Autor Wątek: Idealny zestaw do dripa  (Przeczytany 27491 razy)

Offline LukaszU

Odp: Idealny zestaw do dripa
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Luty 2015, 21:29:44 »
Widziałem wątek o przykrywkach z termometrem, rzeczywiście cenowo dużo

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
  • Młynek: Dienes , Zassenhaus, Porlex Tall, mosiężny od ranGo, Handground
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Luty 2015, 21:57:07 »
Zestaw ekonomiczny: Gino notNeutral, konewka z mosiądzu,  termometr,  podstawka (stand) od kolegi z forum, filtry tiamo, drewniane szpatułki od lodów. Sprawdza się wyśmienicie.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Luty 2015, 21:59:45 »
konewka z mosiądzu

Miałem nie polecam tak samo jak dzbanek do spieniania mleka. Ale może Twój był lepszy.

Offline Przemo Mężczyzna

• Ekspres: Gaggia Dandy, Bialetti Moka Express, notNeutral GINO, FE-AR La Peppina, Filiżanka SPOŁEM
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Luty 2015, 22:00:18 »
Nie narzekam.

« Odpowiedź #19 dnia: 04 Luty 2015, 22:10:55 »
Poka fote :-)

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Luty 2015, 22:18:34 »
@Przemo, a korzystałeś z dedykowanej konewki?

Offline Przemo Mężczyzna

Idealny zestaw do dripa
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Luty 2015, 23:19:54 »
@WS: Nie, nie mam porównania. Wcześniej lałem z czajnika. Ta moja konewka ma bardzo cienkiej średnicy rurkę, wygięta w kształt zbliżony do litery "S". Mój zestaw miał być jak najtańszy.

« Odpowiedź #22 dnia: 05 Luty 2015, 08:30:27 »
Czy w takim razie jest sens kupowania przykładowo taką konewkę
.
Zakładam że dorobię pokrywkę i umieszczę w niej elektroniczny termometr.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Luty 2015, 08:45:12 »
Finał będzie taki, że i tak kupisz hario ;)

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Luty 2015, 09:04:28 »
Finał będzie taki, że i tak kupisz hario

Dobrze Panie Prorok ale póki kupię Hario za 2 stówy najpierw chciałbym się dowiedzieć czy ten antyk Alladyna się nada :-)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Luty 2015, 09:14:55 »
JA mam konewkę concept art, zalewam wodą z czajnika 95* ( mam czajnik z regulacją ) , jakieś na 2x 200-300ml ( zależy ile robię ), i już ;), w Przelewajkach z filtrami chemexa dobre jest to, że tak naprawdę ZAWSZE wyjdzie dobra kawa, nawet jak coś lekko zepsujemy to i tak otrzymany napar jest DOBRY, pytanie w którą stronę tej dobroci poszło, to już temat na inną dyskusję, al nie jest tak jak w przypadku espresso, że jak źle zmielimy to nalejemy w 30s 100ml, albo w 30sekund nakapie nam naparstek ;), albo jak źle dobierzemy temp to bedzie np kwach, itp itd, tutaj właściwie wystarczy grubiej zmielić, zachować dozę i nawet jak się przegnie z czasem w prawo albo lewo to i tak to co wyjdzie jest w sumie BARDZO DOBRE.  Pewnie, że można dopieścić to do perfekcji itp, ale czasem taka różnorodność wg mnie jest fajna ;), charakter danej kawy i tak pozostanie pytanie w którą stronę nasze potencjalne "niedbalstwo" ją przechyli, bo czasem można się zdziwić ;)

pzdr. Łukasz

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Luty 2015, 09:33:15 »
Dobrze Panie Prorok ale póki kupię Hario za 2 stówy najpierw chciałbym się dowiedzieć czy ten antyk Alladyna się nada
Nadać to się nada, wiaderkiem pewnie też da się polewać  :).
Wady pokazanej przez Ciebie konewki, moim zdaniem. Jest przeznaczona do zimnej wody, uchwyt może się rozgrzewać. Wylewka jest zaprojektowana do podlewania kwiatów, prosta na końcowym odcinku. Dlatego strumień wody kieruje się w przód, a nie w dół, jak w dedykowanej konewce, utrudnia to precyzyjne polewanie. Wylewka jest dosyć długa, przez co okrężne ruchy wykonywane przy polewaniu są obszerne i dosyć wolne, sama czynność niezbyt wygodna, a strumień wody trudny do opanowania.
Jeżeli lubisz kawy ręcznie przelewane, to szybko docenisz dobrą konewkę. Jest droga, ale nie musisz wydawać 200 zł na Hario, tańszy Concept-Art w zupełności wystarczy. Kiedyś już pisałem o zaletach profesjonalnej konewki, ale wtedy wielu forumowiczów uznawało to za wyrzucone pieniądze, woleli używać dzbanków do spieniania mleka. Dzisiaj niektórzy mają konewki i są z nich zadowoleni.

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Luty 2015, 09:36:49 »
No i serdecznie dziękuję. Już wiem że alladyna nie kupię. Tak czy siak zdecyduję się na hario ale jeszcze nie dziś.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Luty 2015, 11:43:24 »
Jestę prorokię [emoji14]

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Luty 2015, 12:01:44 »
Co do przykrywek, to można przykryć czym się chce. Jednak utrata temperatury bez przykrywki jest znacznie szybciej zauważalna.
Manfred, jeśli zrobisz pomiary, to wstaw, będzie jasność. Ja pewnie nie znajdę czasu.

Co do dzbanków do spieniania mleka, nie narzekam, szczególnie z pałeczką czy z termometrem, daje bardzo precyzyjne rezultaty. Jednak wygoda konewki, w której w dodatku od razu się gotuje wodę, jest wygodą bez dwóch zdań (mimo, że właśnie napisałem na ten temat dwa zdania ;)).

Można przeszukać swoje strychy -- ostatnio dostałem taki dzbanuszek do gotowania(sic!) herbaty, z przykrywką, z otworem na termometr, z przyzwoitą wylewką -- różne rzeczy można znaleźć.

No i są też tanie jojo, czy bond z ambition. Zbierały dobre opinie. Antonio chyba ma porównanie do hario.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi