Autor Wątek: Filtr wody , jak często zmieniać  (Przeczytany 7717 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Filtr wody , jak często zmieniać
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:38:18 »
Ile ta cała operacja kosztuje Cię za 1 litr gotowej wody?
》tertium non datur《

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:47:02 »
Nie wiem, nie liczyłem. Mam zasadę, że jakość nie ma ceny 🤪

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:47:58 »
Mogę policzyć, tylko że schematu i tak nie zmienię, cokolwiek by z tego wyliczenia wyszło…

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:49:05 »
bo sobie wtedy kupiłem porządny miernik i mierzyłem każdą wodę, jaka mi w ręce wpadła.

Też się trochę pobawiłem co prawda nie miałem jakiegoś wypasionego miernika tylko to co na fotce.

20240104_223859.jpg

U mnie to cuda wychodziły i to na takich dzbankach do filtrowania.

20220911_113442.jpg

20221012_164012.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:58:14 »
Mogę policzyć, tylko że schematu i tak nie zmienię, cokolwiek by z tego wyliczenia wyszło…
Nie miałem zamiaru.  Tak z ciekawości pytałem.
》tertium non datur《

Offline patryk5510

« Odpowiedź #20 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:00:23 »
Ja przy wodzie butelkowanej Żywiecki Zdrój
to przy wodzie butelkowanej też trzeba używać filtrów?
 a tak na marginesie,  nie obawiasz się jak taka woda w plastikach , głównie PET jest magazynowana zwłaszcza latem, zanim trafi na sklep?
 Też kiedyś kupowałem w 5cio litrowych  do picia, ale odpuściłem, jak trochę poczytałem o wpływie wysokich temperatur i promieni UV na tego typu plastik i jego reakcje w tym czasie z wodą, która jest w nim zalana ...

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:03:17 »
U mnie na Zero Water jest zawsze zero. Ten filtr naprawdę wycina wszystko do zera.
Tylko potem trzeba tę wodę doprowadzić do porządanych parametrów, więc najlepiej użyć TWW.
Wcześniej sprawdziłem parametry większości wód nie tylko z Polski, ale i z Europy.
Z Polskich najbliżej był rzeczywiście Kryształ Żywiecki, ale i tak odbiegał od zaleceń SCA.
Z zagranicznych niezłą wodę robi San Bernardo z Italii, ale tutaj również analogia do Kryształu.
Fajny ranking polskich wód jest na wodamineralna.netmark.pl
On w zasdzie potwierdza, że jeżeli już używać wody butelkowanej to tylko Kryształ Żywiecki.
Nie ma idealnej wody, bo zawsze któryś z badanych parametrów będzie za wysoki lub za niski.
Na pewno odradzam wody wysokozmineralizowane i te z wyższym pH (jak np.Alcalia)

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:04:58 »
Akurat pracowałem w Primaverze, więc wiem jak cały proces od produkcji do sprzedaży czy magazynowania wygłąda

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:06:14 »
Żywiec Zdrój nie za bardzo się nadaje do kawy. Lepiej lej Kryształ Żywiecki

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:09:27 »
Ogólnie plastiku lepiej unikać. Szczególnie latem woda wystawiona przez hurtownika na słońce źle działa w połączeniu z plastikiem.
Długoterminowo może nawet powodować raka. Ktoś policzył, że i tak w skali tygodnia zjadamy tyle plastiku ile ma równowartość karty kredytowej

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:16:19 »
a tak na marginesie,  nie obawiasz się jak taka woda w plastikach

Nie
W swoim 66 letnim życiu przebywałem na statkach w morzu(oceanach) po kilka miesięcy bez zawijania do portu.
Jak myślisz skąd braliśmy wodę do jedzenia i picia do dzisiaj nie wiem czy jej uzdatnianie było wystarczające czy zbiorniki były(raczej nie były) terminowo czyszczone konserwowane czy mechanicy / motorzyści terminowo czyścili filtry dodawali tabletki uzdatniające itd.
To teraz miałbym się obawiać plastiku popadać z tego powodu w lęk przed nim.
Ostatnie 25 lat pływałem w bardzo wysokich temperaturach bo od Angoli po RPA tam w większości roku woda w Atlantyku jest ciepła.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:22:12 »
Co ma pływanie po ciepłej wodzie do tematu, że plastik w spożywce jest toksyczny? xD

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:34:38 »
Przeczytaj uważnie co pisałem, jak myślisz skąd na statkach bierze się wodę do jedzenia, picia mycia czy dolewania do silników czy innych urządzeń.
Przecież nie czerpiesz słoną prosto z oceny i na niej zupę czy herbatę robisz.

Może to Ci wyjaśni że woda np. w Bałtyku będzie bardziej niebezpieczna niż ta z plastikowej butelki.[quote

author=Paolo link=topic=14190.msg290783#msg290783 date=1704405974]
Żywiec Zdrój nie za bardzo się nadaje do kawy. Lepiej lej Kryształ Żywiecki
[/quote]

Na to lepiej masz jakieś potwierdzone badania, czy jest to kolejna 'kopia" z tego forum.
Jedna i druga Żywiec mają tylko w nazwie.
Pozyskiwane są ze źródeł w Ślemieniu(jedna z nich na pewno) a to jak pamiętam jest +/- 20km. od Żywca.

Jka

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:51:20 »
Żywiec Zdrój jest z Węgierskiej Górki. Ale do kawy znacznie lepszy jest Kryształ Żywiecki

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #29 dnia: 04 Styczeń 2024, 23:55:52 »
Ale do kawy znacznie lepszy jest Kryształ Żywiecki

Dlaczego ?

Jka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi