Autor Wątek: Przesiadka z Bezzera UNICA PID MN na Bezzera ARIA Classic TOP PID  (Przeczytany 9345 razy)

Offline Skyline

• Ekspres: Bezzera UNICA PID MN
  • Młynek: Fiorenzato F4 E NANO V2 czarny
Część wszystkim,

Po 6 latach dokonałem przesiadki z Bezzera UNICA PID MN na Bezzera ARIA Classic TOP PID. Będę updatować wrażenia, jak dotąd trwa praca na dostosowaniu mielenia ( młynek F4 E Nano V2)

Paweł

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Przesiadka z Bezzera UNICA PID MN na Bezzera ARIA Classic TOP PID
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopad 2023, 17:39:20 »
Ciekawe, czy teraz dojdziesz do wniosku, że pid w Unice był niezbyt miarodajny?
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2023, 18:04:59 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopad 2023, 21:12:26 »
Jeśli się nie mylę to jesteś pierwszy na forum z tym ekspresem w wersji z PIDem. Zdaj jakieś relacje począwszy od wrażeń z zapoznania się z maszyną i jakością wykonania, poprzez użytkowanie (stabilność temp., powtarzalność, itd.), a skończywszy na tym co najważniejsze czyli efekt finalny w filiżance ;)

Ten ekspres jest i na mojej liście, kontaktowałem się z kilkoma użytkownikami z zagranicznego forum i każdy jest zadowolony.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad 2023, 22:37:08 wysłana przez radekzaj »

Offline Skyline

« Odpowiedź #3 dnia: 29 Listopad 2023, 14:05:19 »
Ciekawe, czy teraz dojdziesz do wniosku, że pid w Unice był niezbyt miarodajny?
Powiem tak, PID w Aria jest super, ale wszystko ma swoją cenę. Przez te wszystkie lata używania UNICA byłem bardzo zadowolony z końcowego efektu.

Offline Skyline

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Listopad 2023, 14:21:11 »
Jeśli się nie mylę to jesteś pierwszy na forum z tym ekspresem w wersji z PIDem. Zdaj jakieś relacje począwszy od wrażeń z zapoznania się z maszyną i jakością wykonania, poprzez użytkowanie (stabilność temp., powtarzalność, itd.), a skończywszy na tym co najważniejsze czyli efekt finalny w filiżance ;)

Ten ekspres jest i na mojej liście, kontaktowałem się z kilkoma użytkownikami z zagranicznego forum i każdy jest zadowolony.

Od razu napiszę że jestem miłośnikiem kawy a nie ekspertem :). Wrażenia po rozpakowaniu ekspresu są świetne, trochę większy gabarytowo niż UNICA, system podłączenia bezpośredniej wody jeszcze w fazie przygotowania (na pewno bardzo komfortowe rozwiazanie niż dolewanie stale wody do zbiornika). Jakość wykonania bez żadnych zarzutów 1 klasa, ale to już sprawdziłem z UNICA. Ekspres używany przez 6 lat a wygląda jak nowy :)
Stabilność temperatury 100/100 (bardzo zadowolony) co do powtarzalności to pracujemy nad tym ale wyglada to bardzo dobrze. (tutaj ważne jest doświadczenia z poprzedniego ekspresu)
Ogromnym plusem jest to, że nie muszę czekać i przełączać spieniania mleka (to jest główny powód wymiany na wyższy model) nie zrozumcie mnie żle przełączanie nie było dużym problemem ale wygoda jest duża.
Co do innych parametrów będę opisywał w dalszych postach.
Jeżeli macie jakieś pytania to postaram się na nie odpowiedzieć w miarę mojej wiedzy i doświadczenia.

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Listopad 2023, 18:12:37 »
Bawiłeś się już Flow Control? Jaki ma wpływ na smak espresso wg Ciebie?
W jakim zakresie można tym kręcić od min do max? Chyba jest nieco "szerzej" niż np. w Biance? Obrót o 90 stopni jakie ma odzwierciedlenie we wskazaniu na manometrze?

Offline prawdziwy włoski kawosz

• Ekspres: La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Ascaso i1 mini
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Listopad 2023, 16:37:11 »
Cześć wszystkim,
też ostatnio nabyłem ten ekspres. Jeśli chodzi o flow control to będzie mniej więcej 3/4 obrotu. Przy pełnym otwarciu (ok 315 stopni) było to trochę powyżej 12,3 gram wody na sekundę. Dla 180 stopni jakieś 8,7 gram na sekundę. Testy prowadzone prze zasilaniu ze zbiornika.
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad 2023, 17:18:05 wysłana przez prawdziwy włoski kawosz »

Offline JohnnyB Mężczyzna

• Ekspres: Delonghi Icona PID mod, Bezzera Aria MN TOP PID + E61 PID mod
  • Młynek: DF64
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Grudzień 2023, 07:37:03 »
Mógłbyś zaprezentować zakres pracy lancy spieniania mleka? Te obrotowe są bardzo wygodne, natomiast ta w Arii wygląda jakby miała bardzo ograniczony zakres ruchu.
lanca.JPG

Offline Skyline

« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudzień 2023, 16:11:44 »
Lanca spieniania mleka rewelacja, super odchył , łatwość pracy no i stała temperatura powoduje że mleko spienia się świetnie !!!

Offline Skyline

« Odpowiedź #9 dnia: 10 Grudzień 2023, 16:13:43 »
Bawiłeś się już Flow Control? Jaki ma wpływ na smak espresso wg Ciebie?
W jakim zakresie można tym kręcić od min do max? Chyba jest nieco "szerzej" niż np. w Biance? Obrót o 90 stopni jakie ma odzwierciedlenie we wskazaniu na manometrze?
Szczerze to jeszcze nie, ale dam znać jak zacznę.

« Odpowiedź #10 dnia: 31 Grudzień 2023, 13:28:24 »
Jaki jest czas nagrzewania ekspresu?

Offline radekzaj

« Odpowiedź #11 dnia: 04 Styczeń 2024, 14:43:46 »
Około 30 minut, po tym czasie cała grupa wraz z PF jest nagrzana i mogę robić espresso  :kawa: :taktak:

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Styczeń 2024, 18:42:56 »
To całkiem niezły czas. Można wiedzieć gdzie zamawiałeś i jak długo czekałeś na realizację zamówienia?

Offline radekzaj

« Odpowiedź #13 dnia: 05 Styczeń 2024, 19:05:33 »
W Coffeesite, nie czekałem długo, bo akurat przed świętami mieli nową dostawę z Włoch, także jak mają jeszcze na stanie to jest dostępny od ręki.

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Styczeń 2024, 20:24:30 »
A którą wersję brałeś? Pid, FC, drewno i kwadraty po bokach (Quadri)? Bo Top PID mają bez kwadratów (Classic) a z kwadratami mają wersję bez PID...
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2024, 20:34:08 wysłana przez JohnnyB »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi