Autor Wątek: Problem z wyborem drugiego ekspresu kolbowego.  (Przeczytany 3925 razy)

Offline AniaPawel

• -
  • Ekspres: -Lelit Grace PL81T
  • Młynek: -1ZPRESSO J-MAX, Fiorenzato AllGround
Problem z wyborem drugiego ekspresu kolbowego.
« dnia: 07 Październik 2023, 19:07:18 »
Cześć,

Chciałbym poradzić się was w kwestii wyboru drugiego ekspresu. kolbowego. Trochę wyjaśnienia: do tej pory, gdy wyjeżdżaliśmy na wczasy, mogliśmy spakować nasz samochód i zabrać ze sobą cały sprzęt, co nie sprawiało żadnych problemów. Jednak teraz, kiedy planujemy latać samolotem na wakacje do naszego drugiego domu, nie będę w stanie zabrać ekspresu. Chciałbym uniknąć dużych wydatków, ponieważ czasami będziemy korzystać z niego tylko przez 2 miesiące w roku, a czasami może tylko przez 4, w zależności od okoliczności. Początkowo myślałem o zakupie czegoś bardzo taniego, ale po przeczytaniu kilku wątków na forum wydaje mi się, że to nie jest najlepszy pomysł. Zależy mi na tym, aby przygotowywać espresso o stałej powtarzalności, bez konieczności martwienia się. Mam ręczny młynek, który zawsze mogę zabrać ze sobą, nawet jeśli będę podróżować samolotem. Chodzi mi głównie o wybór kolby, co myślicie jakie jest minimum?

Pozdrawiamy.
« Ostatnia zmiana: 07 Październik 2023, 21:04:56 wysłana przez ranGo »

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
Odp: Problem z wyborem drugiego ekspresu kolbowego.
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Październik 2023, 21:29:37 »
Nie wiem czy na drugi ekspres nie jest dobra jakaś dźwigienka? Mały bojler, niski pobór prądu. Żaden problem używać tylko co kilka msc. Chcesz przewieźć stąd ekspres? Może lepiej kupić na miejscu?

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Październik 2023, 08:18:29 »
Cześć,

Planuję zakup ekspresu, który zostawię w naszym drugim domu, ale nie chciałbym na to wydawać zbyt dużo, ponieważ jeden już mam. Chodzi mi o coś, co będzie działało niezawodnie robiło powtarzalne espresso, ale nie musi być bardzo kosztowne. Macie jakieś propozycje lub sugestie, które mogą mi pomóc w wyborze odpowiedniego ekspresu?

Pozdrawiamy.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Październik 2023, 10:52:43 »
Byłoby łatwiej jakbyś nam podpowiedział w jakim budżecie chcesz się zmieścić. To minimum będzie różne dla różnych osób. Tak pod względem ceny jak i wyposażenia.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Październik 2023, 10:58:54 »
Macie jakieś propozycje lub sugestie,

Moja propozycja tutaj:

https://www.przyjacielekawy.pl/p/demonstracyjny-ekspres-do-kawy-ecm-puristika-stainless-steel-anthracite/

Sugestie mniej więcej odtąd: :)

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10112.120

I on ma nawet karton przystosowany do takich transportów :)

20230621_141233.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Październik 2023, 11:16:12 »
Nie chce nikogo urazić ale majac drugi wakacyjny dom jaki jest sens latania z ręcznym młynkiem z polski ??:):) zakup sensownego młynka na miejscu i zostawieniu go na wyposażeniu chyba nie jest problemem a wydaje się optymalnym rozwiązaniem .

Offline Cob Mężczyzna

• Brak
  • Ekspres: Do wyboru do koloru ;)
  • Młynek: Też już kilka jest ;)
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Październik 2023, 11:49:38 »
Cafelat robot + NanoFoamer PRO
Ew. Flair pro, lub la pavoni - l
Maszyny łatwe do odkamieniania czyszczenia itd...
Temat starej wody w boilerze załatwiony, niestety w normalnych maszynach po pół roku stania woda będzie raczej słaba ...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Październik 2023, 12:00:35 »
 Na wakacjach chodzi się po restauracjach, pizzeriach, kawiarniach czy innych przybytkach, gdzie za granicą przeważnie mają w nich dobry sprzęt kawowy. Po co celebrować parzenie kawy w domu, więc albo automat, albo stalowa kawiarka z regulowaną dozą na mniej lub więcej kaw plus ręczny młynek (minuta na kręcenie nie zbawi), ewentualnie elektryczny w okolicach 500zł.
« Ostatnia zmiana: 08 Październik 2023, 12:51:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Damian

• Ekspres: Lelit Pl41e, V60, kawiarka GAT 3tz, Aeropress
  • Młynek: Fiorenzato F4 Eco, ascaso i2 mini, Hario skerton, xeoleo
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Październik 2023, 12:05:49 »
Jeżeli chcesz poświęcić nieco więcej pracy na przygotowanie kawy to może faktycznie jakąś ręczna maszyna do espresso typu cafelat robot czy flair espresso. Odpadnie problem z opróżnianiem bojlera i zbiornika z wody na czas nieobecności.
Jeżeli jednak elektryczny, to minimum może być lelit Anna. Łatwy i prosty w obsłudze i budowie, w miarę powtarzalny i solidny. Ale w zasadzie, to daj znać ile pieniędzy chcesz wydać, będzie łatwiej coś doradzić.
Dobrym pomysłem może być też termoblok, bo nie masz wtedy bojlera do opróżniania, jedynie zasobnik. Tu wtedy chyba ascaso?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Październik 2023, 15:06:27 »
Jeżeli rozmawiamy o zagranicy i pewnie to będzie Hiszpania, to 1,5-2 juro za kawę nie powinno nikogo zrujnować.

Co ciekawe, z przelewu w domu schodziło 20-40g/dzień.
Teraz z kolby do 100g
3-4 doppio i 1-2 cappu.
 :picardpalm:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Październik 2023, 15:14:19 »
Teraz z kolby do 100g

Na ile osób ?

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Październik 2023, 15:35:05 »
Teraz z kolby do 100g

Na ile osób ?

Jka

2

Teraz był w domu komplet to duża paczka zeszła szybko.
😂
10-14 kaw podwójnych.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Październik 2023, 15:49:23 »
Tak tylko spytałem bo mi tak na szybko wyszło że sam jeden zużywam dziennie (będąc w domu) 104g. i nie wiem czy to dużo czy mało z moimi latami.

Jka

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Październik 2023, 15:58:56 »
Raptem 5 większych espresso. To wszystko zależy od organizmu, jeśli nie masz problemów z zasypianiem, skurczami czy innymi objawami neurologiczno-gastrycznymi przy takim spożyciu, to nie ma czym się przejmować.

Offline AniaPawel

• -
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Październik 2023, 20:37:04 »
Jeżeli chcesz poświęcić nieco więcej pracy na przygotowanie kawy to może faktycznie jakąś ręczna maszyna do espresso typu cafelat robot czy flair espresso. Odpadnie problem z opróżnianiem bojlera i zbiornika z wody na czas nieobecności.
Jeżeli jednak elektryczny, to minimum może być lelit Anna. Łatwy i prosty w obsłudze i budowie, w miarę powtarzalny i solidny. Ale w zasadzie, to daj znać ile pieniędzy chcesz wydać, będzie łatwiej coś doradzić.
Dobrym pomysłem może być też termoblok, bo nie masz wtedy bojlera do opróżniania, jedynie zasobnik. Tu wtedy chyba ascaso?
Dzięki za twoje sugestie. Zastanawiam się nad różnymi opcjami. Obecnie korzystamy z Lelit Grace, który spełnia nasze oczekiwania i jest z nami już prawie dwa lata. Cieszę się, że wspomniałeś o konieczności opróżniania bojlera podczas nieobecności - to cenna uwaga.

Aktualny model Lelit, który mamy, dostarcza nam wspaniałe espresso, które wychodzi powtarzalnie, co jest dla nas kluczowe. Jeśli chodzi o młynek ręczny, nie mam problemu z jego codziennym użytkowaniem, zwłaszcza kiedy jestem na urlopie; wręcz - cieszę się z tej czynności.

Jeśli chodzi o budżet, nie mam określonej kwoty jako minimum. Rozważam jednak zakup czegoś niedrogiego, co pozwoli na przygotowanie powtarzalnego espresso bez nadmiernego obciążenia finansowego. Szukam rozwiązania, które dostarczy radość z przygotowywania i picia kawy, jednocześnie nie będąc zbyt kosztownym w przypadku ewentualnej kradzieży.

Jeśli macie jakieś konkretne propozycje w odpowiednich cenach, będę wdzięczny za podzielenie się nimi. Na stronach patrzyłem na ekspresy kolbowe które były w cenie za około 300-400zł, ale czytając jakiś z wątków na forum chyba się wyleczyłem.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi