Autor Wątek: Problem z wyborem drugiego ekspresu kolbowego.  (Przeczytany 3909 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Problem z wyborem drugiego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #15 dnia: 08 Październik 2023, 21:26:47 »
Jeśli nie przeszkadzałaby opcja manualnego ekspresu, To ja bym osobiście brał pod uwagę Cafelat Robot, Flair Espresso albo Kazak Rota.  Nie ma problemu z opróżnianiem bojlera itp, w razie czego można też spokojnie spakować do auta i bez problemu przewieźć.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Październik 2023, 09:18:54 »
A ja z racji swojego zauroczenia zaproponuję La Pavoni Europiccola :-) Wymagający ale wspaniały

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Październik 2023, 07:41:48 »
A coś do np 1000zł da się znaleźć ?

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Październik 2023, 13:18:54 »
Nie.
..
Uzywane to i może (no cafelat robot) ale musiał by się znaleźć sprzedający

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Październik 2023, 13:41:13 »
A np jak bym kupił Moke ? Nigdy kawy z niej nie piłem, ale mówią, że smakuje podobnie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Październik 2023, 14:31:22 »
Hmm, to nie do końca tak jest. Moka to moka w ekspresie zaparzasz kawę w okolicach 8-10 bar w Moce raptem chyba 1-1,5 bar. Musisz spróbować i samemu stwierdzić. Ja mokę porzuciłem na rzecz Aeropressu i to urządzenie uważam za bardzo uniwersalne i fajne bo można zrobić super kawkę gęstszą, z ciemniejszych ziaren, albo coś bardziej w stylu przelewu.

Jeśli chciałbyś cośgeśtszego do z urządzeń tanich jest phin. Tu masz przepis na gęsty napar z phina.
https://youtu.be/0F9XkEYKGX4?si=Qi9Yr-z2JXHe7jGx&t=184
« Ostatnia zmiana: 10 Październik 2023, 14:39:48 wysłana przez krystians »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Październik 2023, 15:28:02 »
A np jak bym kupił Moke ?
Przy odrobinie nauki w zrozumieniu, jak prawidłowo zaparzyć w kawiarce, dobrej i świeżo palonej kawy można z porządnej kawiarki (nie smakuje mi z aluminiowej) zrobić smaczną kawkę, a już z tej to naprawdę dobry napar wychodzi:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=12918.msg276959#msg276959
》tertium non datur《

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Październik 2023, 21:29:47 »
Przy odrobinie nauki w zrozumieniu, jak prawidłowo zaparzyć w kawiarce, dobrej i świeżo palonej kawy można z porządnej kawiarki (nie smakuje mi z aluminiowej) zrobić smaczną kawkę, a już z tej to naprawdę dobry napar wychodzi:

Hej.

Super sprawa, pieniądze praktycznie żadne, nawet jak miałbym użyć tylko raz to i tak warto to kupić i spróbować.

Podoba mi się ten produkt już widzę go na półce. Jednak, przeglądając jedną ze stron internetowych, zauważyłem, że istnieje coś podobnego o nazwie Bialetti, dostępne w wersji na 4 espresso co bardziej by mi pasowało. Ogólnie rzecz biorąc, jakie są główne różnice między Giannini a Bialetti? Wydaje mi się, że na pierwszy rzut oka są one podobne zarówno pod względem wyglądu, jak i tego, co znajduje się wewnątrz. Obserwując również filmy na YouTube dotyczące przygotowywania espresso w tych dzbankach, wydaje się, że zasada działania jest podobna. Czy jestem w błędzie?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Październik 2023, 22:00:50 »
Każda kawiarka działa tak samo. Giannina ma szybkie zamknięcie na klik - nie trzeba zakręcać.  Porządne sitko stalowe. Nie wiem, która Bialetti ma regulację dozy 1/3, 3/6, 6/9, bo musisz wiedzieć, że sypiesz mielonki zawsze pełne sitko, w tych dużych też. Nie można dozować mniej. GG łatwo się myją we wnętrzu.
》tertium non datur《

Offline NOK7

• Ekspres: Lelit MaraX
  • Młynek: Fiorenzato AllGround, Timemore C3 Pro
« Odpowiedź #24 dnia: 09 Listopad 2023, 22:17:07 »
nie widze ruchu w tym watku, wiec nie jestem pewien czy pytanie jeszcze aktualne
jezeli tak to kiedys zrobilem podejscie do Solis Barista Gran Gusto
zrobilem na nim pare espresso i flat white - powtarzalnosc byla, dosyc dlugo trwalo spienianie mleka ale mozna bylo poprawnie je spienic
finalnie nie zdecydowalem sie na niego i wybralem lelit marax, ale dzieki niemu odkrylem jak bardzo poprawil sie smak espresso w stosunku do delonghi dedica ktory wtedy mialem i poprostu doszedlem do wniosku ze nie bede szukal polsrodkow i od razu przeskocze z ekspresem na inny poziom

nie jest to topowy ekspres, ale ma grupe 58mm, pid, preinfuzje no i thermoblock co w przypadku @AniaPawel to akurat zaleta a nie wada
podsumowujac jednym zdaniem - jak dla mnie zaskakujaco dobry i kompletny ekspres jak na swoja cene

napewno temat do spokojnego przemyslenia

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi