Autor Wątek: Filtr wody , jak często zmieniać  (Przeczytany 7697 razy)

Offline patryk5510

Filtr wody , jak często zmieniać
« dnia: 04 Styczeń 2024, 10:38:16 »
Witam,
ponieważ woda z której korzystam w mieszkaniu jest wyjątkowo twarda i bogata w kamień, dlatego używam dzbanka filtrującego .  Wiem jednak że to całkowicie nie załatwia sprawy i z pewnością taka przefiltrowana woda nadal jest twarda i ma niekorzystny wplływ na ekspres.
Podpowiedzcie mi jak często powinienem wymieć filtr w ekspresie kolbowym Lelit aby go nie zakamieniać . Tzn po ilu mniej więcej kawach taki filtr zmieniać? Ponadto gdzie polecacie dokonywać zakupów takich filtrów oraz tabletek czyszczących itp?
Podzrawiam

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: Filtr wody , jak często zmieniać
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Styczeń 2024, 10:53:11 »
Kup sobie, choćby najtańszy, miernik TDS i wtedy będziesz wiedział, kiedy filtr wymienić.

Offline patryk5510

« Odpowiedź #2 dnia: 04 Styczeń 2024, 13:53:36 »
Kup sobie, choćby najtańszy, miernik TDS i wtedy będziesz wiedział, kiedy filtr wymienić.
Dzięki Krakus

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Styczeń 2024, 14:07:22 »
Podpowiedzcie mi jak często powinienem wymieć filtr w ekspresie kolbowym Lelit aby go nie zakamieniać .

Czy chodzi Ci o taki filtr jak na tej fotce.

20230707_071237.jpg

Jeżeli tak to według mnie sporo zależy jak wielki jest to filtr bo są chyba 2 rozmiary, jak często ekspres jest używany ja przy jednym/dwóch espresso dziennie wymieniało to tak jak widać poniżej.

20240104_140112.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Styczeń 2024, 14:20:24 »
Na filtrze jest napisana "ilość" ktorą może przerobić (70 litrów, tak ?)  można przyjąć zawsze mniejszą dla spokojności.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Styczeń 2024, 14:33:15 »
Myślę, że ilość wody zależy od jej twardości.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Styczeń 2024, 14:46:01 »
Na filtrze jest napisana "ilość" ktorą może przerobić (70 litrów, tak ?)

Chyba tak tylko pokaż mi takiego który to skrupulatnie liczył że dzisiaj dolał litr a wczoraj ćwierć litra.
Ja przy wodzie butelkowanej Żywiecki Zdrój przyjąłem zasadę żeby to wymieniać co +/- 3miesiące, pamiętajmy to też są jakieś pieniądze.

Myślę, że ilość wody zależy od jej twardości.
Na pewno trzeba brać to pod uwagę ja napisałem pokazałem jak to u mnie było i z czym ten ekspres używałem.
Z tego co wiem ekspres dalej znakomicie się sprawuje (mimo cienkiej blachy :lol2:)i robi poprawne espresso można wiele pisać ale moim amatorskim zdaniem Lelit Victoria to dobry sprzęt a przy dzisiejszych jego cenach w niektórych sklepach 3.290,00 zł tylko zachęca do kupna i postawienia w domu w niewielkiej kuchni.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Styczeń 2024, 14:50:53 »
Ostatnio przy zmianie ekspresu chciałem się upewnić jaką mam wodę w kranie oraz jaka jest jej twardość po przepuszczeniu przez filtr, polecam kupić kropelkowy test na twardość węglanową (KH) - u mnie wyszło 8 dH (stopnie niemieckie) bezpośrednio z kranu oraz 4 dH z dzbanka Brita z filtrem Maxtra+ Hard Water (po tygodniu używania). Mam zamiar jeszcze sprawdzić pod koniec używania po około 3-4 tygodniach. Jeśli chodzi o smak to dla mnie jest ok, ale przy okazji chcę też kupić wodę ŻK do porówania w smaku espresso.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #8 dnia: 04 Styczeń 2024, 15:04:13 »
U mnie i z wadą jaką mam w kranie to nie pozwoliłbym sobie na to by taką wodę lać do ekspresu z jakiegokolwiek dzbanka filtrującego to już lepiej tą "kurwaciuszkę wróć "kuracjuszkę" z osiedlowego sklepiku za całe 3zł :lol2:

Jka

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Styczeń 2024, 15:43:05 »
Nie używałem tych filtrów więc mogę się mylić ale pewnie zawierają żywicę jonowymienną i węgiel, więc TDS raczej zostanie bez większych zmian ponieważ one nie usuwają żadnych minerałów z wody tylko wymieniają jony wapnia i magnezu na sodu, czyli redukują  twardość i przez to osad. Węgiel usuwa chlor, metale  ciężkie i związki organiczne przez  co poprawia smak i zapach wody ale to też nie będzie miało znaczącego wpływu na TDS.. Myślę że lepszym lontrolowaniem zużycia tych filtrów będzie test kropelkowy twardości wody.
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2024, 16:11:16 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Styczeń 2024, 19:42:12 »
@Artisz Kurczę, masz rację. Zasugerowałem się Britą u sąsiadów, w której TDS szybko rośnie.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2024, 19:55:17 »
Wszystko fajnie tylko jak Wy chcecie tą wodę sprawdzić.
Rozumiem że przepuścicie ją przez ekspres i wtedy zrobicie pomiary bo jak inaczej?
A czy wtedy taka woda będzie mieć te same parametry jakie ma w zbiorniku wody z filtrem.
Tak pytam bo nie wiem.

Acha a filtry szukaj kupuj gdzie najtaniej bo różnica w cenie na jednym może by spora.

Jka

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Styczeń 2024, 20:35:01 »
Wszystko fajnie tylko jak Wy chcecie tą wodę sprawdzić.
Rozumiem że przepuścicie ją przez ekspres i wtedy zrobicie pomiary bo jak inaczej?
A czy wtedy taka woda będzie mieć te same parametry jakie ma w zbiorniku wody z filtrem.
Tak pytam bo nie wiem.
Jeżeli inaczej się nie da to można przez ekpres tylko nie wylewką z bojlera pary bo tam dochodzi do akumulacji minerałów poprzez odparowywanie wody i odczyt będzie zawyżony.
@Artisz Kurczę, masz rację. Zasugerowałem się Britą u sąsiadów, w której TDS szybko rośnie.
To ciekawe że rośnie, w takim razie musi coś z tego filtra się uwalniać do wody, oby to był magnez bo jak coś innego to raczej lepiej już pić nie filtrowaną.🤔
« Ostatnia zmiana: 04 Styczeń 2024, 20:51:01 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:31:47 »
Przez rośnie rozumiem, że zaraz po wymianie TDS wody w dzbanku po przefiltrowaniu spada do połowy TDS wody na wejściu, ale po niedługim czasie użytkowania zaczyna wzrastać - wiem, bo sobie wtedy kupiłem porządny miernik i mierzyłem każdą wodę, jaka mi w ręce wpadła.

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Styczeń 2024, 22:35:45 »
Ja wyrzuciłem w ogóle filtr z mojego Sage’a.
Kupiłem dzbanek Zero Water z filtrami, które wycinają wszystko do zero (tak, TDS wynosi zero).
Potem do przefiltrowanej wody dodaję TWW (Third Water Wave) for espresso i mam TDS ok.120,czyli
ten zalecany przez SCA (Specialty Coffee Association). Żeby filtr mi na dłużej posłużył leję do dzbanka
Primaverę, bo kranówka u mnie ma TDS na poziomie ok.300 i szybko filtr Zero Water byłby do wymiany.
Filtr z ekspresu wyrzuciłem, bo zmieniałby ponownie parametry wody, a te chcę mieć idealne.
I odkamienianie raz na kwartał wystarcza, byle użyć Urnexa.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi