Dzień Dobry,
Jestem użytkownikiem ekspresu automatycznego jura s9, niestety ekspres już troszkę leciwy a i ja coraz bardziej wymagający i chciałbym zacząć rytuały z ekspresem kolbowym.
W związku z tym, że od pewnego czasu wertuję forum oraz zasoby wiedo na youtube, to zamiast stawać się mądrzejszy w tym temacie to staję się coraz bardziej skołowany - temuż to postanowiłem zasięgnąć porady na forum... Na zestaw młynek + ekspres mam około 3000zł i nie chciałbym na początku drogi zbytnio oddalać się od tej kwoty.
Wstępnie wytypowałem kilka ekspresów które wydawały mi się być ok ale czym dłużej czytałem tym bardziej się oddalałem od decyzji gdyż każdy miał wady - mianowicie większość ekspresów w tym budżecie to pojedyńcze bojlery ewentualnie thermoblock i wszędzie o bojlerach pojedyńczych jest na forum informacja, że nie dadzą rady obsłużyć imprezy druga wada to nie wszystkie mają preinfuzję a czytałem, że przy niektórych arabikach dobrze mieć, inne znowu kolba 54, 57 a nie 58...(z Młynkami jest mniej problemu bo jest kilka modeli w tej kwocie i tyle - ale i tak prosze o sugestie) Więc opiszę jak piję kawę i liczę na pomoc szanownych forumowiczów
Osobiście piję średnio 2-3 kawy dziennie, czasem americano czasem espresso ( o ile z jury można to tak nazwać), żona pije 1-2 kawy mleczne i tu chyba nie powinno być problemu z jednym bojlerem.
Goście piją głównie kawę czarną, rzadziej z mlekiem ale czasami się trafią 2-3 kawy mleczne.
Chciałbym zacząć też uczyć się dla własnej satysfakcji caffe art żeby i drugiej połówce umilić picie kawy więc podejrzewam, że wydajność pary powinna być niezła.
Miejsca w kuchni mam sporo więc gabaryty urządzenia nie są tak ważne. Czas nagrzewania też nie jest super istotny gdyż rano będę używał regulatora czasowego w gniazdko a w południe mi się rzadko spieszy
Ekspresy które sam znalazłem to:
- Asceso uno pro - brak preinfuzji, nie wiem czy ręcznie da się to ogarnąć albo jakąś modyfikacją? a inne ekspresy w sumie nie wiem czy mają czy nie tą funkcję
- Lelit anita z młynkiem - tańsze rozwiązanie ale wady wbudowanego młynka jednak posiada
- Rancilio silvia - z dołożonym pid
- giaggia classic
- kombajn od Sage z młynkiem ten najpopularniejszy
- mniejsza kolba ale chyba najwięcej bajerów - nie wiem czy potrzebnych ale ma
- Carimali Alfa - jakiś staruszek po pełnym remoncie się w internecie znalazł HX
- Simonelli OSCAR II - HX po recenzjach nawet nieźle, niby świetnie spienia mleko ale manualnej kontroli (przyciski tylko programowalne pod dozę) i nie wiem czy to przeszkadza skoro można przerwać naciskając ponownie guzik... No i brak preinfuzji
- BFC junior z grupą e61 chyba HX - w sumie najbardziej mi się podoba, taki najbardziej profesjonalny wygląd
Czytałem, że do kaw mlecznych i większego przemiału najlepsze są HX i dual bojler ewentualne dual thermoblock ale chyba te ekspresy nawet używane są po za moim zasięgiem patrząc chociażby na popularne na forum Appartamento...
Chyba, że nie doszedłem do wszystkich
Proszę o poradę jaki ekspres wybrać oraz jaki młynek (tu i1 i2 chyba się najczęsciej pojawiały ale przyjmę wszystkie propozycje).
Z góry bardzo dziękuję za rady i porady
Pozdrawiam
Artur