Autor Wątek: DeLonghi La Specialista Arte  (Przeczytany 3824 razy)

Offline panterini

  • Wiadomości: 12
DeLonghi La Specialista Arte
« dnia: 05 Listopad 2023, 18:34:46 »
Witam,

Co sądzicie o tych ekspresach, warto brać? Wie ktoś jakie są różnice pomiędzy poniższymi modelami? Na moje oko jest to praktycznie to samo natomiast różnica w cenie gigantyczna, zastanawiam się czy nie omijam jakiegoś ważnego detalu - planuję zakup mojego pierwszego ekspresu.

delonghi-la-specialista-arte-ec9155-mb
delonghi-la-specialista-arte-ec9155-w

Dzięki

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 585
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopad 2023, 23:11:27 »
Jeżeli chcesz robić poprawne espresso to nie warto sobie nimi głowy zawracać, w skrócie wiele rzeczy jest nie tak ale przede wszystkim najważniejsza, młynek to porażka. Jak nie chcesz wydać za dużo kasy na lepszy to polecam popatrzeć na używane. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2023, 23:35:38 wysłana przez Artisz »

Offline Pabloo Mężczyzna

  • Wiadomości: 294
  • Ekspres: Bezzera BZ16 R PM, Aeropress Fellow Prismo
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Listopad 2023, 09:14:53 »
Witam,

Co sądzicie o tych ekspresach, warto brać? Wie ktoś jakie są różnice pomiędzy poniższymi modelami? Na moje oko jest to praktycznie to samo natomiast różnica w cenie gigantyczna, zastanawiam się czy nie omijam jakiegoś ważnego detalu - planuję zakup mojego pierwszego ekspresu.

delonghi-la-specialista-arte-ec9155-mb
delonghi-la-specialista-arte-ec9155-w

Dzięki

Na prawdę nie warto iść w takie ekspresy. Gaggia Classic to chyba najtańsze co możesz kupić do zrobienia poprawnego espresso

Offline scibora

  • Wiadomości: 24
  • Ekspres: Lelit Anna PL41TEM
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Listopad 2023, 12:42:11 »
Też raczej odradzam delonghi. Jeśli rozglądasz się za kombajnem, to może popatrz na Lelit Anita. Tym urządzeniem już będziesz w stanie zrobić poprawne espresso. Anita jest połączeniem ekspresu Anna + młynek Fred.

Możesz jeszcze rozważyć używany Lelit Kate od kolegi @kawosz17.
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2023, 12:47:32 wysłana przez scibora »

Offline kawosz17

  • Wiadomości: 1701
  • Ekspres: Poccino 820R mod. OPV
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Listopad 2023, 13:33:04 »
Kate właśnie dziś się przed chwilą sprzedała. Ale mam inne ekspresy, niestety, już nie kombajny. Młynek i ekspres osobno

Offline panterini

  • Wiadomości: 12
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopad 2023, 15:50:33 »
Wspaniale, dzięki! Chyba kupię model Lelit Anita, jest jeszcze bardziej kompaktowy od DeLonghi co jest dla mnie mega ważne.

Pytanie, jako że jestem laikiem i muszę wytłumaczyć żonie dlaczego chcę wydać 1k więcej :) Jaka będzie różnica pomiędzy espressami z obydwu ekspresów?

Drugie pytanie, widzę że Lelit posiada zbiornik na wodę 250ml, generalnie będa pite czarne kawy, czy ten ekspres posiada możliwość przedłużenia espresso goraca woda i czy jak będę chciał zrobić 4 czarne kawy to czy da on radę?

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 585
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopad 2023, 18:57:09 »
Generalnie odradzam kupna ekspresu z wbudowanym młynkiem, lepiej osobno i z czasem jak się podszkolisz i będziesz chciał "wskoczyć" poziom wyżej to taniej będzie wymienić osobno, poza tym wbudowany młynek nigdy nie dorówna jakościowo przyzwoitemu osobnemu. Jeżeli koniecznie musisz mieć razem bo ogranicza Cię miejsce to różnica między tymi De Longhi a Lelit jest taka że w przeciwieństwie do tych pierwszych da radę już zrobić poprawne espresso i możesz już szkolić swoje umiejętności. ;) W tym Lelicie bojler jest mały i pojedyńczy więc najlepiej najpierw zrobić wszystkie espresso i potem jak będziesz chciał spieniać mleko to musisz przełączyć na parę i poczekać aż się bardziej nagrzeje. Przy takiej wielkości więcej niż jeden pod rząd nie zrobisz trzeba będzie po każdym chwilę odczekać aż temperatura się ustabilizuje. Ja nigdy go nie używałem więc inni koledzy napiszą Ci dokładniej jak sobie z tym radzi. Do americano najlepsze wyjście jest zagotować wodę w czajniku i dolać do espresso.  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad 2023, 18:59:44 wysłana przez Artisz »

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4900
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopad 2023, 20:50:23 »
Drugie pytanie, widzę że Lelit posiada zbiornik na wodę 250ml, generalnie będa pite czarne kawy, czy ten ekspres posiada możliwość przedłużenia espresso goraca woda i czy jak będę chciał zrobić 4 czarne kawy to czy da on radę?

Chcesz kupić ekspres kolbowy po to aby pić same americano ? Czy te 4 czarne kawy to mają być 4 espresso ?
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5454
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopad 2023, 21:22:23 »
Drugie pytanie, widzę że Lelit posiada zbiornik na wodę 250ml, generalnie będa pite czarne kawy, czy ten ekspres posiada możliwość przedłużenia espresso goraca woda i czy jak będę chciał zrobić 4 czarne kawy to czy da on radę?
Kawiarka będzie lepsza i nie będziesz musiał tłumaczyć się żonie.
》tertium non datur《

Offline panterini

  • Wiadomości: 12
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopad 2023, 10:50:48 »
Dobra, widzę że grono profesjonalistów już mnie oceniło, powiem Wam jak to wygląda z perspektywy mojej, przeciętnego zjadacza chleba który chciałby zrobić dziennie kilka kaw:

* Na codzień pite wyłącznie czarne kawy
* Nie wyobrażam sobie robienia espresso i gotowania wody w czajniku żeby je zalać i zrobić Americano, no nie po to kupuję ekspres za kilka k
* Czasem ktoś wpadnie, chciałbym móc zrobić kapuczinę
* Pracowałem kiedyś w barze, nie boję się kolby, nawet fajnie bo lubię ten rytuał
* Nie mam miejsca na osobny młynek, niestety nie mogę kupić tego co bym sobie wymarzył, max 40cmx30cm i tego nie przeskoczę
* Wyczytałem od eksprertów że kolba zawsze lepsza niż automat, no to dobra, skoro mi to pasuje wymiarami i daje mi to większe możliwości do samodzielnego nagrania kapucziny z serduszkiem na górze no to petarda
* Wychodzi na to że albo robię espresso albo staje się obiektem pogardy dla forumowych profesjonalistów z kilka k postów
* Kawę traktuję jako coś co wypiję 2 razy dziennie i prawdopodobnie nie odczuję różnicy pomiędzy poprawnym a nie poprawnym espresso (dalej nie wiem czym to się różni), założyłem tutaj konto i poprosiłem o pomoc ponieważ lubię się najpierw rozeznać w temacie jakiegokolwiek sprzętu który kupuję, zwłaszcza że miałem świadomość że w przypadku ekspresów do kawy istnieją dwa światy - marketowy i nie marketowy.

Dzięki tym którzy poświęcili chwilę aby mi w tym pomóc :)

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5454
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Listopad 2023, 11:06:29 »
Pracowałem kiedyś w barze, nie boję się kolby, nawet fajnie bo lubię ten rytuał
To powinieneś wiedzieć, że americano to espresso plus dolana woda o temperaturze 70÷75°C z czajnika, dlatego napisałem o kawiarce mając na uwadze Twoje pytania. Nie rób tak,  jak widziałem w pewnej kawiarni, gdzie 140ml wody lało się przez zużyte ciastko.
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2023, 11:38:56 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Artisz Mężczyzna

  • Wiadomości: 585
  • Ekspres: VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopad 2023, 11:27:09 »
* Nie wyobrażam sobie robienia espresso i gotowania wody w czajniku żeby je zalać i zrobić Americano, no nie po to kupuję ekspres za kilka k
Wbrew pozorom to jest dobra opcja i niektórzy tak robią posiadając dużo droższe ekspresy HX czy DB żeby nie używać starej, odgrzewanej wiele razy i za gorącej wody z bojlera serwisowego. Wolałbym tak robić z Lelit niż pić kawy z tych DeLonghi. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2023, 12:34:11 wysłana przez Artisz »

Offline m.jaksan Mężczyzna

  • Wiadomości: 39
  • Ekspres: Lelit Anita PL042TEMD
  • Młynek: Lelit Fred (wbudowany), Timemore C3
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Listopad 2023, 12:01:49 »
Jestem posiadaczem Lelit Anity, a więc maszyny z wbudowanym młynkiem i jak najbardziej Ci ją polecam czytając Twoje wymagania.

Twoja czarna kawa będzie na zadowalającym poziomie, jednak musisz wiedzieć, że ekspres będzie potrzebował chwili by ustabilizować temperaturę gdy wylejesz sporą część bojlera do swojego americano. Problematyczne gdy będziesz chciał zrobić kilka pod rząd, ale też możesz tak rozplanować pracę, że w tym czasie zmielisz nową dozę, ubijesz itp.

Najwięcej kłopotów miałem przy kupnie akcesoriów do grupy 57mm, bo ciężko znaleźć takie na rynku wtórnym.

Offline GostRado Mężczyzna

  • Wiadomości: 5454
  • Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》1Zpresso K-plus 》
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopad 2023, 12:07:51 »
wylejesz sporą część bojlera do swojego americano
Dobrze napisane do: "swojego americano"👍
》tertium non datur《

Offline krystians Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6331
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Wilfa Uniform, Ode2
Odp: DeLonghi La Specialista Arte
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopad 2023, 12:40:33 »
Dobrze napisane do: "swojego americano"👍
A co Ci do tego kto jakie kawy pije?

i prawdopodobnie nie odczuję różnicy pomiędzy poprawnym a nie poprawnym espresso
Uwierz mi odróżnisz, któraś będzie bardziej smakować, a inna mniej i jeśli będzie Ci zależało, to znajdziesz swoją ścieżkę żeby zrobić tak jak lubisz.

Jak będziesz się chciał podszkolić/przypomnieć coś, to tu znajdziesz sporo informacji. Oczywiście możęsz spokojnie czerpać też z wiedzy na forum i pytać. Tymi którzy nie widzą dużo dalej niż czubek własnego nosa nie ma co się przejmować.

W kwestii młynka, to niestety jest to sprzęt który będzie mieć bardzo duży wpływ na jakość zaparzanej kawy, ale może ten z kombo będzie wystarczający. Jak to z narzędziami im lepsze tym fajniejsze, bardziej powtarzalne efekty. Ewentualnie zastanów się nad dodatkowym ręcznym młynkiem do espresso i innych metod. Nie zajmuje miejsca na blacie,  koszt rzędu ok 1000 zł, ale jakość przemiału i uniwersalność jest tego warta.   
« Ostatnia zmiana: 07 Listopad 2023, 12:46:22 wysłana przez krystians »

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi