Autor Wątek: Handground na kickstarterze  (Przeczytany 49618 razy)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
Odp: Handground na kickstarterze
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Luty 2015, 08:17:59 »
Jeszcze HG One jako młynek laboratoryjny wydaje się mieć ręce i nogi, ale on i tak bardziej nadaje się do espresso...
O, możesz rozwinąć temat? Zawsze mi się wydawało, że duże stożki to najlepsze co może być do przelewów...

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Luty 2015, 09:05:59 »
A mi się wydaję, że taki HG One do domu to jak znalazł w porównaniu z automatycznym. W HG One przynajmniej nie masz retencji. Co wsypiesz to Ci wypadnie, dzięki temu nie marnujesz kawy. Porównywalnie kosztem masz Compak'a K10 z dozownikiem - niby szybciej, ale czy wygodniej ?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Luty 2015, 10:30:36 »
Do przelewów najlepsze są płaskie Mahlkonigi z żarnami ułożonymi wertykalnie: EK43, Guatemala, Kenya; krzywa rozkładu średnicy kawowych drobin jest najbardziej smukła.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #78 dnia: 24 Luty 2015, 10:32:31 »
Do przelewów najlepsze są płaskie Mahlkonigi z żarnami ułożonymi wertykalnie

Zupełnie jak w budżetowym KitchenAid'dzie ;) tyle że tam oryginalne żarna to śmiech na sali, ale Mazzerowe już dają radę.

LMWDP #469

Offline D4rK89 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: V60, Kalita, Aeropress, Acaia
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #79 dnia: 24 Luty 2015, 10:40:51 »
Szkoda, że te Mahlkonigi takie drogie. Swoją drogą co tam tyle kosztuje  :o?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #80 dnia: 24 Luty 2015, 10:52:35 »
EK43, Guatemala, Kenya;
Nie wiem jak dwa ostatnie, ale EK43 ma dosć krótką skalę. Na gruz nie ma co liczyć. No i jeśli się komuś wydaje, że za tyle $ nie bedzie pyłu, to się zdziwi. Ale to takie dygresje. :)

Offline bmalkow Mężczyzna

• Ekspres: i-STEEL UNO.13, Chemex, Kalita, Aeropress i inne
  • Młynek: i-STEEL UNO.13, Porlex Mini, Wilfa Svart
« Odpowiedź #81 dnia: 24 Luty 2015, 14:00:26 »
Jest jeszcze Tiamo 700S Coffee Grinder (Italy Burrs). Ale jakoś ciężko go zlokalizować w sklepie. U Chińczyków za $268.

Offline ignacy

• Ekspres: Dripper Melitta, V60, FP, Bodum Santos
  • Młynek: Vario-W
« Odpowiedź #82 dnia: 24 Luty 2015, 16:27:04 »
A mi się wydaję, że taki HG One do domu to jak znalazł w porównaniu z automatycznym. W HG One przynajmniej nie masz retencji. Co wsypiesz to Ci wypadnie, dzięki temu nie marnujesz kawy. Porównywalnie kosztem masz Compak'a K10 z dozownikiem - niby szybciej, ale czy wygodniej ?

Raz w życiu posiadałem ręczny młynek - nawet jako drugi do dripa mnie irytował. Nie wyobrażam sobie machać wajchą 2-3 razy dziennie, żeby nakręcić 4-6 kaw (załóżmy, że dla dwóch osób). Wyobraź sobie, że kupujesz zupełnie inne ziarna i musisz to ustawić na nowo (3-4 strzały przynajmniej). Wszystkie młynki na których pracowałem były z timerem, a mój domowy młynek ma wbudowaną wagę - nie wyobrażam sobie już, żeby było inaczej ;)

No, a do przelewów... Antonio już odpowiedział ;)

Cytat: donkiszot
No i jeśli się komuś wydaje, że za tyle $ nie bedzie pyłu, to się zdziwi. Ale to takie dygresje.

Pyłu jest mnóstwo nawet w przemiale z Guatemali, Dittingów i innych sklepowych, ale za to struktura reszty przemiału to inna kwestia... ;) Sam kiedyś byłem zdziwiony jak bardzo pylą nawet najdroższe młynki.

Cytat: D4rK89
Szkoda, że te Mahlkonigi takie drogie. Swoją drogą co tam tyle kosztuje  :o?

Chociażby silnik, który może pracować znacznie dłużej bez przerwy niż w młynkach do espresso, marka, jakość, marketing ;) Te maszyny działają po kilkanaście lat praktycznie nie robiąc z nimi nic poza czyszczeniem i wymianami żaren. Niekóre sklepowe podłączyć trzeba do siły, bo namielają paczkę kawy w tempie w jakim większość młynków namiela dozę na podwójne epsresso :D

Podsumowując - generalnie nie rozumiem całego tego "hype", jaki teraz panuje na ręczne młynki. Poza użyciem w podróży/do biura trudno mi znaleźć rzeczywistą przewagę tychże nad, elektrycznymi w podobnej cenie....

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #83 dnia: 24 Luty 2015, 16:37:46 »
A ja do dripów nie wyobrażam sobie nic innego jak dobry ręczniak - retencja przy tych metodach jest dla mnie nie do przyjęcia. Espresso - zauważ, że dobra kawiarnia zawsze trochę przemiału wrzuci w kosz zanim zrobi ci szota. Jakbym miał gdzie takiego malkoniga postawić to ok.
Ideałem dla mnie pozostaje versalab.

Offline ignacy

« Odpowiedź #84 dnia: 24 Luty 2015, 16:51:01 »
Cóż w tej retencji jest takiego nie do przyjęcia? Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że poczujesz w filiżance ten 1 czy 2g kawy, które były zmielone dzień czy kilka godzin wcześniej? Chyba, że trzymasz otwarte 2-3 paczki różnych ziaren i nimi żonglujesz,to wtedy się zgodzę, że ubytki będą dosyć odczuwalne. W dodatku większość dedykowanych do alternatyw młynków ma retencję na śmiesznie niskim poziomie. Ja się o to nie martwię - jak trzeba to wysypię kilka gram do kosza i jadę dalej  kawka

Cytuj (zaznaczone)
Espresso - zauważ, że dobra kawiarnia zawsze trochę przemiału wrzuci w kosz zanim zrobi ci szota.

Jeżeli nie było majstrowane akurat nic przy młynku to nikt niczego wyrzucać do kosza nie będzie jeżeli chodzi o espresso... Jeżeli idzie o dripa - wtedy zawsze kilka gram idzie na pozbycie się poprzedniej kawy z młynka, ale głównie dlatego, że nikt nie pamięta, co było używane ostatnio, albo było używane na innych ustawieniach przemiału.

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #85 dnia: 24 Luty 2015, 18:09:03 »
No właśnie retencja w przypadku alternatyw jest dla mnie ważna (tzn. zawsze odmierzona ilość ziaren i dobre ostukiwanie młynka przy przemiale i jest cacy). A przy espresso... póki nie będę miał normalnego ekspresu, u mnie espresso wychodzi średnio kilka razy w tygodniu, nie więcej i jeżeli coś zostanie w ogóle kawy w gardzieli (bo nie używam hoppera, wsypuję tyle, ile mieści się w kołnierzu Mazzera, czyli około 60-80g), to i tak, zanim namielę do PF'a to odpalę młynek na sekundę-dwie, żeby wymielić z niego jakieś pozostałości.

Offline ignacy

« Odpowiedź #86 dnia: 24 Luty 2015, 18:56:39 »
Akurat Mazzery to chyba mistrze świata w retencji z ich idiotycznym umieszczeniem wylotu przemielonej kawy i tym całym mechanizmem... ;) Nie mówię, że problem przy młynkach elektrycznych nie istnieje, ale wystarczy dwa razy zważyć i po problemie. Z jakiego młynka bym nie korzystał to przy dobrym ostukaniu/opukaniu raczej nie zdarzały się różnice większe niż +/- 0,5g i nie jest to jeszcze powód, żeby męczyć się z korbką, ale odbiegamy od tematu za bardzo...

Offline Poe Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
    • PopularCoffee Blog
  • Ekspres: The Gabi, V60, Chemex, Aeropress, Wilfa Svart, American Press, AltoAir, Kalita, Acaia Pearl i Acaia Lunar
  • Młynek: Comandante MK3 Nitro Blade
« Odpowiedź #87 dnia: 24 Luty 2015, 19:35:47 »
Ten temat i tak już moooocno popłynął ;) Mam Mazzera SJ w wersji Drogheria. Bez ostukania chomikuje tony kawy.

A handground na kickstarterze przekroczył 200 000$, zostało 10 dni do końca.

Mam wrażenie, że jednak przeprojektują te żarna na nieceramiczne w wersji produkcyjnej.

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #88 dnia: 24 Luty 2015, 20:31:12 »
Żarna z aluminy ale obrabiane maszynowo to byłby szlagier.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #89 dnia: 24 Luty 2015, 22:05:21 »
Z trójtlenku glinu?  Dlaczego? Ja bym omijał łukiem....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi