawanej w Polsce.
Poza Zero Water plus TTW można jeszcze zainstalować AKVO water systems, ale to już jest cała instalacja pod blatem.
Z tego co pamiętam to m.in. w Coffedeskach to mają chyba zainstalowane.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #43 dnia: 05 Styczeń 2024, 09:52:27 »
Poza Zero Water plus TTW można jeszcze zainstalować AKVO water systems

Generalnie to fajne rozwiązanie, super pod filtry i większość maszyn espresso. Ale np w LR, gdzie mamy bardzo wąskie rurki termosyfonu, powodowało to zapychanie go, gdy minerały nie było do końca rozpuszczone.
Także to warto też mieć na uwadzę.
Mieszanie osmozy z kranówką, może być bezpieczniejsze dla niektórych maszyn.

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 05 Styczeń 2024, 10:09:22 »
No właśnie zainpirowałeś mnie ostatnio dźwignią. Jeszcze miesiąc temu byłem pewien, że kupię następcę LM GS 3, ale
teraz to bliżej mi do dźwigni, np. Nurri. Poczekam co pokaż Kees van der Westen w Spiritello, ale obawiam się ceny w okolicach
15-16k €. I pewnie nie będzie takiej różnicy w smaku espresso w porównaniu do Nurri.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi