Autor Wątek: Fiorenzato AllGround Sense  (Przeczytany 27250 razy)

Offline Keizo3d Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio silvia V6 PID ReX, V60, Aeropress, Kawiarki.
  • Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, ZP6S, C40 MK4.
Odp: Fiorenzato AllGround Sense
« Odpowiedź #75 dnia: 20 Listopad 2024, 12:26:02 »
Dzień dobry.
Niestety ma dość sporą retencję ten młynek (około 3-6g zostaje w komorze)mi to osobiście to nie przeszkadza bo używam tylko pod espresso. Jeśli chcesz zmienić np z espresso na kawiarkę/przelew to musisz parę g zmielić kawy by był gotowy pod daną metodę chyba że nie używasz hopera (single dose). Młynek jest bardzo łatwy w użyciu,czyszczeniu, dość cichy i solidny. Mielenia faktycznie się nie uruchomi bez kolby/dozownika przez wagę. Dozę do espresso mam ustawioną na 15,5g(sitko vst 15g) i po każdym uruchomieniu jest ciągle zapisana i gdy zmieniam sitko na większe zmieniam tylko gramaturę w ustawieniach i po problemie flow mi się bardzo podoba, ułatwia życie bez zbędnego ważenia na wadze... . Dla każdej metody masz osobny zapis gramatury więc nie ma problemu z przeskakiwania między metodami .
Osobiście tylko żałuję że nie wzięłem jakiegoś młynka dedykowanego pod espresso bo do alternatyw używam ręcznych młynków. Skok młynka jest dość spory i mam wrażenie że nie jestem w stanie wycisnąć wszystkiego z kawy (espresso)co najlepsze. Może lepszym wyborem byłby jakiś single dose np:Nichr zero albo Ceado single.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #76 dnia: 20 Listopad 2024, 12:45:02 »
Skok młynka jest dość spory i mam wrażenie że nie jestem w stanie wycisnąć wszystkiego z kawy (espresso)co najlepsze
Wiesz że ten młynek jest tak naprawdę bezstopniowy. Jest tylko wystający bolec który powoduje klikanie przy obracaniu pierścieniem ale bez problemu możesz się zatrzymać pomiędzy przedziałką jak potrzeba. Według mnie te kropki są tylko do referencji jak ktoś znienia grubość na inną metodę żeby można było łatwo wrócić do tego samego ustawienia. Wiadomo młynek był projektowany pod różne rodzaje kawy i jedna część pod espresso na pewno będzie bardziej ograniczona niż w młynku dedykowanym pod jedną metodę, niestety zawsze jest jakiś kompromis.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 13:08:34 wysłana przez Artisz »

« Odpowiedź #77 dnia: 20 Listopad 2024, 13:01:51 »
O cholera teraz mnie zaskoczyłeś miałem takie wrażenie jakbym mógł zatrzymać pomiędzy klikiem.
Dziękuję grzeję Silvie  :evil:

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Listopad 2024, 15:33:00 »
Dzień dobry.
Niestety ma dość sporą retencję ten młynek (około 3-6g zostaje w komorze)mi to osobiście to nie przeszkadza bo używam tylko pod espresso. Jeśli chcesz zmienić np z espresso na kawiarkę/przelew to musisz parę g zmielić kawy by był gotowy pod daną metodę chyba że nie używasz hopera (single dose). Młynek jest bardzo łatwy w użyciu,czyszczeniu, dość cichy i solidny. Mielenia faktycznie się nie uruchomi bez kolby/dozownika przez wagę. Dozę do espresso mam ustawioną na 15,5g(sitko vst 15g) i po każdym uruchomieniu jest ciągle zapisana i gdy zmieniam sitko na większe zmieniam tylko gramaturę w ustawieniach i po problemie flow mi się bardzo podoba, ułatwia życie bez zbędnego ważenia na wadze... . Dla każdej metody masz osobny zapis gramatury więc nie ma problemu z przeskakiwania między metodami .
Osobiście tylko żałuję że nie wzięłem jakiegoś młynka dedykowanego pod espresso bo do alternatyw używam ręcznych młynków. Skok młynka jest dość spory i mam wrażenie że nie jestem w stanie wycisnąć wszystkiego z kawy (espresso)co najlepsze. Może lepszym wyborem byłby jakiś single dose np:Nichr zero albo Ceado single.

U mnie aż tyle g się nie wysypuje. Z 2g to raczej maks. Dlatego rano wymielam trochę i wyrzucam. Młynek ma skok 10µm. Nie miałem problemu aby się wstrzelić z kawą.

Co do przestawiania to zdarza mi się przestawić na kawiarkę i dzięki temu ala micronowemu ustawieniu łatwo jest wrócić do poprzedniego ustawienia. Troszkę kawy może zejść jak mamy zasypany hopper i schodzimy na drobne mielenie.

Ja mieliłem zarówno do kubka jak i shake blindera (wtedy przekręcałem nóżki do wagi). Wydawało się jednak, że wagowo wtedy jest lekka różnica między tym na wyświetlaczu a tym na wadzie. Z portafiltrem takich problemów nie ma. Teraz co prawda nie mierzę ale na początku sprawdzałem z ciekawości.
Swój sprzedaję bo chyba za często zmieniam kawę a i zdarza mi się nie pić przed dwa dni. Wtedy to co jest w hopperze niestety wietrzeje. Aczkolwiek ciągle się waham bo młynek zajmuje mało miejsca, jest cichy i wygodny.

Offline szczepan Mężczyzna

« Odpowiedź #79 dnia: 20 Listopad 2024, 20:11:37 »
@Mader , @Keizo3d dzięki za odpowiedzi. 3-6g w komorze to strasznie dużo na moje - mam teraz Rancilio Rocky i chce go zmienić, w nim zostaje na 1,5g (max2) co jest bliższe temu co napisał @Mader - nie wiem czy takie 6g byłbym w stanie zaakceptować.

A powiedzcie czy jest jakiś problem aby zmielić jednorazowo np. 200g kawy? Np.dla kogoś? Czy to jest upierdliwe? czy po prostu zmieniam jakoś młyn na czas i mielę? - jak to wygląda w praktyce? próbowaliście?

Dzięki
Szczepan

« Odpowiedź #80 dnia: 21 Listopad 2024, 10:09:34 »
Jest możliwość mielenia ciągiem i przełączenia z wagi na czasowe mielenie.

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Listopad 2024, 11:05:40 »
Jest możliwość mielenia ciągiem i przełączenia z wagi na czasowe mielenie.

Dokładnie jak kolega pisze. Młynek ma ustawienia na mielenie espresso kawiarka i filtr. W każdym z nich masz przycisk na wyświetlaczu to ręcznego mielenia. Dla wygody można obniżyć widełki podstawić jakiś kubek i zmielić. Ja na raz mieliłem maks 60g i nie było problemu.

Wracając do retencji to tym się przejmowałem najmniej. Rano wymielałem odrobinę i przez resztę dnia miełiłem już normalnie. Nie było problemu z zrobieniem espresso.
Dla mnie przydałby się hopper o połowę mniejszy :)

Offline arni978

• Ekspres: Torre Mariuccia,Moka Bialetti 1 cup
  • Młynek: Fiorenzato Allground sense
« Odpowiedź #82 dnia: 15 Kwiecień 2025, 12:56:35 »
Rozważam zakup tego młynka.Tylko czy będzie jakaś różnica w porównaniu do mojego eureka mignon turbo?Na youtube są komentarze że w mlynku zostaje 5 gram starej kawy z poprzedniego mielenia.Jeśli tak,to może mieć wpływ na smak espresso?

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #83 dnia: 15 Kwiecień 2025, 13:10:59 »
to może mieć wpływ na smak espresso?

5g to z 25-30% dozy więc jeśli te 5g kawy będzie zwietrzałe to na pewno wpłynie to na ekstrakcję, a to przełoży się na efekt finalny ;)

« Odpowiedź #84 dnia: 15 Kwiecień 2025, 13:43:00 »
Na szczęście jest na to łatwy sposób pierwszy shot robię dla żony (latte, cappuccino) potem dla siebie bez marnowania drogiej kawki.

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Kwiecień 2025, 16:54:19 »
Przy każdej zmianie ziaren, zdejmujesz pierścień, wyjmujesz górne żarna i czyścisz, odkurzacz ręczny z wąską końcówką z włosiem i tyle. Banalnie prosta sprawa z zdjęcie, góry. Przekręcasz na czerwone pole, zdejmujesz, wyjmujesz górne żarna.

Dalej, jak napisał @Keizo3d, dla mnie standardem jest po zmianie ziaren 'utylizacja' pierwszych 8-14g. Jak po prostu to wyrzucam i dopiero robię espresso.

Nigdy nie czułem aby po takim zabiegu wpłynęło to na smak kawy. Natomiast fakt, że po zdjęciu żaren widać trochę kawy w środku pod dolnymi żarnami.

Offline arni978

« Odpowiedź #86 dnia: 15 Kwiecień 2025, 17:21:37 »
Jeżeli ja pije 2 espresso to by należało codziennie rano czyścić mlynek.

Offline anderson

• Ekspres: Bezzera Matrix MN z FC
  • Młynek: AllGround Sense
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Kwiecień 2025, 17:45:01 »
Jeżeli ja pije 2 espresso to by należało codziennie rano czyścić mlynek.

edit:

jeśli miałeś na myśli czy na smak wpłynie ta sama stara kawa to nie. Piję 2-4 espresso dziennie i Sense daje mi ten sam smak każdego dnia. Dla mnie świetny młynek.

Kiedyś robiłem tak, że codziennie rano spuszczałem 7-8g w kubeł i dopiero robiłem kawę ale nie zauważyłem różnicy w smaku, więc po prostu od razu robię kawę. Jasne, ciemne palenia. Najdłużej nie czyściłem młynka 2 msc, bo miałem 2kg tego samego ziarna. Smak ten sam, crema ta sama, ratio etc również.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2025, 17:51:48 wysłana przez anderson »

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Kwiecień 2025, 18:10:17 »
Na szczęście jest na to łatwy sposób pierwszy shot robię dla żony (latte, cappuccino) potem dla siebie bez marnowania drogiej kawki.

albo młynek ze znikomą retencją, <0.1g

nie trzeba czyścić przed każdym mieleniem 😂

Offline arni978

« Odpowiedź #89 dnia: 28 Kwiecień 2025, 19:16:07 »
Kupiłem ten młynek ale mam problem z regulacją pierścienia w pozycji espresso.Kręciłem pierscieniem od ziarenka mniejszego do większego aż dojechałem do końca.Na wyświetlaczu jest ikonka filtra.Boję się kręcić w drugą stronę bo jest za duży opór.Boję się coś uszkodzić.Jak to wyregulować?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi