Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66270 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #270 dnia: 19 Lipiec 2024, 12:47:46 »
Dla Mnie młynek na obecną chwilę jest numer 1.
Niech moc będzie z Tobą  :ogien:
-- znaczy się: Młynek ;).
« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2024, 12:57:46 wysłana przez Antonio »

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #271 dnia: 19 Lipiec 2024, 13:11:34 »
Niech moc będzie z Tobą 
-- znaczy się: Młynek
Staram się studzić  mój entuzjazm ale jest ciężko  🤣
Po niedzieli  zamówię  coś  jasnego u Ciebie  😉
Chyba że coś polecisz 🤔
Przeszedłem na jasne ziarenka 😉

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #272 dnia: 19 Lipiec 2024, 14:28:37 »

Wg mnie (jak wcześniej napisałem) to uproszczenie konstrukcji/cięcie kosztów.
A dla mnie jako użytkownika znacznie lepsze rozwiązanie, bo nie dmucha po blacie zrzucając wszystko z okolicy na podłogę... 

No i zwiększenie niezawodności, bo np. nie wciąga tam kurzu... (no, ale to przy założeniu, że mieli tylko małe porcje!)

Dmuchanie po blacie z mąką itp do niczego mi nie jest potrzebne.

Ale coś się ta uparł na dmuchanie po blacie.... nie musi dmuchać w blat, to urządzenie stacjonarne, można ukierunkować wylot, a i kurz daje się łatwo filtrować. Mam mnóstwo urządzeń zasysających powietrze, pracujących w warunkach dużego zanieczyszczenia powietrza, bez filtra, które działają latami.

Fajnie że użytkownicy są zadowoleni, co nie znaczy, że wszyscy. A tu, jak zwykle niektórzy próbują zagłuszyć wszelkie niekoniecznie entuzjastycznie recenzje i uwypuklić  całowicie subiektywne odczucia typu "kawa była najlepsza jaką piłem w życiu".
Ciągłe nawiązywanie do wątku o Mikrze jest już  żenujące, bo chociaż ekspres ma dużo zalet, to nie jest bez kilku grubych wad, a entuzjazm wielu użytkowników już dawno opadł i zastąpił go rozsądek.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #273 dnia: 19 Lipiec 2024, 14:51:06 »
Ale coś się ta uparł na dmuchanie po blacie.... nie musi dmuchać w blat, to urządzenie stacjonarne, można ukierunkować wylot, a i kurz daje się łatwo filtrować.

Prawie wszystko da się rozwiązać, tylko po co? Są jakieś założenia projektowe...
Jeśli napisałeś o wentylatorze, to ja wynikającym z tego dmuchaniu ;) Nawet jeśli pójdzie w górę, to np. u mnie młynek stoi pod wiszącą szafką, więc spora szansa, że się strumień odbije ;)
Już bym wolał jakieś pasywne chłodzenie, ale to zapewne zwiększy masę i gabaryty...

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #274 dnia: 19 Lipiec 2024, 15:02:40 »
Ludzie często szukają zachowania swojego założenia przy drogich zakupach w efekcie potwierdzenia.
To niestety czasem widać na forum i zakłóca racjonalny wybór danego młynka. Ja np. chętnie zrobiłbym upgrade na Philosa, ale z tych wszystkich pochwał które się należą, najchętniej szukam wad.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #275 dnia: 19 Lipiec 2024, 15:28:02 »
Jak ktoś potrzebuje młynek z chłodzeniem, to przecież są inne modele:

A jak ktoś nie rozumie idei "single dose" i chce takiego młynka używać w ciągłej pracy, to ma większy problem niż niewłaściwy dobór narzędzia ;). Do kawiarni, to można sobie kupić Philosa jako drugi, albo czwarty młynek - ciężko mi sobie wyobrazić codzienne odmierzanie 100 porcji kawy pod single dosing :mhh:.
Ja też jestem bardzo z niego zadowolony i uważam, że jest świetny.  Trzeba tylko rozumieć różnicę pomiędzy cechą urządzenia i wadą.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #276 dnia: 19 Lipiec 2024, 15:30:36 »
A jak ktoś nie rozumie idei "single dose" i chce takiego młynka używać w ciągłej pracy, to ma większy problem niż niewłaściwy dobór narzędzia
👌👍
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #277 dnia: 19 Lipiec 2024, 16:33:07 »

A jak ktoś nie rozumie idei "single dose" i chce takiego młynka używać w ciągłej pracy, to ma większy problem niż niewłaściwy dobór narzędzia
[emoji106]

Przed chwilą pisałem o tym, co tu na forum się odwala i od razu jest potwierdzenie tego faktu. Człowiekowi zagrzał się młynek po zmieleniu 200g kawy i uznał to za dziwny objaw w tak zachwalanym młynku, a wyciągnięty został  wniosek i niezrozumieniu idei SD. To odwrócenie kota ogonem, ale to się stało i fakt zaistniał.
Więc @popcorn włącz swój młynek na na 6-7 minut ciągłej, jałowej pracy, to będziesz wiedział czy jest to produkt profesjonalnie zabezpieczony przed przeciążeniem termicznym i jego wykonanie jest klasy premium, czy tylko niektóre elementy na to wskazują. Nie interesuje cię to - trudno, ale nie możesz oczekiwać od ludzi, by bezrefleksyjnie użytkowali sprzęt wysoko oceniany - dlatego  pytają o apki i ich funkcjonalność, bezpieczeństwo użytkowania, jakość podzespołów i wykonania. Dla mnie to nic dziwnego, bo siedziałem w branży audio, gdzie ludzie potrafią mieć czasem niczym nieuzasadnione wymagania, ale skoro kupują produkt premium to trzeba im to dać.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #278 dnia: 19 Lipiec 2024, 16:58:59 »
Musi być duża kolba skoro 200g kawy mieści.
 ;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #279 dnia: 19 Lipiec 2024, 17:52:43 »
Człowiekowi zagrzał się młynek po zmieleniu 200g kawy i uznał to za dziwny objaw w tak zachwalanym młynku, a wyciągnięty został  wniosek i niezrozumieniu idei SD.
Dobrze, że od razu napisałeś komentarz do swoje słabej próby manipulacji faktami:
To odwrócenie kota ogonem, ale to się stało i fakt zaistniał.

Nikt nie odpisał antusus'owi, że niewłaściwie używa młynka, a nawet ja osobiście mu podziękowałem za jego uwagi. Ale teraz, żeby pasowało do narracji, to trzeba napisać, że na niego napadłem, zmieszałem z błotem, byłem nieczuły na jego problemy :), itd., itd...

Nie, mój komentarz o "niezrozumieniu idei SD" odnosił się do nie zrozumienia innych użytkowników forum ograniczeń młynka SD, jakim jest Philos i oczekiwania czegoś, czego nikt nie obiecywał. Ja posłużę się porównaniem do rynku motoryzacyjnego i powiem, że jak ktoś chce regularnie przewozić drużynę piłkarską to kupuje autobus, a nie narzeka, że taki drogi samochód, a zapchał się po ośmiu pasażerach ;).

Oczywiście nie twierdzę, że Philos jest jakimś nieziemskim ideałem i nie ma wad, ale powtarzam - odróżniajmy wady od ograniczeń sprzętu!
A o wadach chętnie poczytam i jak jakies znajdę to nie omieszkam tu napisać.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #280 dnia: 19 Lipiec 2024, 19:02:08 »

Oczywiście nie twierdzę, że Philos jest jakimś nieziemskim ideałem i nie ma wad, ale powtarzam - odróżniajmy wady od ograniczeń sprzętu!
A o wadach chętnie poczytam i jak jakies znajdę to nie omieszkam tu napisać.

Różnica miedzy Tobą i mną jest taka, że ja świadomie spaliłem młynek Niche, żeby wiedzieć co jest wart, czego ty nigdy, jak sądzę nie zrobisz za swoim Mazzerem. Kupiłem nową płytkę i napęd, zabezpieczyłem termiczne - zrobiłem to co powinien zrobić producent za całe 9 pln. Teraz wiem, że się wyłaczy, a nie spali razem z chatą, gdy dzieciak kliknie sobie przełącznik i zostawi pracujący młynek. Ty wolisz sobie poczytać... to po pierwsze.
A po drugie...
Dobrze, że od razu napisałeś komentarz do swoje słabej próby manipulacji faktami..... Ale teraz, żeby pasowało do narracji, to trzeba napisać, że na niego napadłem, zmieszałem z błotem, byłem nieczuły na jego problemy :), itd., itd...
Pokaż, gdzie to napisałem, to będzie wiadomo kto tu i czym manipuluje...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #281 dnia: 19 Lipiec 2024, 19:26:31 »
Skończycie?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #282 dnia: 19 Lipiec 2024, 22:15:45 »
@popcorn - a mógłbyś coś więcej napisać o różnicach w doznaniach pomiędzy Niche Z a Philosem - byłbym bardzo wdzięczny? Zmieniłem ekspres i od razu załączył mi się znowu szwędacz w temacie młynka ;) W ekspresy na ten moment trafiam bezbłędnie, a z młynkami (3 próby) kończy się tak, że NZ zostaje i konkurencja musi opuścić plac boju :)
Zatem z chęcią posłucham/poczytam porównania :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #283 dnia: 20 Lipiec 2024, 21:08:30 »
Skończycie?

A dlaczego mam skończyć skoro jeszcze nie zacząłem :redface: a było by co porównywać :lol2: bo jeszcze ze 2dwa są schowane w szafie.

20240720_195601.jpg

20240720_195501.jpg

Czyż nie jest tutaj tradycją że wpierw trzeba opluć :lol2: a najwięcej do napisania mają Ci co tego sprzętu na oczy nie widzieli i nie zobaczą.

Na początek - to wielgachne logo na mnie wrażenia nie zrobiło :nienie:

20240720_200125.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #284 dnia: 20 Lipiec 2024, 21:23:56 »
Wartość forum tkwi w dyskusji, ma pomóc użytkownikom w znalezieniu zarówno wad jak i zalet danego sprzętu.
Jaką wartość w tym wątku ma wrzucanie losowych zdjęć niskiej jakości?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi