Autor Wątek: Ekspres ale jaki  (Przeczytany 1365 razy)

Offline creative77

• Ekspres: Delonghi ECZ351.BK
Ekspres ale jaki
« dnia: 12 Listopad 2023, 12:47:29 »
Witam wszystkich.Czym wiecej czytam tym mniej wiem,chodzi o dobor ekspresu do moich potrzeb.A  za kazdym razem nie moge sie zdecydowac co wybrac i kupic.zapotrzebowania sa takie:dziennie jedno flat white po pracy,,weekend dwie dziennie Jesli nikt nas nie odwiedzi,gosci mamy rzadko.Kawy mleczne pite w okresie zimowym .Jesli juz sie robi cieplej to tylko na zimno i tak cale lato do poznej jesieni.A wiec latem tylko parzone espresso pod frappe ,lodowa badz jak kto nazywa.Latem napewno wiecej niz jedna dziennie espresso na przygotowanie zimnej kawki.Myslalem o dwubojlerowcu ze wzgledu na przygotowanie kawy i spienienia mleka w tym samym czasie.Ktos mi juz wczesniej doradzil ze do jednej bialej nie warto kupowac dwubojlerowca(ok dam rade z jednobojlerowcem Jesli tylko jedna kawa dla mnie ale jak pomysle ze mam przygotowac wiecej niz jedna bo akurat wiecej osob to juz na sama mysl o czekaniu gotowosci ekspresu na kolejna kawe to juz ten pomysl odpada i mysle  o dwubojlerowcu od razu i miec spokoj).A wiec czy od razu brac dwubojlerowca(sage dual to moja propozycja)czy no wlasnie co:myslalem o jakims ekspresie pod espresso a do bialych kaw kupic subminimal nanofoamer pro do spienienia mleka.A moze ktos uzywa go i ma to jak to sie sprawdza?Jakies opinie o tym?.I co doradzicie by mialo to rece I nogi.Za wszelka pomoc serdecznie Dzieki i w koncu mam nadzieje kupic cos i miec spokoj .Pozdrawiam

PISZEMY po polsku ze znakami interpunkcyjnymi, zdania zaczynamy z wielkiej litery.
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2023, 17:04:24 wysłana przez Fux »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Ekspres ale jaki
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Listopad 2023, 19:04:30 »
Sage dual
Na ekspres chcesz wydać 5k a młynek już masz?

Przy białych HX się sprawdza:

https://www.coffeedesk.pl/product/25704/Lelit-Marax-Pl62X-Ekspres-Kolbowy
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad 2023, 19:37:37 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Listopad 2023, 20:08:14 »
Jeśli chodzi o spienianie mleka to mając dwa bojlery nie chodzi tylko to, że możesz robić to jednocześnie, a o to iż masz zawsze gotową parę. Natomiast przy jednym musisz odczekać jakiś czas aż ekspres stworzy parę wodną po zrobieniu np espresso.

Jeśli chodzi o nanofoamer pro to jeszcze nikt Ci nic nie powie z własnych doświadczeń gdyż czekamy na dostawę ich - orientacyjnie będzie to pewnie przełom świąt, a nowy rok.

Offline creative77

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Listopad 2023, 21:40:01 »
Tak.Mlynek nie z najwyzszej polki ale mysle ze narazie starczy na moje potrzeby.Maratza Sette270

Offline creative77

« Odpowiedź #4 dnia: 12 Listopad 2023, 21:42:58 »
Co do czekania na pare w jednoboilerowcu to tak to wiem.A jak mowilem jak przyjdzie zrobic 3,4 kawki pod rzad ala latte to juz na jednoboilerowcu to jaki czas czekania.Stad tez moje zapytanie

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi