Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66273 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #285 dnia: 21 Lipiec 2024, 07:10:42 »
Zawiść czuję 🫤
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #286 dnia: 21 Lipiec 2024, 07:28:49 »
To niskie uczucie.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #287 dnia: 21 Lipiec 2024, 07:39:35 »
Niektórzy nie potrafią cieszyć się, że kolega, szczególnie po fachu, sprawił sobie przyjemność okazując przy tym innym swoją radość.
》tertium non datur《

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #288 dnia: 21 Lipiec 2024, 09:05:45 »
Coś dla przyszłych nabywców bo Ci co go już kupili na pewno to sprawdzili :lol2:
U mnie jak będzie widać taki "motylek" był nie wkręcony - trochę kicha :'( tak że zanim 1pierwszy raz wciśniecie włącznik posprawdzajcie to sobie wszystko.

FAKTY :lol2:

20240721_084117.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #289 dnia: 21 Lipiec 2024, 09:56:20 »
A on od czego?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Odpowiedź #290 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:12:14 »
Panie toż ON trzyma serce tego młynka sławne żarna MAZZER-a :redface:

Dzisiaj nie mam czasu ale jutro wyślę im tą fotkę w pełnej rozdzielczości :lol2:

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #291 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:20:38 »
Te dwa motylki trzymają dwie połówki komory żaren w całości ;)
U mnie było ok, ale i tak od razu rozkręciłem z ciekawości...

Z pierwszych wrażeń: młynek jest duży, dobrze wykonany, duży, umiarkowanie głośny, duży, retencja faktycznie niska, no i jeszcze jest duży ;)
Typowo przelewowe, jasne ziarenka zmielił od espresso na 10. kliku, także zakresu nie powinno zabraknąć.
Zupełnie nie przeszkadza mi regulacja z tyłu. Na razie nie czuję potrzeby likwidowania klikania, zobaczymy co będzie jak przyjdzie waga.
Przeszkadza za to wyłącznik na boku, bo aktualnie muszę wkładać rękę między młynek a ekspres żeby go włączyć.
Wczoraj zmielił jakieś ćwierć kilo kawy w około pół godziny, nie zauważyłem żeby zrobił się ciepły.

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #292 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:26:52 »
Z pierwszych wrażeń:

Mój młynek przy uruchomieniu się "rzuca" jak wesz na powrózku :lol2:

Resztę pierwszych wrażeń / pierwsze przemiały / to co mi się nie podoba (a jest co się nie podobać) no i może jakieś zachwyty - jak się uporam z zaległościami z pracy >:(

Jka

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #293 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:35:43 »
@Jka57 - tym rzucaniem mnie zmartwiłeś. Sporo było o wibracjach w młynkach recenzentów, ale tam dochodził dodatkowo wątek innego prądu i przez to większych prędkości. No i dodatkowo mnie zmartwił jeszcze tekst, że jest co się między podobać.
Kurde a już się zasadzalem na niego i teraz to chyba poczekam na Twoje przemyślenia i opinię zanim wywalę 1k Euro

Wczoraj zmielił jakieś ćwierć kilo kawy w około pół godziny, nie zauważyłem żeby zrobił się ciepły.
- nie wiem, czy tutaj nie chodziło o nagrzewanie przemialu a nie młynka.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #294 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:50:19 »
Mój młynek przy uruchomieniu się "rzuca" jak wesz na powrózku
Można przytrzymać, generalnie najpierw uruchamiasz, wchodzi na obroty i dopiero potem zwalniasz dźwignie rzucającą ziarna z hopperka do komory mielenia, więc jakiś to ogromny problem nie jest.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #295 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:52:43 »
tym rzucaniem mnie zmartwiłeś
Powiedział bym, że to trochę przejaskrawiona opinia. Owszem, młynek się delikatnie "gibie" na bok przy starcie. To jest efekt miękkiego "zawieszenia" i poziomego ustawienia ciężkich elementów, które gwałtownie przyśpieszają. Mi to zupełnie nie przeszkadza, to nie jest tak, że on skacze po blacie jak niewypoziomowana pralka ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #296 dnia: 21 Lipiec 2024, 10:57:28 »
Powiedział bym, że to trochę przejaskrawiona opinia.

A ja z kolei napiszę że jest to prawdziwa moja opinia jak jest u mnie i dlatego to tutaj napisałem bo jest to forum tematyczne i takie opinie powinny być tutaj umieszczane a nie podkoloryzowane tutaj nie powinniśmy się bawić w "aktorów" i pisać co nam reżyser podyktuje stąd i mój wpis.
Jako Administrator możesz go usunąć skoro zakłóca to w jakiś sposób wyobrażenia o tym młynku a ja obiecuję już krytycznie już nic o nim tutaj nie napisać a jest jeszcze o czym pisać czy pokazywać.

@Jka57 - tym rzucaniem mnie zmartwiłeś.

Przyznam się bez bicia (nie mylić z picia) ja się tym nie zmartwiłem ja się zdziwiłem że tak ciężki młynek na starcie się rusza bo o tym że młynki się ruszają wiem już się o tym przekonałem mam takie w domu co trzeba je przytrzymywać  :lol2: jednego to nawet ściskiem stolarskim przykręcić do blatu musiałem :taktak:

Kurde a już się zasadzalem na niego i teraz to chyba poczekam na Twoje przemyślenia i opinię zanim wywalę 1k Euro

Poczekać możesz tylko czy one coś wniosą do tego co już napisano, ja skupiam się bardziej na niedogodnościach niż np. na samym smaku kawy bo mając już jakieś tam żarna MAZZER-a (83mm stożek) i kilka młynków z różnymi żarnami 64mm tak sobie myślę że ja wielkiej różnicy w filiżance nie zauważę a na pewno nie znajdę tam smaku Australijskich truskawek w Indyjskiej robuście. :lol2:

Od rana jakieś tam mielenia już zrobiłem za chwilę zrobię sobie espresso z kawy mielonej tym młynkiem i jak znajdę czas obrobię fotki i wkleję.

Jka
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2024, 12:21:00 wysłana przez Jka57 »

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #297 dnia: 21 Lipiec 2024, 11:06:28 »
Podobno obraz to tysiąc słów, to wrzucam ruchomy obraz z "rzucającym się" młynkiem, oceńcie sami komu przeszkadza a komu nie ;)

https://youtube.com/shorts/AyKDr5mVEqY
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2024, 11:08:39 wysłana przez M »

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #298 dnia: 21 Lipiec 2024, 11:18:48 »
Ja nie napisałem że mi to przeszkadza ja napisałem że mój młynek się "rzuca" i że mam młynki które robią to samo w mniejszym czy większym stopniu.
Mam też młynek który stoi obok tego MAZZER-a i ani drgnie.

20240721_110801.jpg

Aż poszedłem jeszcze raz to posprawdzać i jak mnie ktoś nauczy jak się umieszcza gdzieś takie filmiki to nagram i wrzucę jak stoją obok siebie, pracują w tym samym czasie i co wtedy widać iiii słychać :lol2: i jakie czasy który osiąga bo po 2x mieliłem z niedowierzenia.

Jka
« Ostatnia zmiana: 21 Lipiec 2024, 12:30:18 wysłana przez Jka57 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #299 dnia: 21 Lipiec 2024, 13:35:40 »
Każda obserwacja ma znaczenie, dla każdej osoby inne. Dlatego ja szanuję każdą prywatną opinię, jeśli ktoś nie narzuca innym swojej perspektywy widzenia i potrafi ją uzasadnić.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi