Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66379 razy)

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #390 dnia: 24 Październik 2024, 12:53:27 »
Mam.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #391 dnia: 24 Październik 2024, 13:06:02 »
ciekawy sikor  :ok:

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #392 dnia: 24 Październik 2024, 14:44:46 »
Sikor…
Kawowy freek z NY założył microbrand zegarkowy.  Na każdej tarczy i koronce wytłoczone ziarenko kawy. 

https://www.brew-watches.com/pages/gallery

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #393 dnia: 24 Październik 2024, 17:02:04 »
Fajne.

Offline Paweł M

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #394 dnia: 20 Listopad 2024, 18:27:45 »
Używam Philosa od kilku miesięcy. Denerwuje  mnie, że nie mogę kierować mieloną kawę bezpośrednio do kolby, tylko muszę używać dedykowanego kubeczka. Zastanawiam się nad wykręceniem całego uchwytu z magnesem, żeby było więcej miejsca na kolbę pod wylatującą kawą. I tak w sumie dostęp będzie  utrudniony ze względu na mocno wystający korpus z systemem mielącym.
O tym małym wkurzającym przycisku On/Off, schowanym głęboko, nie wspominam, bo już ktoś opisywał. Wystarczyło żeby umieścili go np. na górze młynka.
Te dwa punkty w tym młynku moim zdaniem są nieprzemyślane.
Oczywiście do samej jakości mielonki żadnych zastrzeżeń nie mam.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 18:49:06 wysłana przez Paweł M »

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #395 dnia: 20 Listopad 2024, 19:30:56 »
@Paweł M - ale wiesz, że ten magnes i sam kubek ma za zadanie niwelować elektrostatykę? Zatem jak to pozmieniasz, to może się okazać, że będzie się nieźle syfiło.

Offline Paweł M

• Ekspres: Bezzera DUO TOP DE
« Odpowiedź #396 dnia: 21 Listopad 2024, 09:40:04 »
Jak dla mnie ta antystatyka tu nie działa, bo w kubeczku często dużo zmielonej kawy właśnie się przykleja do ścianek , szczególnie jak robię dla kilku osób po kolei, dlatego wolałbym od razu wsypywać do portafiltra, co w tym modelu praktycznie jest niemożliwe.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #397 dnia: 21 Listopad 2024, 09:43:24 »
Uderz lekko w coś gumowego kubeczkiem po zmieleniu.

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
« Odpowiedź #398 dnia: 21 Listopad 2024, 15:52:22 »
U mnie wystarczy jedno małe psiknięcie wody na kawę przed mieleniem i wszystko idealnie z kubeczka wylatuje.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #399 dnia: 21 Listopad 2024, 22:55:39 »
@Paweł M - hmmm chyba aż tak źle nie jest. Nie wiem, które masz żarna, ale ja osobiście nie widzę różnicy pomiędzy I189D oraz I200D w tym aspekcie. Jak pisał @Krzysiek206 zasadniczo wsytarczy nawet puknięcie dłonią w bok.
Generalnie niezależnie jakie są Twoje odczucia w zakresie elektryzowania mielonki, to możemy się tu spierać bądź nie, ale fakt taki, że ten magnes oraz materiał, z kótrego wykonany jest kubek, są właśnie rozwiązaniem problemu elektorstatyki zastosowanym przez Mazzera ;) Skoro teraz to tak wygląda, to pomyśl co się będzie działo, jak to wszystko wymontujesz :)
A tak już bardziej na poważnie, to nie do końca rozumiem Twoje wkurzenie. Przecież kupując młynek wiedziałeś, że funkcji mielenia bezpośrednio do kolby to on nie ma. Nikt nie udawał, że ma, czy też obiecywał, że będzie :)
Nie wiem, jak jest popularny ten młyn, czy też jak głośno o nim było/jest. Jeśli któreś z powyższych będzie spełnione, to można się pewnie spodziewać, że coś w końcu na Etsy wykiełkuje. 

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
  • Młynek: Niche Ziobro, 1zPresso K-plus, Mazzer Philos
« Odpowiedź #400 dnia: 07 Grudzień 2024, 19:09:15 »
Dotarł... Kupiłem oba komplety żaren. Na początek testuję i200 z kawami jasno i średnio palonymi i już od pierwszego v60 czuję że się polubimy. MAZZER po aferze z odpadającymi deklami przedniej klapki wstawił śruby zamiast taśmy dwustronnej i niestety popsuł estetykę odrobinę bo pojawiły się dwa wypustki. Osobiście wolałbym dekiel w starszej wersji ale jakoś przeżyję. Jak troszkę się oswoję z nim to dam znać jak z powtarzalnością szotów bo przyznam że na tym mi najbardziej zależy poza smakiem oczywiście
20241207_141006.jpg

Offline MarVald

« Odpowiedź #401 dnia: 07 Grudzień 2024, 21:04:51 »
Ciekawe jakie jeszcze dali zmiany względem "wersji" poprzedniej.

Offline czmielek

• Ekspres: Bellezza Francesca Leva, V60, Aeropress, Picopresso, Frenchpress, Clever Dripper
« Odpowiedź #402 dnia: 07 Grudzień 2024, 21:16:15 »
Dali ten damper do tylu. W pierwszych modelach jak zrobiłeś sobie steples to zdarzało się że pokrętło skali podczas mielenia potrafiło się samo przestawić.

Offline apodemus

• Ekspres: Lelit MaraX v2
« Odpowiedź #403 dnia: 07 Grudzień 2024, 22:08:47 »
O jakiej aferze mowa? Srebrny dekielek odpadał od tej magnetycznej części? Za słabo przyklejony więc skręcili? Pokażesz jak ten damper wygląda?

Offline czmielek

« Odpowiedź #404 dnia: 07 Grudzień 2024, 22:44:30 »
Srebrny dekielek odpadał od tej magnetycznej części?

Dokładnie tak. Było głośno o tym na forach kawiwych. Co do dampera jutro postaram się zrobić fotkę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi