Autor Wątek: jakość Lelit  (Przeczytany 1907 razy)

Offline Linoskoczek

• Ekspres: pełen przekrój od HX z E61 po strzykawę
  • Młynek: Ceado E37S, Comendante MK3, jakiś hinzki ręczniak
jakość Lelit
« dnia: 07 Listopad 2023, 10:18:22 »
Ostatnio kupiłem swój ekspres ze stajni Lelita - Elizabeth.

Wrażenia smakowe i obsługa na ogromny plus względem prostego HXa, którego Elizabeth zastępuje.

Koszmarem są jednak drobne awarie trapiące ten ekspres.
- Raz na jakiś czas oprócz kawy spod grupy leci woda.
- Wsuwka elektryczna łącząca czujnik napełnienia boilera pary z przekaźnikiem po jakimś czasie od poprawienia się ponownie luzuje, także dla spokoju jadę z wyłączonym boilerem pary (tłumacze sobie, że tak jest bardziej energooszczednie ;)).
- Od nowości nie działa czujnik poziomu wody.

Na razie z tym żyję, ale kiedyś w końcu odeślę do serwisu. Zastanawiam się co zepsuje się następne.

Czy moje problemy jakościowe są związane z pechowym egzemplarzem (nie sądze)? Czy inne ekspresy Lelita również są tak awaryjne? Chciałem polecić koledze Biankę, ale po moich przygodach nie chcę go wepchnąć na podobną minę.

Offline kastor Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, V60, kawiarka, tygielek, Poccino Espresso/retro/
  • Młynek: Eureka Mignon, 1ZPRESSO
Odp: jakość Lelit
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Listopad 2023, 11:27:56 »
W marcu 2020r. zakupiłem LELIT Anna PL41TEM w Amazon.de (wówczas cena tego ekspresu była tam zdecydowanie niższa aniżeli u krajowych sprzedawców). O ile pamiętam, dostawa nastąpiła z Włoch, sądzę że bezpośrednio od producenta. Do chwili obecnej (odpukać!) nie miałem żadnej awarii czy jakichkolwiek problemów technicznych, choć przyznać muszę że konserwacja/czyszczenie nie jest moją mocną stroną i wykonuję te czynności niezbyt regularnie. Z reguły robimy 2 kawy dziennie. Tyle moich, pozytywnych póki co, doświadczeń

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Listopad 2023, 12:30:04 »
Mam Victorię od prawie dwóch lat - bez problemów.
- Raz na jakiś czas oprócz kawy spod grupy leci woda.
Nie zapinasz kolby za lekko przypadkiem?

Offline scibora

• Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Listopad 2023, 12:56:59 »
Ja kupiłem Lelit Anne PL41TEM w marcu zeszłego roku, i na ten moment wyświetlacz PID się uszkodził (dolna kreska dziesiątek przestała świecić), poza tym raczej jest ok.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2023, 13:37:18 »
Co do wody lecącej spod uszczelki - miałem taki sam problem w ECM Casa V. Po pierwsze sprawdź testem monety, czy nie sypiesz za dużo mielonki do kolby. Jeżeli nie sypiesz za dużo, to bardzo mocno dopinają kolbę, ewentualnie zmień uszczelkę na miększą (silikonową).

Offline Linoskoczek

• Ekspres: pełen przekrój od HX z E61 po strzykawę
  • Młynek: Ceado E37S, Comendante MK3, jakiś hinzki ręczniak
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2023, 23:33:37 »
Sprawdzę jak się sprawuje ekspres z oryginalną kolbą. Od momentu kupna używam nakeda od ECMa. Na HXie kolba zapinała się elegancko, tutaj może rzeczywiście wymaga mocniejszego dopięcia.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi