Autor Wątek: Ryżowary - cud nad cuda czy zbędny gadżet?  (Przeczytany 25277 razy)

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
Odp: Ryżowary - cud nad cuda czy zbędny gadżet?
« Odpowiedź #60 dnia: 08 Luty 2025, 16:39:39 »
Wypłukać, odstawić w wodzie na 20 min, wolno zagotować z odpowiednią proporcją wody i na najmniejszym palniku pod przykryciem zostawić warzyć jeszcze 10min. Odstawić pod przykryciem na 15 min, dodać zaprawę i studzić
Alternatywa to:
Wsypać, wlać, zapomnieć, wrócić za 30 minut
No jak dla mnie ma to sens ;)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #61 dnia: 12 Luty 2025, 21:34:18 »
Jednak zakupiłem ten ryżowar Xiaomi o mocy 710W i 3l pojemności. Niecałe 190zł, to nie jest majątek.
Przejrzałem instrukcję i biały ryż gotuje się 1h, brązowy 1,5h
Ktoś wie, jak to podłączyć pod chiński serwer?

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Luty 2025, 08:29:33 »
Znając życie wszystko pewnie przez Xiaomi Home które dobrze działa tylko czasami ;-) Sprzęty maja fajne ale integracja w aplikacji i obsługa peryferiów tragiczna. Mój telefon Xiaomi z zestawem słuchawkowym notorycznie łączył się tylko z jedną słuchawką i  podobno tak jest nadal więc nadal mają fajne telefony ale dla mnie z wada która je wyklucza. Odkurzacz mi notorycznie wywala z aplikacji, z zegarkiem był problem, szczoteczka soniczna też problem z podłączeniem, hulajnoga jakoś się lepiej trzyma.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #63 dnia: 13 Luty 2025, 18:15:40 »
U mnie Xiaomi home daje radę. Od kilku lat poprzez apkę steruję bezproblemowo jednym z odkurzaczy Roborock.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Luty 2025, 18:38:11 »
biały ryż gotuje się 1h
Tak długo? Ja ryżowarze gotowałem jakoś koło 10 minut.

Offline Wiszczu

« Odpowiedź #65 dnia: 14 Luty 2025, 00:55:58 »
Mam wrażenie że one wliczają też czas nagrzewania garnka i 'odpoczywania' ryżu, choć mogę się mylić. Wychodzą chyba z założenia że możesz sobie ustawić wcześniej kiedy ma zacząć gotować więc nie jest to problem.

Jak robię w szybkowarze automatycznym, to jest mniej więcej 5-10minut(nie sprawdzałem dokładnie) nagrzanie, 6(?) minut ciśnienie, potem jeszcze przynajmniej 10 minut poczekać aby ryż doszedł. Więc mogę powiedzieć że samego gotowania jest 6 minut, ale realnie od wsypania i zalania zimną wodą to przygotowanie zajmie 30 minut.
Czerwony/brązowy trzeba doliczyć następne 10 czy 15 minut.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #66 dnia: 14 Luty 2025, 08:11:50 »
U mnie skończyło się na Yum Asia Sakura - trafił się egzemplarz ze zwrotu w dobrej cenie.
Gotowanie ryżu to ok 30-40 minut. Efekt znakomity

Co do ryżu do sushi - nawet biedronkowy z ryżowaru wychodzi zdecydowanie bardziej puszysty.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #67 dnia: 14 Luty 2025, 08:31:55 »
+1 do produktów YumAsia. Co do samego ryżu zaś (basmati, jaśminowy) to jest przepaść pomiędzy takim Kupcem czy innym Plonem, a takim dostępnym w workach.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #68 dnia: 14 Luty 2025, 09:30:28 »
Fakt, skończyłem woreczek Tilda Jaśminowa i szukam czegoś ciekawego w cenie ~100 PLN/5kg

Offline Wiszczu

« Odpowiedź #69 dnia: 14 Luty 2025, 09:53:54 »
Ja od dość dawna kupuje Smart Chef i jestem zadowolony - w zależności od miejsca od 17 do 24 zl/kg
O wybieraniu ryżu kiedyś obejrzałem taki filmik: jest informacja jak rozpoznać faktycznie jaśminowy ryż a nie aromatyzowany :)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
« Odpowiedź #70 dnia: 14 Luty 2025, 09:59:23 »
Fakt, skończyłem woreczek Tilda Jaśminowa i szukam czegoś ciekawego w cenie ~100 PLN/5kg
Właśnie kończy mi się tildowy i będę próbował tego od YumAsia (Thai Hom Mali, dostępny na Amazonie, tylko cena to rozbój - 139zł/5kg). Próbowałem też RoyalTiger, fajna cena (42zł/5kg), ale do niego nie będę przekonywał. Więcej prób mam z basmati:
- Daawat: specyficzny postarzany, nie dla mnie
- Banno: wybrałem opcję extra long i ryż był wręcz śmiesznie długi. Ale smaczny, wrócę do niego
- Golden Turtle: najsmaczniejszy, ale najdroższy. Na przemian z Tildą.
- Tilda: bardzo dobry, najczęściej do niego wracam
- Laila, nie pamiętam, raczej ok

jest informacja jak rozpoznać faktycznie jaśminowy ryż a nie aromatyzowany :)
O, Pani na filmie mówi o jaśminowym Thai Hom Mali, taki jest właśnie ten od YumAsia. Co do aromatyzowania to chyba chodzi że powinien być naturalny aromat.
« Ostatnia zmiana: 14 Luty 2025, 10:04:57 wysłana przez kulka »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #71 dnia: 15 Luty 2025, 22:30:10 »
Szkoda :-( Wczoraj godzinę wcześniej zamówiłem właśnie Royal tiger sugerując się popularnością . Cóż mam nadzieję, że będzie chociaż odrobinę inny niż to co w sklepach.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #72 dnia: 15 Luty 2025, 22:51:52 »
Tilda: bardzo dobry, najczęściej do niego wracam

Nie mam wielkiego doświadczenia z ryżem innym niż ogólnie dostępne w sklepach i może dlatego ten Tilda jest dla mnie bardzo dobry. Lubię już sam zapach tego ryżu i mógłbym go jeść w zasadzie na sucho bez żadnych dodatków ;)

Gotując metodą "absorpcyjną" mam zawsze problem ile dać soli. Jest na to jakaś reguła? Coś w stylu na 100g ryżu i 150g wody dać soli tyle czy tyle?

Offline kulka Mężczyzna

« Odpowiedź #73 dnia: 16 Luty 2025, 10:05:08 »
Royal Tiger nie jest zły. Ale jak spróbowałeś już Tildy to od razu dostrzeżesz różnice. Tiger jest mniej jaśminowy, bardziej klejący (u mnie nieco rozgotowaną strukturę miał).

Offline ikpara

« Odpowiedź #74 dnia: 16 Luty 2025, 14:57:30 »
Ja używam India Gate z tym, że tylko brązowy basmati i soona masori.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi