Autor Wątek: Nowy drugi ekspres + młynek 9000zł  (Przeczytany 2436 razy)

Offline Qamil Mężczyzna

• Ekspres: Sage Bambino Plus
  • Młynek: EUREKA MIGNON SPECIALITA
Nowy drugi ekspres + młynek 9000zł
« dnia: 12 Grudzień 2023, 21:26:47 »
Hej, jestem Kamil. Forum odwiedzam od dłuższego czasu, ale dopiero niedawno założyłem konto.

Mój obecny zestaw to Eureka Mignon Specialita + Bambino Plus – nic nadzwyczajnego, ma już 3 lata (przed Zelmer Maestro haha).

Maksymalnie chciałbym wydać 7000-8000 zł (max 9000) na ekspres i młynek. Najdroższy zestaw, jaki rozważałem u Janusza, to 10 000 zł z młynkiem, ale to o 2000 zł więcej, niż planuję (Bellezza Giulia Leva).

Najtańsza opcja, którą brałem pod uwagę, to Konesso Eureka Specialita + Lelit Victoria ze względu na opinie na forum (wizualnie też jest OK).

Skupiam się na kawach mlecznych, używam dodatkowego spieniacza Melitta. Być może zacznę spieniać, gdy będę miał lepszy sprzęt, ale na razie nie udało mi się tak dobrze spienić mleka ekspresem, jak robi to mój spieniacz.

Najbardziej podobają mi się ekspresy w stylu włoskim, czyli całe chromowane. Ostatnio zwróciłem uwagę na:

- Bellezza Giulia Leva HX (Janusz) 6952 zł
- Bellezza Valentina HX (Janusz) 6100 zł
- Bellezza Francesca Leva (Janusz) 7990 zł (ale ten słoik na wodę nie przemawia do mnie)
- Bellezza Chiara HX (Janusz) 5300 zł (brakuje mi rurki na gorącą wodę)
Oprócz tego zastanawiam się nad Lelit Mara (Konesso) za 4799 zł, choć średnio podoba mi się jej ociekacz. Inną opcją jest Izzo Vivi PID (Konesso) za 7897 zł.

Co do młynków (Konesso), rozważam drugą Eureka Mignon Specialita, Fiorenzato F64 Evo i Fiorenzato AllGround Classic. Ekspres z domu przeniosę do firmy, a nowy zostanie w domu. Stąd drugi młynek.

Wiem, że niektórzy mogą twierdzić, że przy kawach mlecznych nie ma wielkiej różnicy ekspres, ale dla mnie nawet w mlecznych kawach ważne jest odczucie smaku espresso.

Chciałbym poznać wasze opinie na temat tych ekspresów. Wiem, że wielu z was ma lepsze zrozumienie sprzętu. Gadżety, takie jak preinfuzje i PID, oczywiście są mile widziane.

Ostatnio czytałem, że niektóre ekspresy mają opcję ustawienia czasu, nie wiem czy któryś z moich to ma.
Byłoby super, aby ekspres był już nagrzany po wstaniu.

Jeśli o czymś zapomniałem napisać, to być może wyniknie to z naszej rozmowy. Dzięki za ewentualną pomoc!

PS: 12 lat temu zakiełkowała myśl, że kiedyś chciałbym taki ładny, ciężki ekspres, którego nie będę musiał trzymać drugą ręką, jak wkładam kolbę. Więc jestem w stanie dopłacić choćby za sam wygląd, nie mówiąc o smaku. Ale myślę, że to sami rozumiecie.

Dziękuję za ewentualną pomoc!

« Ostatnia zmiana: 12 Grudzień 2023, 21:29:38 wysłana przez Qamil »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Nowy drugi ekspres + młynek 9000zł
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Grudzień 2023, 10:18:44 »
W tej cenie jest spora ilość fajnych ekspresów, a że to kawał grosza, więc ja na Twoim miejscu osobiście pofatygował do sklepu, aby na miejscu pomacać kolbę, bo zdjęcie nigdy nie odda doznań na żywo.

Jakbym pił mleczne, to kupiłbym relatywnie tanią kolbę, np:

https://teges.pl/quick-mill-andreja-premium-evo-0980/

A za resztę najlepszy możliwy młynek.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2023, 10:36:09 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Grudzień 2023, 11:20:08 »
Obecnie, przed Świętami VALENTINA ma niższą cenę.
- Bellezza Valentina HX (Janusz) 6100 zł - obecna cena 5700,00 zł

ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Qamil Mężczyzna

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Grudzień 2023, 11:50:09 »
W tej cenie jest spora ilość fajnych ekspresów, a że to kawał grosza, więc ja na Twoim miejscu osobiście pofatygował do sklepu, aby na miejscu pomacać kolbę, bo zdjęcie nigdy nie odda doznań na żywo.

Jakbym pił mleczne, to kupiłbym relatywnie tanią kolbę, np:

A za resztę najlepszy możliwy młynek.

Ten twój też całkiem fajny

Jeszcze nie mam praw do wrzucania linków więc nie mogłem cytować całej wiadomości,

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudzień 2023, 17:57:07 »
Tak jak wspomniałem - wybór kolb jest niemały przy takim budżecie. Pozostaje jedynie kwestia, ile chcesz przeznaczyć na kluczowy składnik, jakim jest młyn. Jeśli już trochę liznąłeś wiedzy o espresso, to wiesz, że na nim nie można oszczędzać.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2023, 19:12:23 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Qamil Mężczyzna

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudzień 2023, 18:40:38 »
No z tego co czytałem tu na forum, Fiorenzato F64 Evo jest wystarczający.

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Grudzień 2023, 21:19:56 »
Też tak uważam, więc jeśli jesteś na niego zdecydowany, to albo znajdź w necie jego najlepszą cenę, albo może się okazać, że kupisz jeszcze taniej razem z ekspresem.

Tak na szybko wg Ceneo najtaniej 3600 w:

https://www.konesso.pl/product-pol-10759-Mlynek-do-kawy-Fiorenzato-F64-EVO-Czarny-matowy.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=97d8c36d-40af-9ee6-b99e-2ed5f77ee848

U @Michał  jeszcze coś wytargujesz, więc masz minimum 5400 na kolbę.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2023, 21:25:04 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2023, 21:29:16 »
Dopytaj u Janusza, za ile sprzeda G-RISTO z wagą.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Grudzień 2023, 21:36:21 »
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2023, 21:39:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Grudzień 2023, 07:50:53 »
Na młynki Fiorenzato do 24.12 dodatkowo działa kod rabatowy PREZENTY2023   8)
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline Qamil Mężczyzna

« Odpowiedź #10 dnia: 14 Grudzień 2023, 12:46:31 »
@Michał  No niby to zawsze jakiś rabat.

Offline Qamil Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 14 Grudzień 2023, 12:56:09 »
Co do ekspresów Przyjaciele dodają 400zł, przejrzyj sobie:

4390 to okazja:

Jak się podoba.

Tak ładny, może przebolał bym tą plastikową ramkę na górze 😂,  i jest jeszcze o 6kg cięższy od tego pierwszego Milla

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Grudzień 2023, 15:44:13 »
i jest jeszcze o 6kg cięższy od tego pierwszego Milla
👍 Niektórzy ironiczne podchodzą do wagi sprzętu kawowego: ekspresu czy młyna, ale mało jest wkurzających "zjawisk na tym świecie" od przesuwającego się ekspresu przy zapinaniu kolby albo "tańczącego" młynka podczas mielenia.

7800 na sprzęt, a 1200 zostanie Ci na zakup kilkudziesięciu różnych kawek 😁
》tertium non datur《

Offline Qamil Mężczyzna

« Odpowiedź #13 dnia: 15 Grudzień 2023, 11:50:28 »
Powiem ci @GostRado , dopiero teraz widze film na YouTube jak duży jest 64 EVO. I przyznam że jest dość duży jak do wstawienia do kuchni. Nie zależnie jak dużą kuchnię ktoś ma haha.

Chyba jednak wziąłbym allground. Chyba że polecasz jeszcze jakąś inną firmę ?

A co do samych kaw, to pewnie jak wszyscy pijałem sklepowe i przeszedłem na takie z palarni.

Długo kupowałem czerwoną, a teraz przeniosłem się na żółtą.

Obie palarnie ze Śląska

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Grudzień 2023, 11:55:04 »
Powiem ci @GostRado , dopiero teraz widze film na YouTube jak duży jest 64 EVO. I przyznam że jest dość duży jak do wstawienia do kuchni. Nie zależnie jak dużą kuchnię ktoś ma haha.

Chyba jednak wziąłbym allground. Chyba że polecasz jeszcze jakąś inną firmę ?

Czy na pewno?

Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi