Trochę o PID i pomocy ChatGPT

Kolejne 2,5 roku poużywałem ten "miedziany" Ascaso Dream i mogę dodać, że powłoka lakiernicza nieco zyskała rysek. Sądzę, że po delikatnej polerce "samochodowej" odzyska pełny błysk. Srebrne malowanie podstaw ekspresu i młynka nieco pożółkło.
Ale podzielę się nowym doświadczeniem. Zamontowałem blisko 2 lata temu PID, standardowy Rex C100. Nie chciałem go przytwierdzać do obudowy Dream z oczywistych względów estetycznych. Udało się dopasować mały pojemnik z "miedzianym" wieczkiem pod rozmiar sterownika i połączyć z ekspresem dłuższym przewodem, wchodząc od dołu, taka jak oryginalnie poprowadzono przewód zasilania. Pojemnik z PID stoi z tyłu za młynkiem i nie rzuca się w oczy.

Wysterowanie PID nie szło mi zbyt dobrze, był duży overshoot o jakieś 10 st C, który się utrzymywał przez kilkanaście min. Akceptowałem go, bo i tak pierwsze espresso robię po wygrzaniu ekspresu przez jakieś 20 min. Próby zmian poszczególnych parametrów rozjeżdżały system, coś tam poprawiłem, ale było stabilnie dopiero po ok 15 - 20 min. i tak już zostawiłem.
Ostatnio korciło mnie skorygować błędne parametry, więc zadanie zleciłem... ChatGPT. Podałem bieżące parametry (P 10, I 60, D 35, Ar 50, r 2) i wysłałem instrukcję sterownika Rex C100. Opisałem konstrukcję ekspresu (mosiężny stary bojler z grzałką u dołu, położenie sondy na samej górze w miejscu termostatu). Trochę kluczył z parametrami, bez większego sukcesu - opisywał dobry kierunek, ale overshoot był wciąż za duży. Wypytał mnie o resztę: moc grzałki, inne parametry sterownika, potem zapis czasu i wskazań temperatury sterownika (PV) aż do stabilizacji. Opisywane przez niego zmiany miały sens - tłumaczył szczegółowo co chce zmienić i dlaczego. Zaproponował jednoczesną zmianę wielu parametrów, czego sam bym raczej nie zrobił (poradniki PID tego nie zalecają). Jednak po tej korekcie overshoot nie występuje, docelowa nastawa temperatury jest osiągana po mniej niż 3 minutach (oczywiście czekam dłużej na wygrzanie grupy, obudowy, zaworów itp.). Po strzale jest spadek na sondzie o kilkanaście stopni (ale woda na wylewce ochładza się znacznie mniej, co jest typowe dla niedużych bojlerów). Odbudowa zadanej temperatury trwa 1:40 - 1:50, tyle co potrzebuję, żeby przygotować drugi shot.
Parametry z ChatGPT: P 10, I 180, D 30, Ar 25, r 2, oH 0, dF 1. Może komuś się przyda nie tyle zestaw parametrów, co pomysł na pomoc chatbota w ich ustaleniu