Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66273 razy)

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #255 dnia: 17 Lipiec 2024, 15:49:33 »
Cześć antusus! Fajnie że opisujesz swoje problemy, bo tego najczęściej brakuje w recenzjach.
Nie przestawiałem swojego w tryb stepless - wyszedłem z założenia, że na razie nie potrzebuję, a kiedyś tam przetestuję... Teraz to poczekam co Ci Mazzer przyśle i co o tym powiesz?

Natomiast z tym piszczeniem ziarenek między żarnami to widziałem wcześniej na forum Home-Barista goście o tym wspominali. Mi się tak nie działo, ale to może zależy od rodzaju zasypanej kawy? Przechodzi to jednak ponoć po pokręceniu regulacją i nie trzeba młynka rozkręcać. O tym problemie wiedziałem i uznałem, że pewnie da się z tym jakoś żyć i u mnie na razie nie zauważam.

Slowfeedingu też nie próbowałem, ale z ciekawości sprawdzę. Mówisz, że kawa lepiej smakuje?
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #256 dnia: 17 Lipiec 2024, 16:10:34 »
Jest OK a przy tej cenie to za mało… Kolega mi pożyczył Eurekę i szczerze to tęsknię za nią.
Jaki to był model Eureki?
« Ostatnia zmiana: 17 Lipiec 2024, 16:13:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline antusus

• Ekspres: Profitec Go
  • Młynek: Mazzer Philos
« Odpowiedź #257 dnia: 18 Lipiec 2024, 10:07:57 »
W Philos mamy mały skok dla klika wiec stepless może nie by konieczny.

Smak jest kwestą względną ale dla mine ta sama kawa mielona tak po prostu przy 20 klikach i uzysku 18g->54g w czasie kolo 30s przy slowfeed i mieleniu na 10 klików
 przy zachowaniu uzysku i czasu była mniej gorzka.

Dobrze wiedzieć że nie trzeba rozkręcać młynka by pozbyć się resztek ziarenek.

Co do Erureki to była Mignon Specialita o ile dobrze pamiętam. Strasznie dużo pyłu generowała w porównaniu z Philos no i straty przez to większe były.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #258 dnia: 18 Lipiec 2024, 12:47:04 »
Mazzer Philos jest OK a przy tej cenie to za mało… Kolega mi pożyczył Eurekę i szczerze to tęsknię za nią.
Jaki to był model Eureki?

Eureki to była Mignon Specialita
Mam dla Ciebie propozycję: kupię Ci nową Eurekę, a Ty mi oddasz używanego Philosa z jego mankamentami?
》tertium non datur《

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #259 dnia: 18 Lipiec 2024, 13:07:25 »
Ten slowfeed wymusza po prostu stan "popcorningu" czyli de facto grubsze mielenie.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #260 dnia: 18 Lipiec 2024, 14:08:57 »
Ten slowfeed wymusza po prostu stan "popcorningu" czyli de facto grubsze mielenie.
Tak na prawdę nawet nie tyle grubsze, co o większym stopniu rozproszenia grubości frakcji, nie ma wtedy wyraźnego szczytu mediany przemiału. Jest zapewne i więcej pyłu jak i grubszych, za to  początek i koniec mielenia są bardziej zbliżone. Ja bym tego nie stosował, jeśli nie ma takiej konieczności. Lepiej ujednolicić przemiał, tj początkową, środkową i końcową część przemiału szejkując przez 10 sekund przemiał.

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #261 dnia: 18 Lipiec 2024, 21:25:29 »
A ktoś ma porównanie Philosa z Niche Zero? Czytałem recenzje, że doznania w smaku naparów są bardzo zbliżone. Tam młynek miał żarna I200D.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #262 dnia: 18 Lipiec 2024, 22:01:19 »
Wszystko ładnie, pięknie. Ale młynek tej klasy po 200 gramach jest gorący?
To jest według mnie nieakceptowalne.  Reklamują te materiały premium z których jest wykonany, a tu widać jakieś drastyczne cięcia kosztów jeśli układ napędowy generuje tyle ciepła, a ograniczenie do 2kg to odbieram jako dobry żart.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #263 dnia: 18 Lipiec 2024, 23:50:46 »
Jeśli to z założenia ma być domowy młynek SD, to 200g przekracza rozsądne granice pracy.
Silnik ma ~400W to przecież cała ta moc zamienia się tak naprawdę w ciepło, dostarczona energia nie ginie ;)
Oczywiście można robić jakieś chłodzenie (np. wentylator, olbrzymie radiatory), ale jeśli ma pracować ~kilkanaście sekund, to pomijając dodatkową komplikację i koszty będzie np. dmuchał naokoło bez sensu robiąc bałagan. Tak też działa np. mój Niche, czy też DF64. Wg mnie do domowych zastosowań to jest znacznie lepsze rozwiązanie. Nie widzę potrzeby mielenia 200g jednorazowo, a 2kg tym bardziej ;)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #264 dnia: 19 Lipiec 2024, 06:55:30 »

Jeśli to z założenia ma być domowy młynek SD, to 200g przekracza rozsądne granice....... Nie widzę potrzeby mielenia 200g jednorazowo...
Masz w domu 10 osób w gościach i chcesz im zaserwować fajną kawkę, to sypiesz 10 x 20g i już masz 200g. Czy to jest przesadnie duża ilość kawy do zmielenia? - raczej nie. Wykończyłem Niche po 6 minutach ciągłej pracy bez obciążenia - mielenia kawy. Ciekawe czy Mazzer też ma podobne "zabezpieczenie" przed przegrzaniem
Swoją drogą może ktoś wie dlaczego te super młynki nie mają zamontowane jakiegoś wewnętrznego wiatraczka do chłodzenia silnika i przekładnii, ani otworów wentylacyjnych w obudowie? Wiatraczek i tak byłby niesłyszalny przy mieleniu ziarna i z pewnością dużo cichszy od np. pompy wibracyjnej, a w trybie pracy jałowej mógłby fajnie schłodzić młynek.
Duże żarna dają zwykle krótki czas pracy, bardziej równomierny przemiał, ale czy aby na pewno o to nam chodzi? Kawa po zmieleniu EK 43S smakuje całkowicie inaczej niż po przemiale Niche Zero. Czy lepiej - niekoniecznie, zależy to od naszych oczekiwań. Czytania forów i oglądania filmików na YT niestety nie odpowie, a jedynie podpowie czy warto zmieniać młynek czy ekspres.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #265 dnia: 19 Lipiec 2024, 09:21:49 »
Dla mnie 200g to już jakiś kosmos, 10 osób chcących kawę to się jeszcze u mnie nie zdarzyło ;)
A i tak raczej większość chce americano lub jakieś mleczne, więc robię po jednej...
No, ale przy przelewach pewnie można się zbliżyć do tych 200, tylko jakieś naczynie z wiadrem pod spodem potrzeba do zaparzania ;)
Wg mnie (jak wcześniej napisałem) to uproszczenie konstrukcji/cięcie kosztów.
A dla mnie jako użytkownika znacznie lepsze rozwiązanie, bo nie dmucha po blacie zrzucając wszystko z okolicy na podłogę...
No i zwiększenie niezawodności, bo np. nie wciąga tam kurzu... (no, ale to przy założeniu, że mieli tylko małe porcje!)

Podobnie np. zbudowany jest robot Kenwooda, od ręki można wygóglać film jak go spalić, chyba nawet topi się ;) a dla mnie jest to całkiem OK rozwiązanie.
Dmuchanie po blacie z mąką itp do niczego mi nie jest potrzebne.

« Odpowiedź #266 dnia: 19 Lipiec 2024, 09:58:18 »
Znamienne jest to, że niektórzy co, teraz psioczą na domowego Philosa, za jakiś czas kupią go i będą nim zachwyceni, jak było w przypadku LM Micra :hihihi:
》tertium non datur《

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #267 dnia: 19 Lipiec 2024, 11:20:08 »
Właśnie zrobiłem kilka kawek od Gorana, Burundi jasno palona pod przelew - tutaj Goran chyba wsypał  1 kg cukru 😉  jeszcze w życiu nie piłem tak słodkiej kawy , następnie poszła Etiopia , całkiem inny smak , taki zupełnie owocowy ale zarazem delikatnie słodki 🙂
Dalej będę  testował w weekend bo zamówiłem kilka jasno palonych kawek. Ale faktycznie nigdy w życiu nie piłem tak dobrych jasno palonych kaw 😀 totalny odlot !!
Potestuję jeszcze przez weekend temperaturę  młynka,  mam małą imprezę  urodzinową  synka. Będzie  20 osób,  około połowy pije u mnie przynajmniej dwie kawy.
Ale 2 kg - jasno palonej  dziennie - cena około 50 za 250g
To wychodzi  około 400 PlN dziennie.
Nigdy tyle nie zrobiłem w normalnym użyciu- chyba że ktoś testuje to rozumiem.
Dla Mnie młynek na obecną chwilę jest numer 1.
Za taką  cenę- takiego espresso nigdy w życiu nie piłem i kropka. Aspekt usterek to inna sprawa - mamy Gwarancję. Myślę  że w miarę  czasu i produkcji zostaną  szybko usunięte. W kawiarni mamy raczej kilka młynków.  Natomiast  jak jest jeden to raczej ciemno palone kawy i faktycznie to ogarnie młynek Gastro. Nie do zajechania , miałem fiorenzato f64 evo - natomiast  potem przyszła myśl po co mi młynek gastro do około 12 kaw średnio dziennie w domu  ?? 🤔

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #268 dnia: 19 Lipiec 2024, 11:25:40 »
Taki Mazzer w takim razie jest zaprojektowany jako rzeczywiste tylko domowe urządzenie, bo i w małej kawiarence nie podoła. Mój leciwy Santos o podobnej pozycji i rozmiarze żaren, jak mu zasypię 1kg to się nawet nie zająknie. Nie generuje w ogóle ciepła, nie ma wentylatora i po kilogramie można mu zasypać następny itd. No ale nie wiem, może jak ze starym dobrym AGD kiedyś to się robiło sprzęt na lata….

« Odpowiedź #269 dnia: 19 Lipiec 2024, 11:55:18 »
Właśnie zrobiłem kilka kawek od Gorana, Burundi jasno palona pod przelew - tutaj Goran chyba wsypał  1 kg cukru 😉  jeszcze w życiu nie piłem tak słodkiej kawy , następnie poszła Etiopia , całkiem inny smak , taki zupełnie owocowy ale zarazem delikatnie słodki 🙂
Dalej będę  testował w weekend bo zamówiłem kilka jasno palonych kawek. Ale faktycznie nigdy w życiu nie piłem tak dobrych jasno palonych kaw 😀 totalny odlot !!
Dzięki Krzysiu, o to mi chodziło i tak przypuszczałem.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi