Autor Wątek: Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.  (Przeczytany 6546 razy)

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
Odp: Dual Boiler? HX? Thermoblock? Świeżak pyta.
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopad 2023, 17:40:37 »
Ja mam uno pid od Ascaso i mocy spieniania jest ok. Jesli nowsze modele mają więcej to w ogóle super.

Ja wad nie dostrzegam - duo w pełni by zaspokoił moje wszystkie potrzeby :) mógłbym spieniać o te 40 sekund szybciej.

Offline Smakosz

• Ekspres: Lelit Bianca / Chemex / V60 / plujka u mamy
  • Młynek: Eureka Mignon Single dose / Timemore C3
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopad 2023, 18:55:42 »
Mnie właśnie nie zależy jakoś super na szybkości spieniania - tyle że nie wiem znów czy szybkość = lepsza jakość spienionego mleka, a tak podejrzewam ponieważ z "lufy" leci troszkę wody (w końcu para wodna) kawka

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopad 2023, 19:32:25 »
Mam w domu stary ascaso na bojlerze bez PID, a w biurze ekspres kolbowy za kilkanaście tysięcy, który wyleczył z chęci zmiany poczciwego staruszka na coś innnego. Piję zazwyczaj rano 2x cappu, a potem kilka rund espresso + cappu i spokojnie daje radę. Jednocześnie żałuję, że od razu nie kupiłem nieco lepszej maszyny - dzisiaj bym poszedł albo w jakiegoś DB typu profitec 300 lub ascaso steel duo po upgrade mocy spieniania mleka. O ile względy estetyczne nie skłaniają Cię ku E61, to bym odpuścił taki ekspres, zwłaszcza przy tych cenach. Trzeba iść z duchem czasu ;)

Offline pawko3

« Odpowiedź #18 dnia: 11 Lipiec 2024, 22:09:48 »
Mnie właśnie nie zależy jakoś super na szybkości spieniania - tyle że nie wiem znów czy szybkość = lepsza jakość spienionego mleka, a tak podejrzewam ponieważ z "lufy" leci troszkę wody (w końcu para wodna) kawka

Ponieważ niejako identyfikuję się z autorem tematu w kwestii "świeżactwa" w temacie kolb, to jestem ciekaw na co ostatecznie padł Twój wybór i czy jesteś z niego zadowolony?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Lipiec 2024, 08:14:28 »
@Smakosz - ja mam taką propozycję :) jeżeli masz możliwość i ochotę zajechać do Zgierza pod Łodzią to zapraszam na kawę.
Odpalimy HX E61 oraz TB może nawet jakiś DB się znajdzie i sam ocenisz.

Tylko daj znać wcześniej ;)

Offline Smakosz

• Ekspres: Lelit Bianca / Chemex / V60 / plujka u mamy
  • Młynek: Eureka Mignon Single dose / Timemore C3
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Październik 2024, 12:42:18 »
Spieszę z informacją  :taniec:

Zakupiłem u Michała z Konesso i zainstalowałem w Styczniu 2024 Lelit Bianca v3
Miodzio.

Kawa znakomita (o ile znajdziemy swój profil oraz dobrą palarnię)
chwile zajęło mi dojście do odpowiedniego smaku, do zmielenia, do wybrania odpowiadającej mi kawy.

Jestem bardzo zadowolony z wyboru, chociaż sprzęt jest dość duży.
Czy DB się przydaje? Niezbyt.  [emoji12]  Nie robię raczej kaw mlecznych, a jeżeli już się zdarzy to są to 2 kawy, które z powodzeniem mógłbym zrobić z SB/HX.
Jeśli mógłbym jeszcze raz wybrać to może wziąłbym coś mniejszego jak np Lelit MaraX  :picardpalm:

Podsumowując: jestem zadowolony ze smaku kawy oraz jak wygląda ekspres, kozacki jest no  :hihihi:
Jednocześnie już wiem, że kaw mlecznych nie robię tyle ile się spodziewałem  :sciana: więc HX spokojnie dałby rade.

Zainstalowana maszyna prezentuje się tak

Offline darekpawel Mężczyzna

• Ekspres: Jura Z6; Lelit Kate
  • Młynek: szukam
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Październik 2024, 13:49:17 »
Z ciekawości zapytam - ile kaw (espresso) można zrobić bez przerwy na tej maszynie? 6  :kawa:? 8  :kawa:? Czy więcej?
Tzn. nie czekając aż się nagrzeje woda w boilerze, itd...

Pytam - pod kątem tego tematu:
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=7957.15
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2024, 13:54:28 wysłana przez darekpawel »

Offline Szkice

• Ekspres: Obecnie: Quick Mill Pop Up! kiedyś: Lelit Anna
  • Młynek: Obecnie: Df 64V, kiedyś: Lelit fred
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopad 2024, 12:00:25 »
ECM ma

Jakieś wady termobloku  jeśli jest ze stali?  Potrzebuję w poniedziałek zamówić ekspres z młynkiem a nie chcęę kupić i żałować. Ekspres do 4 tysi?
Ciśnienie mi podnosi, gdy strumień rośnie w falę

Ale dam jej szansę, przycisnę mocniej i brutalniej
By finalnie, owocniej kończyły się estrakcje
Mówię jej, że schudła gdy kładę ją na wadzę
Kosztuję ją ze smakiem a jej zapach - channel

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopad 2024, 22:44:53 »
Ja mam uno pid od Ascaso i mocy spieniania jest ok. Jesli nowsze modele mają więcej to w ogóle super.

Ja wad nie dostrzegam - duo w pełni by zaspokoił moje wszystkie potrzeby  mógłbym spieniać o te 40 sekund szybciej.

Jak wyżej. Termoblok w eskpresach ASCASO to odlew aluminium z zatopioną wewnątrz spiralnie zwiniętą rurką ze stali nierdzewnej otoczoną grzałką. Nie ma potrzeby aby termoblok był w całości wykonany ze stali nierdzewnej. Istotne jest to aby woda przepływała przez odpowiedniej długości i przekroju rurkę ze stali nierdzewnej. W ASCASO rurka ma 1 m długości i średnicę 2 mm. Zapewnia to zaparzanie praktycznie każdej filiżanki ze świeżo napływającej wody i w jednakowych warunkach temperaturowych. Termoblok z izolacją termiczną i odpowiednim sterowaniem PID może zapewnić stabilność temperaturową rzędu 0,5 st. C niezależnie od ilości wykonywanych po kolei kaw i odstępów czasu między wykonywanymi kawami.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi