Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66272 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #405 dnia: 07 Grudzień 2024, 23:22:22 »
Dokładnie tak. Było głośno o tym na forach kawiwych. Co do dampera jutro postaram się zrobić fotkę.

Też jestem żywo zainteresowany tym damperem i jego wyglądem. Kurde człowiek ma wrażenie, że był betatestrem i za pełną kwotę dostał produkt z mankamentami, które zostały naprawione/usunięte. Dekiel to mały problem ale modyfikacja dająca stabilność przy używaniu trybu stepless to już większy problem :/

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #406 dnia: 08 Grudzień 2024, 16:32:37 »
O problemie przesuwania się słyszałem w przypadku Timemore, u Mazzera jeszcze nie. Sam tego nie doświadczyłem, kliki dają mi taką regulację i pewność ustawienia, że nie czułem potrzeby zmiany na stepless. Ale z chęcią zobaczę co ten damper zmienia

PS. Weber EG1 nie ma opcji stepless, jego jeden "klik" to 5 mikronów, w Philosie jeden klik to 6 mikronów. Czego tak na prawdę chcieć więcej?
« Ostatnia zmiana: 08 Grudzień 2024, 16:49:34 wysłana przez apodemus »

Offline MatroX Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: F64 Evo Sense
« Odpowiedź #407 dnia: 30 Styczeń 2025, 10:56:28 »
 :bry:

Zastanawiam się nad zmianą młynka.
Rozważam trzy modele: Zerno Z1, Philos i DF83v, a także całkowicie inny młynek – nie SD – Fiorenzato Allground Sense (podoba mi się wbudowana waga).
Szukam młynka wyłącznie do espresso.

Zastanawiam się, jak sprawdzają się magnetyczne kubki i czy podstawa nie rysuje się, jak miało to miejsce w Timemore 078s, gdzie użytkownicy skarżyli się na rysy powstałe od kubka na mielonkę.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #408 dnia: 30 Styczeń 2025, 19:37:36 »
Nie ma cudów - rysuje się. Pewnie trzeba by było od razu zabezpieczyć jakaś folią. Ktoś tutaj pisał i pokazywał zdjęcia, że u niego udawało się zachować stan bez zarysowań. Niemniej mi się to nie udało mimo utrzymywania porządku, ale jak się okazuje nie wystarczającego ;)

Jeśli zdecydujesz się na Zerno Z1 to sobie "trochę" poczekasz ;)

Offline Anzelm Mężczyzna

• Ekspres: Bianca, Rota, Clever, V60, phin
  • Młynek: EM-LT, Kinu
« Odpowiedź #409 dnia: 31 Styczeń 2025, 07:51:59 »
Nie ma cudów - rysuje się. Pewnie trzeba by było od razu zabezpieczyć jakaś folią. Ktoś tutaj pisał i pokazywał zdjęcia, że u niego udawało się zachować stan bez zarysowań. Niemniej mi się to nie udało mimo utrzymywania porządku, ale jak się okazuje nie wystarczającego ;)

Mam Timemore 078 bez S i doświadczyłem cudu - u mnie rys nie ma, pomimo braku wzmożonej troski o ten element młynka.

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #410 dnia: 31 Styczeń 2025, 11:51:22 »
Mam Timemore 078 bez S i doświadczyłem cudu - u mnie rys nie ma, pomimo braku wzmożonej troski o ten element młynka.

Wyślesz jakieś zdjęcie ?

Offline dinuś

• Ekspres: Kawiarki Bialetti, Hario V60-02, Phin, Mara X
  • Młynek: Lagom P64
« Odpowiedź #411 dnia: 31 Styczeń 2025, 17:59:32 »

Zapisy na Zerno Z1 były w listopadzie 2024, od 03 lutego startuje personalizacja i jeżeli plany się nie zmienią to w czerwcu 2025 będą wysyłać do klientów :)

Offline Anzelm Mężczyzna

« Odpowiedź #412 dnia: 31 Styczeń 2025, 23:50:12 »
Wyślesz jakieś zdjęcie ?
Postaram się, ale dopiero w poniedziałek, bo Aidena używam w pracy.

Offline Anzelm Mężczyzna

« Odpowiedź #413 dnia: 03 Luty 2025, 07:41:34 »
Obiecane zdjęcia:

Offline MatroX Mężczyzna

« Odpowiedź #414 dnia: 03 Luty 2025, 09:52:27 »
@Anzelm
Wygląda jak nowy! Znajomy wysłał mi zdjęcia swojego Timemore i wyglądało to tragicznie. 😞
Jak długo już go używasz?

Offline Anzelm Mężczyzna

« Odpowiedź #415 dnia: 03 Luty 2025, 10:29:08 »
To był zakup z pierwszego wypustu z kickstartera, więc już sporo czasu ze mną spędził. Z tym, ze ciężko nie ma - jedna kawka w dzień roboczy  [emoji38]

Offline MarVald

« Odpowiedź #416 dnia: 25 Luty 2025, 22:03:55 »
Ja dzisiaj miałem dość ciekawe doświadczenie/obserwację z Philosem pomijając aspekt swojego rodzaju frustracji związanej z tym doświadczeniem. Jestem ciekaw Waszych obserwacji.
Od dłuższego czasu siedzę na I189D, ale ogólnie kawy przeze mnie wybierane to single o średnim paleniu. Dzisiaj dostałem na testy z roboty dwie kawy, bo byli ciekawi mojej opinii, gdyż są w trakcie podpisywanie nowej umowy na ekspresy i kawy w biurze ;) No i dostałem kawy włoskie w stylu palenia ciemnym (jak na Włochy przystało) i na dodatek jedna miała 10% a druga 20 % Robusty. Powiem tak - takiej elektrostatyki na tym młynku to jeszcze nie doświadczyłemi zastanawiam się czy to stopień palenia tutaj dał popis czy może Robusta. Normalnie ciężko było wydostać z kubka kilka gram kawy. Przesuwały się w kubku jak opukiwałem, a potem nnie chciały zbytnio wylatywać ;) Ja zawsze w temacie elektrostatyki upatrywałem korelacji w obróbce kawy, ale to co tutaj się działo to był istny meksyk. Jakbym ją miał pić na stałe to by mnie normalnie trafiło ;)

Airacobra

• Gość
« Odpowiedź #417 dnia: 26 Luty 2025, 08:55:14 »
Mam Passalacqua Espresso Bar - i też się mocniej elektryzuje niż synestezje, czy cerrado - pomaga spryskanie przed mieleniem RDT.
« Ostatnia zmiana: 26 Luty 2025, 09:00:36 wysłana przez Airacobra »

Offline AdamGD Mężczyzna

• Ekspres: LM Linea Mini R, La Pavoni Europiccola Professional
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #418 dnia: 10 Marzec 2025, 21:10:42 »
em kawy włoskie w stylu palenia ciemnym (jak na Włochy przystało) i na dodatek jedna miała 10% a druga 20 % Robusty. Powiem tak - takiej elektrostatyki na tym młynku to jeszcze nie doświadczyłemi zastanawiam się czy to stopień palenia tutaj dał popis czy może Robusta. Normalnie ciężko było wydostać z kubka kilka gram kawy. Przesu

Próbowałeś spryskiwać ziarna wodą przed mieleniem? W moim przypadku bardzo to zredukowało statykę mielonki. Aktualnie piję 70/30 mix arabici z robustą i daje radę.

Offline MarVald

« Odpowiedź #419 dnia: 10 Marzec 2025, 21:32:06 »
@AdamGD - nie próbowałem. To był, jak pisałem, tylko wyskok w celu sprawdzenia ziaren na życzenie ;) U mnie jakoś w domu się nie przyjęły mieszanki z robustą, a napewno nic tak ciemno palonego, jak te kawy co dostałem na testy. Zdarzało mi się podchodzić do mieszanek z robustą (10-20%), ale zawsze to było coś średnio/średnio+ palonego. Nie kojarzę aż takiej elektrostatyki, ale wtedy głównym młynkiem był Niche. Teraz nawet załuję, że nie wyciągnąłem go z szafy na porównanie ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi