Autor Wątek: Świąteczny Zakup sprzętu  (Przeczytany 1688 razy)

Offline marboz44

• Ekspres: Rocket Espresso R Cinquantotto R58
  • Młynek: Ceado E37J
Świąteczny Zakup sprzętu
« dnia: 19 Grudzień 2023, 23:41:32 »
Witajcie

Dzień dobry,
Przyszedł czas że jako kawosz chciałbym zmienić obecny sprzęt który 3 lata temu wydawał mi się wyborem wszytko-mającym i idealnym - Delonghi Primadonna Elite.

Piję głownie espresso i takie przedłużone espresso zwane czarną kawą :)  do której czasem dolewam śmietanę. 
Moim celem jest uzyskanie jak najsmaczniejszego espresso. W sumie to co wychodzi z obecnego ujdzie ale pijałem we Włoszech lepsze. Teraz nawet przy najdrobniejszym zmieleniu kawy nie jestem w stanie zbliżyć się do mitycznych 25-30 sek parzenia espresso. Tutaj trwa to max 14 sek. 
Pytanie główne czy różnica w smaku będzie uzasadniała wydanie na całość 8-9 tyś.

Przez przypadek wpadłem na model SAGE BES980 czyli taki kombajn który będzie stosunkowo wygodny a wydaje się że ma duży potencjał i dzięki temu osiągnę te 25 sek parzenia a i smak espresso będzie zdecydowanie lepszy niż teraz.

Czytając forum widzę głownie polecane zestawy młynek + ekspres- pytanie czy to lepsza droga. Piję 4 kawy dziennie i w sumie nie chciałbym tracić za dużo czasu na parzenie a jednocześnie napić się naprawdę świetnej kawy.
Do tego idealnie jakbym taki zestaw kupił do końca tego tygodnia :)
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2023, 07:31:38 wysłana przez Fux »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Świąteczny Zakup sprzętu
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudzień 2023, 07:54:15 »
Jakbym nie miał żadnego sprzętu, a pił tyle co Ty, to wybrałbym La Pavoni Europiccola + młynek Arco 2 lub Niche Zero. To są proste i ładne urządzenia, do tego świeżo palona kawa. Bez poczytania i paru filmów na youtube się nie obejdzie.

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudzień 2023, 08:46:06 »
Lepszy sprzet, a zwlaszcza lepszy młynek moga naprawde zmienic smak espresso. Jestem fanem Sage ale proponowalbym Sage Dual Boiler i oddzielny mlynek.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2023, 08:49:41 wysłana przez My Coffee Show »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudzień 2023, 09:38:46 »
Pytanie główne czy różnica w smaku będzie uzasadniała wydanie na całość 8-9 tyś.
Na pewno. W tym budżecie można kupić fajny zestaw, dla Twoich potrzeb, np Lelit Victoria plus młynek, do wyboru do koloru.
Przez przypadek wpadłem na model SAGE BES980 czyli taki kombajn który będzie stosunkowo wygodny
Tylko wygodny.
Piję 4 kawy dziennie i  i w sumie nie chciałbym tracić za dużo czasu na parzenie
Co przez to rozumiesz?
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudzień 2023, 09:51:24 »
Ja bym kupił Profitec Go plus jakiś młynek od Eureka, najlepiej z żarnami 64mm, ale może być też 55mm.
Ewentualnie jak dużo kaw mlecznych do Oscar II z Elektros.it i młynek jak wyżej.
Jak samo espresso to Quick Mill Carolla Evo pid.
Dźwignie bym sobie odpuścił, jak już to dużo poczytać żeby to był świadomy wybór.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudzień 2023, 10:29:37 »
Kolega @Jka57 ma idealny zestaw dla Ciebie + milion fajnych dodatków. Niedługo używane, markowe, człowiek solidny. Na Twoim miejscu nawet nie szukałbym czegoś innego.
Tego Sagę sobie odpuść, jak chcesz pić naprawdę dobre espresso.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Grudzień 2023, 10:33:33 »
Kolega @Jka57 ma idealny zestaw dla Ciebie + milion fajnych dodatków.

Fakt

https://www.olx.pl/d/oferta/ekspres-ecm-puristika-stainless-steel-anthracite-CID99-IDXWcMK.html?bs=olx_pro_listing

A dla kogoś zdecydowanego z forum cena 4650 z moimi przesyłkami.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #7 dnia: 20 Grudzień 2023, 10:36:00 »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Grudzień 2023, 10:43:33 »
A dla kogoś zdecydowanego z forum cena 4650 z moimi przesyłkami.
https://www.przyjacielekawy.pl/p/ekspres-do-kawy-ecm-puristika-stainless-steel-anthracite/

Widzę że myszką sprawnie się posługujesz ale zapomniałeś O:
Tylko jeden z tych dodatków to całe 1000zł

Dokładam też wszystkie dodatki jakie są na fotkach a jest to takie coś

Mata tampingowa skórzana 126zl
Dzbanek do spieniania mleka 360mm 146zł
Tamper 248zł
Stacja tampingowa -336zł
Podstawka -podwyższenie dla filiżanek 170zł
3 filiżanki z logo ECM - ceny nie pamiętam ale bylo by to +/-200zł
Termometr - nie chce mi się szukać ale na pewno ponad 300zl
ECM zawór Flow Control – regulacja przepływu wody - 1000zł
NPF firmy ECM - naked portafilter (grupa E61) -368zł
2x sitko VST 460zł 18g i 20g

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline marboz44

« Odpowiedź #9 dnia: 20 Grudzień 2023, 10:50:01 »
Na pewno. W tym budżecie można kupić fajny zestaw, dla Twoich potrzeb, np Lelit Victoria plus młynek, do wyboru do koloru.
Przez przypadek wpadłem na model SAGE BES980 czyli taki kombajn który będzie stosunkowo wygodny
Tylko wygodny.
Piję 4 kawy dziennie i  i w sumie nie chciałbym tracić za dużo czasu na parzenie
Co przez to rozumiesz?

Ni tracić czasu w sensie że odpalam maszynę, czekam 20 minut a potem kombinuję żeby zaparzyć kawę, wydawało mi się, pewnie błędnie  że użycie takiego kombajnu będzie szybsze. Poza tym będzie używała go moja żona a jej raczej nie będzie się chciało bawić samej z jakimiś dużymi ustawieniami przy parzeniu kawy. Choć juz mi zapowiedziała że najwyżej będę robił tylko ja :D
Natomiast zdecydowani zalezy mi na smaku kawy trochę bardziej niż na mega wygodzie bo zostałbym przy automacie.

Co do ekspresu od @Jka57, ok ale wizualnie szukam czegoś innego.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudzień 2023, 10:52:27 wysłana przez marboz44 »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Grudzień 2023, 10:53:03 »
Profitec Go
:taktak:
Quick Mill Carolla Evo pid.
:nienie: bo kolega lubi dodawać świetankę do czarnej, więc może zechce spienić sobie mleko.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Grudzień 2023, 11:11:49 »
Do tego idealnie jakbym taki zestaw kupił do końca tego tygodnia
Kolega @Jka57 ma idealny zestaw dla Ciebie + milion fajnych dodatków.

Kolego fill

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=profile;u=12920

Dziękuję za przypomnienie mojego ogłoszenia ale że zmieniły mi się plany co do okresu świąteczna / noworocznego bo nie będę w stanie wysłać czegokolwiek tak by doszło do świąt a tutaj w tym ogłoszeniu jest takie coś napisane co zacytowałem.
Tak że jeszcze raz Dziękuję.
Jka

Offline marboz44

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Grudzień 2023, 17:25:09 »
Sage sobie darowałem po kilku telefonach. Stanie na czymś z Włoch. No i chyba będę musiał podnieść budżet.  Rozmawiałem dziś kolegą który miał ekspres z jednym bojlerem i zamienił na taki z dwoma, tyle że sporo droższy.
Najprawdopodobniej  Ekspres do kawy Rocket Espresso R Cinquantotto R58 do tego młynek w granicy 3 tyś.
Chyba wolę dołożyć niż za rok lub dwa próbować zmienić na coś wyżej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi