Dobra, widzę że grono profesjonalistów już mnie oceniło, powiem Wam jak to wygląda z perspektywy mojej, przeciętnego zjadacza chleba który chciałby zrobić dziennie kilka kaw:
* Na codzień pite wyłącznie czarne kawy
* Nie wyobrażam sobie robienia espresso i gotowania wody w czajniku żeby je zalać i zrobić Americano, no nie po to kupuję ekspres za kilka k
* Czasem ktoś wpadnie, chciałbym móc zrobić kapuczinę
* Pracowałem kiedyś w barze, nie boję się kolby, nawet fajnie bo lubię ten rytuał
* Nie mam miejsca na osobny młynek, niestety nie mogę kupić tego co bym sobie wymarzył, max 40cmx30cm i tego nie przeskoczę
* Wyczytałem od eksprertów że kolba zawsze lepsza niż automat, no to dobra, skoro mi to pasuje wymiarami i daje mi to większe możliwości do samodzielnego nagrania kapucziny z serduszkiem na górze no to petarda
* Wychodzi na to że albo robię espresso albo staje się obiektem pogardy dla forumowych profesjonalistów z kilka k postów
* Kawę traktuję jako coś co wypiję 2 razy dziennie i prawdopodobnie nie odczuję różnicy pomiędzy poprawnym a nie poprawnym espresso (dalej nie wiem czym to się różni), założyłem tutaj konto i poprosiłem o pomoc ponieważ lubię się najpierw rozeznać w temacie jakiegokolwiek sprzętu który kupuję, zwłaszcza że miałem świadomość że w przypadku ekspresów do kawy istnieją dwa światy - marketowy i nie marketowy.
Dzięki tym którzy poświęcili chwilę aby mi w tym pomóc