Autor Wątek: Agregator kaw z polskich palarni  (Przeczytany 17080 razy)

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
Odp: Agregator kaw z polskich palarni
« Odpowiedź #30 dnia: 25 Kwiecień 2024, 21:41:10 »
I jeszcze coffeeplant.pl

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #31 dnia: 25 Kwiecień 2024, 23:53:26 »
Dodajcie jeszcze palarnię kawepale.pl

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopad 2025, 20:40:31 »
Czy strona nadal działa? Bo dzisiaj leży.

Offline nto102

• Ekspres: E-61
  • Młynek: gastro
« Odpowiedź #33 dnia: 17 Listopad 2025, 00:17:20 »
Z rana jeszcze wymieliłem żonie do pracy do końca Salvadora o wrażeniach: tamaryndowca, kombuczy i nektarynki.

A co powiesz o El Salvador FincaFranzisko GrandCruCafe, natural Mountain Dry SCA89? 31 Euro/kg jakby nie było. 
Zapach po wypaleniu ... hmm jak  by  to  określić? Nie mango, nie markuja, nie kiwi, nie cokolwiek  tylko   ... wysypisko śmieci oraz  odór  lekko kwaśny. Co prawda firma sprzedająca uprzedzała, że palić City ++ i "musi się długo odgazowywać", ale  nie precyzując jak długo. Wypalone City ++ i  po tygodniu  zapach trochę mniejszy, ale niezbyt kawowy,  także nie mam odwagi próbować. I tak to jest z kawą speciality. Tesknię za zwykłą komercyjną.  Na przyszłość żadnych mikrolotów, no way ...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #34 dnia: 17 Listopad 2025, 10:39:04 »
Jeśli tego nie spalili na węgiel, to jesteś w grupie ludzi szczególnie wrażliwych na armaty fermentacji owocowej. Niektórzy po prostu kaw z obróbki naturalnej nie tolerują. W takim wypadku trzymaj się raczej singli z mokrej obróbki, a poz tym tych wspomnianych przez Ciebie komercyjnych, niedrogich kaw.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #35 dnia: 17 Listopad 2025, 12:50:43 »
Wypalone City ++ i  po tygodniu  zapach trochę mniejszy, ale niezbyt kawowy,  także nie mam odwagi próbować. I tak to jest z kawą speciality. Tesknię za zwykłą komercyjną.  Na przyszłość żadnych mikrolotów, no way

Utożsamianie kawy anaerobowej z mikrolotem kaw specialty jest błędem. Microloty mogą być bardzo różne, także z obróbki mytej. Natomiast nikt nie zabrania kupować kaw z niższych segmentów niż specialty.

Twoje rozczarowanie wynika z braku zrozumienia. To tak jakby kupić wytrawne wino o bardzo wyrazistych aromatach i mieć pretensje, że nie smakuje jak półsłodkie wino stołowe.

Trzeba wiedzieć co i dlaczego się kupuje. Jeśli lubisz kawy klasyczne, to nie koniecznie dobrym pomysłem było kupowanie kawy z długiej, bo 300-godzinnej obróbki anaerobowej.

« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2025, 14:51:18 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #36 dnia: 17 Listopad 2025, 17:35:56 »
To tak jakby kupić wytrawne wino o bardzo wyrazistych aromatach i mieć pretensje, że nie smakuje jak półsłodkie wino stołowe.
Podoba mi się to porównanie :).

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #37 dnia: 17 Listopad 2025, 18:08:21 »
Klikam link "zpalarni.pl" i mi wyskakuje info że domena jest na sprzedaż. Co robię źle ?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #38 dnia: 17 Listopad 2025, 18:13:55 »
Nic nie robisz źle, widocznie domena jest na sprzedaż. Szkoda, bo całkiem fajny był ten agregator.

Offline nto102

« Odpowiedź #39 dnia: 17 Listopad 2025, 20:40:08 »
Twoje rozczarowanie wynika z braku zrozumienia. To tak jakby kupić wytrawne wino o bardzo wyrazistych aromatach i mieć pretensje, że nie smakuje jak półsłodkie wino stołowe.

Mój "brak zrozumienia" nie jest "rozaczarowaniem" tylko techniczną uwagą. Z tego powodu, że ja poszukuję smaku i aromatu kawy w kawie i zwykle udaje mi się go znaleźć, czasem po próbach.   Porównanie do wina jest niezbyt szcześliwe, bo wino wyraziste, np. mineralne,  nadal pozstaje winem wytrawnym i  smakuje albo  i  nie -  kwestia gustu  oraz  łączenia z potrawami. Jakie wino łączyć z potrawami zawierającymi  ogórki kiszone? Ale da się, są sposoby (np. austriacki Grüner Veltliner).  A wina półskłodkiego "stołowego" niegdy nie piłem, więc może opiszesz mi jego smak.   

Trzeba wiedzieć co i dlaczego się kupuje. Jeśli lubisz kawy klasyczne, to nie koniecznie dobrym pomysłem było kupowanie kawy z długiej, bo 300-godzinnej obróbki anaerobowej.

Prawdę mówiąc nie zwróciłem uwagi na skrót "Anae" (bardziej koncentrowałem się na GrandCruCafe).  Wyrazów w długiej nazwie kawy było 16, wśród nich  skrót "anae".  Niemiecka precyzja. Możliwe że fermentacja przeprowadzona była zbyt pośpiesznie i na skróty, czego efektem może być  nadmiar kwasu  masłowego, który pachnie, że lepiej o tym zapomnieć. Jemeńska Matari, też naturalna obrobka,   pachnie rustykalnie, mówiąc b.  oględnie, ale  to mnie  nigdy nie przeszkadzało.

Jeśli tego nie spalili na węgiel, to jesteś w grupie ludzi szczególnie wrażliwych na armaty fermentacji owocowej.

Antonio, ja to sam paliłem. Zgodnie z życzeniem sprzedawcy C++.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2025, 21:48:29 wysłana przez krystians »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Listopad 2025, 21:53:02 »
A wina półskłodkiego "stołowego" niegdy nie piłem
Może piłeś, a nie wiesz bo nie napisali o tym w nazwie ;) Smakuje jak wino, zupełnie jak kawowa kawa :)

Prawdę mówiąc nie zwróciłem uwagi na skrót "Anae" (bardziej koncentrowałem się na GrandCruCafe)
Z tego powodu, że ja poszukuję smaku i aromatu kawy w kawie i zwykle udaje mi się go znaleźć, czasem po próbach.
Myślę, że przywiązując większą uwagę do szczegółów, tych prób może być mniej. :)

Z kawowych kaw, bardzo lubię takie w espresso
https://88graines.com/product/bourbon-caturra-washed/
Za ponad połowę mniej niż tamte z Salwadoru i do tego o dwa lata świeższe.
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2025, 23:25:01 wysłana przez krystians »

Offline nto102

« Odpowiedź #41 dnia: 18 Listopad 2025, 21:27:43 »
Z kawowych kaw, bardzo lubię takie w espresso
https://88graines.com/product/bourbon-caturra-washed/
Za ponad połowę mniej niż tamte z Salwadoru i do tego o dwa lata świeższe.

Brazylijskie kawy  chętnie kupuję,  bo warto,  zwłaszcza do espresso.  Nawet Santos może trafić się wybitny. Mam jeszcze 2,5 kilo  Bourbon Typica  Caturra (Datera Estate) 2024/25, SCA 94.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #42 dnia: 18 Listopad 2025, 21:30:42 »
Pewnie, brazylijskie kawy też potrafią być bardzo dobre. Daterra to dobra marka. Co do wybitnych santosów, na pewno coś z tego portu ciekawego wychodzi, ale ile tego jest w worku i którym.. Życie za krótkie dla mnie żeby szukać.
« Ostatnia zmiana: 18 Listopad 2025, 21:32:59 wysłana przez krystians »

Offline nto102

« Odpowiedź #43 dnia: 29 Listopad 2025, 00:05:15 »
https://intelligence.coffee/2025/11/coffee-flavour-whats-acceptable/?_kx=iY--xwe_MkT_npUwsZk_Ak4e7rGWgW48kX4Bm48R7nI.RkG3vQ

"Manipulacja smakiem kawy – co jest dopuszczalne i kto o tym decyduje"?

"Od dziesięcioleci miłośnicy kawy specialty szczycą się czystością: odmianą, wysokością i terytorium  przy minimalnej ingerencji. Wiele kaw konkurencyjnych charakteryzuje się teraz aromatami pochodzącymi z dodatków, które kiedyś określano mianem „aromatyzowanych”.
75 proc.  młodych kawoszy w Wielkiej Brytanii wybiera syropy smakowe. Dlaczego niektóre metody manipulacji smakiem są akceptowalne, a inne uważane za gorsze – i kto o tym decyduje? Jednak zajrzyj dziś do wielu nowoczesnych palarni kawy, a zobaczysz menu niczym z cukierni: liczi, napój wiśniowy, kompot truskawkowy, cukierki arbuzowe. Te kawy często pachną bardziej tropikalnymi cukierkami niż czymkolwiek, co rośnie w ziemi. Są sprzedawane nie jako aromatyzowane, ale jako „naparzone”, „współfermentowane” lub „przetworzone beztlenowo” – słownictwo, które sugeruje raczej naukę niż syrop".

Dalej równie ciekawie,  a czasem bardzo brutalnie. 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #44 dnia: 29 Listopad 2025, 16:47:38 »
"Naparzone" :smiech:. Naparzony to jestem ja, po tych wszystkich kawach każdego dnia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi