Autor Wątek: Śmiesznie tania kolba do... nauki spieniania i latte art.  (Przeczytany 2750 razy)

Ramkan

• Gość
Śmiesznie tania kolba do... nauki spieniania i latte art.
« dnia: 31 Październik 2023, 00:12:52 »
Dzień dobry.
Proszę Was o poradę. Chciałbym możliwie małym kosztem poćwiczyć w domowym zaciszu spienianie mleka (tudzież wody z Ludwikiem) i latte art. To jest jedyny cel zakupu "ekspresu".
Czy tanie ekspresy marketowe, jakieś Saeco, DeLonghi, czy inne Raveny za pół-darmo, są wystarczające do tego, żeby spienić poprawnie mleko w takim dzbanuszku 0,35?

Oczywiście bawiłem się też spienianiem we french pressie, jednak chciałem poćwiczyć z parą.

Offline krzysiek1976 Mężczyzna

• Ekspres: aeg elektrolux Ea 150 crema
  • Młynek: brak (wyczekiwanie ...)
Odp: Śmiesznie tania kolba do... nauki spieniania i latte art.
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Październik 2023, 15:15:18 »
Ja korzystam z zelmer maestro.i daje rade :-D

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Październik 2023, 17:58:42 »
Czy moc pary i czas wypuszczania są wystarczające w tym Zelmerze?
Czasami widzę, że te tanie ekspresy trochę się krztuszą... Czy możecie polecić jeszcze jakieś możliwie tanie ekspresy, które ten wyrzut pary będą miały w miarę ok?

Niestety ten post pojawia się z opóźnieniem, bo moderator z opóźnieniem go zatwierdza.
« Ostatnia zmiana: 31 Październik 2023, 19:59:37 wysłana przez Ramkan »

Offline Lachim

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Baratza Sette 270
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Październik 2023, 19:52:21 »
Ja mam Delonghi Dedica z wymienioną dyszą i jest ok. W nowszej wersji zdaje się że najlepiej rozmontować system cappuccino i zostaje sama dysza która też daje radę. Z innymi modelami nie mam doświadczenia.

Przy odrobinie wprawy wychodzi fajne gładkie, słodkie i ogrzane mleko. Dla mnie świetne do cappuccino.

Jak chcesz tylko spieniać to może warto się zainteresować wynalazkami typu nano foamer?

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Październik 2023, 20:21:33 »
Ja mam Delonghi Dedica z wymienioną dyszą i jest ok. W nowszej wersji zdaje się że najlepiej rozmontować system cappuccino i zostaje sama dysza która też daje radę. Z innymi modelami nie mam doświadczenia.

Wydaje się ok, jeżeli chodzi o moc (film "Delonghi EC680 Dedica - modyfikacje, latte art" na YT).

NanoFoamera nie chcę, chcę ćwiczyć sobie parą. No i moim zdaniem cena za niego trochę absurdalna.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopad 2023, 12:10:25 »
Ja mam Delonghi Dedica z wymienioną dyszą i jest ok.

Jeszcze tylko dopytam Forumowiczów, czy wymieniając dyszę na:
coffeesite.pl/dysze-i-koncowki-dyszy/53-dysza-spieniajaca-starszego-modelu-ekspresu-rancilio-silvia.html

ktoś pokusił się o tańszy zamiennik:
pl.aliexpress.com/item/1005003398954041.html

i wyczuł jakąkolwiek różnicę?

Offline Lachim

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Baratza Sette 270
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopad 2023, 17:38:25 »
Jeśli kupisz wersję 685 to tam jest dłuższa plastikowa końcówka dyszy (lepsza niż w 680) i z taką można już działać. Czyli wystarczy że zdemontujesz obudowę dyszy i zaciskasz trytytką.

Nie mogę wklejać linków ale poszukaj na youtube: Toms Corner Coffee - Delonghi Dedica Home Espresso Machine Review & Test (sekcja converting to advanced mode).

Co do zamienników to się nie wypowiem, bo nie wiem skąd moja dysza pochodzi (była już zamontowana jak kupowałem ekspres).

Offline NOK7

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopad 2023, 22:04:11 »
Ja mam Delonghi Dedica z wymienioną dyszą i jest ok.

Jeszcze tylko dopytam Forumowiczów, czy wymieniając dyszę na:
coffeesite.pl/dysze-i-koncowki-dyszy/53-dysza-spieniajaca-starszego-modelu-ekspresu-rancilio-silvia.html

ktoś pokusił się o tańszy zamiennik:
pl.aliexpress.com/item/1005003398954041.html

i wyczuł jakąkolwiek różnicę?

kiedys poswiecilem czas i zrobilem moda korzystajac z tej dyszy w dedica 685
to jest zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz standardowa  dysza ze zdjeta nakladka
jezeli nikt nie podpowie Ci lepszego ekspresu to odzaluj kase na ta dysze w coffesite - bedziesz zadowolony

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Listopad 2023, 23:16:21 »
I tak chyba będzie najlepiej. Kupić za 100zł na OLX jakiś ekspres De'Longhi, do którego pasuje ta dysza:

- Delonghi Dedica EC680/EC685
- ECP3420
- ECP3120
- ECP3630
- ECP31.21
- ECP33.21
- ECP35.31
- ECP36.31
- Delonghi Stilosa EC260
- EC155
- EC270
- EC145
- EC341
- A-3220-RMB
- ECO310
- ECZ351

i spieniać / ćwiczyć latte arty do woli.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopad 2023, 08:37:06 »
Pytanie po co te ćwiczenia, jeśli myślisz iść gdzieś do pracy z dużym ekspresem, to tam trochę inaczej się spienia. Moje pierwsze kroki były na Ascaso Basic i myślałem kiedyś że jest idealny do nauki - termoblok i niekończąca się para, ale po zmianie ekspresu na taki z 2L bojlerem na parę, to inaczej/prościej się spienia, po prostu stawia się dzabanek i przy spienianiu tylko trochę unosi się dyszę - mleko po chwili właściwie spienione.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopad 2023, 12:46:37 »
Powiedzcie proszę, czy te termobloki w De'Longhi - i w tych tańszych i w tych droższych - zapewniają podobną moc pary? Czy są tu jakieś istotne różnice?

Offline NOK7

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopad 2023, 21:54:51 »
jezeli chodzi o dedica 685 to cudow sie nie spodziewaj
para jest caly czas ale spienianie trwa wolno
na pocieszenie moge Ci powiedziec ze jak juz opanowalem spienianie na dedica to przejscie na lepszy sprzet (w moim przypadku lelit marax) bylo bardzo plynne i bezproblemowe
chyba poprostu latwiej zmienic z gorszego na lepsze

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Listopad 2023, 03:17:48 »
Dziękuję. Myślę, że temat wyczerpany.  :ok:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi