Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66268 razy)

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #120 dnia: 26 Październik 2023, 07:45:57 »
Compak wygląda fajnie, tym bardziej że będzie wersja bez elektronicznych fajerwerków. Entuzjazm opada po deklaracji, że to bardziej pod przelewy jest - czyżby był problem z pyleniem/zapychaniem? Ten kawowy pył na wlocie też mało zachęcający jest.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Październik 2023, 11:37:43 »
Dokładnie,  jest opóźnienie.  Na stoll espresso de , właśnie poprawili datę odbioru na 08.04.2024.
Chyba  długo poczekamy bo zainterowanie jest  😉

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Październik 2023, 19:06:59 »
☹️
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2023, 19:58:25 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #123 dnia: 10 Listopad 2023, 19:37:16 »
Chyba trochę przycichło po informacji, że Philos będzie dostępny na wiosnę, bo Mazzer przypomniał się na IG:
》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #124 dnia: 10 Listopad 2023, 19:48:03 »
Producenci nadal nie potrafią wykorzystać początkowej ekscytacji potencjalnych klientów. Gdyby młynek był dostępny od razu po premierze na targach to już by mieli sprzedaną solidną ilość, a tak... Mój zapał do zakupu opadł w zasadzie do zera 😜

« Odpowiedź #125 dnia: 10 Listopad 2023, 19:52:12 »
Racja, ktoś w Mazzerze dał ciała. A konkurencja nie śpi i na wiosnę może wypuścić coś interesującego, co zmniejszy sprzedaż Philosa.
« Ostatnia zmiana: 10 Listopad 2023, 19:55:02 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #126 dnia: 10 Listopad 2023, 20:53:23 »
Czyli co? Zakładacie, że Mazzer był gotowy rozpocząć produkcję przed targami w Mediolanie, tylko z premedytacją postanowili poczekać, potrzymać trochę klientów w napięciu, przeczekać grudzień, gwiazdki, święta i te inne bzdurne okazje do wydawania kasy, i zaatakować z nienacka w lutym?
W zasadzie jest to możliwe. Bardzo interesująca strategia sprzedażowa :).

A może patrzycie na to z niewłaściwej strony? Może jedyną decyzją do podjęcia w Mazzerze było: czy pokazać Philosa w Mediolanie, czy poczekać do kolejnych targów, a w Mediolanie pokazać żarna do stożka 63mm? :mhh:
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #127 dnia: 10 Listopad 2023, 21:11:41 »
Co oni sobie tam myśleli to już ich sprawa, ale rzeczy "zbędne" (czytaj kolejny młynek) kupuje się emocjami. Pokazują nowy model i bum, kurde, chcę to. Czas mija, a co za tym idzie mam czas pomyśleć i oczywiście wychodzi na to, że młynek nie jest mi potrzebny 😉

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #128 dnia: 10 Listopad 2023, 21:24:43 »
Trochę tak, ale może właśnie ktoś inny nie "kupi emocjami" jakiegoś innego młynka, a właśnie poczeka na Philosa?

Mi się cały czas podoba, choć faktycznie, teraz to oprócz wyglądu to bym chciał żeby jeszcze przemiał miał ciekawy profil smakowy kawka.
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

« Odpowiedź #129 dnia: 10 Listopad 2023, 21:45:18 »
Absolutnie nie twierdzę, że nie warto kupić tego młynka. Mazzer raczej lipy nie wypuści 😉

Nawet na naszym forum było widać początkową falę zachwytu by po chwili przejść do "poczekam na testy".

Gdyby młynek był dostępny od ręki to już by stał u mnie na blacie bo byłem nieźle nakręcony, a tak wyszło jak wyszło... Wydałem kasę na inne głupoty 😜🤣🤣🤣

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #130 dnia: 10 Listopad 2023, 22:15:48 »
to bym chciał żeby jeszcze przemiał miał ciekawy profil smakowy .

Panowie podpowiedzcie laikowi co kryje się pod tym pogrubionym.
Pytam z braku wiedzy w tym temacie i z ciekawości.
Wiem wiem ostrzegano mnie ale i tak zrobiłem po swojemu.
Stoją u mnie (2dwa w dosłownym znaczeniu) 3trzy takie młynki którymi mieliwem sobie pod espresso nie są to jakieś tam rarytasy od trochę ponad 11000zł. bez tego pod przelewy.

20231108_123526.jpg

Ze 2kg. kawy nimi wszystkimi zmieliłem.
Takie słoiczki popodpisywałem, poznaczyłem co gdzie ile (zawsze tyle samo)

20231110_214924.jpg

Już nawet nie pamiętam ile razy myłem te filiżanki.

20231110_214745.jpg

I praktycznie nigdy nie udało mi się trafić, rozpoznać, wyczuć która zrobiona z kaw była zmielona którym młynkiem, nie wspomnę o tym że nie wyczuwałem jakieś tam smakowe różnice.
A było to wszystko robione ekspresem kolbowym z profilu.
Dlatego pozwoliłem sobie zapytać jak to jest.

Ok rozumiem to są praktycznie te same młynki podobne żarna ale przecież nie tak samo mielą nie da się tego idealnie tak samo zgrać a mnie kawa z każdego smakuje tak samo.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

« Odpowiedź #131 dnia: 11 Listopad 2023, 07:58:38 »
Tego typu kwestie to dla większości osób może być po prostu "kawowe voodoo". W przypadku zbliżonych do siebie konstrukcyjnie młynkach zdecydowana większość ludzi nie wyczuje różnicy albo będą się starać przekonać sami siebie, że jakaś różnica jest ;) Szczególnie wrażliwe sensorycznie osoby może faktycznie będą w stanie coś poczuć, ale wydaje mi się, że aby móc mówić o jakichś szczególnych różnicach trzeba by porównywać ze sobą mocno odmienne młynki.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #132 dnia: 11 Listopad 2023, 08:12:32 »
W przypadku zbliżonych do siebie konstrukcyjnie młynkach zdecydowana większość ludzi nie wyczuje różnicy albo będą się starać przekonać sami siebie, że jakaś różnica jest 

W tym co ja pogrubiłem zawarłeś wszystko to co ja nie umiałem napisać :taktak:

Szczególnie wrażliwe sensorycznie osoby może faktycznie będą w stanie coś poczuć,

Wybacz moją bezczelność ale po 19stu miesiącach codziennego przebywania tutaj mam wrażenie że tylko takie osoby tutaj pisuję  ;) reszta to tak jak chwilę temu napisałem koledze.

"Ustka to malutkie miasteczko ale czy to w sezonie czy poza nim (za sprawą sanatoriów) ma sporą przepustowość ludzi i uwierz mi teraz gdy są otwarte 4/5 przybytków dla podniebienia figę z makiem kogoś interesuje czy on to co ma w filiżance zmielono jest na młynku X czy Y on pijacy i właściciel chcą dostać to szybko wypić nie za wolno i spadać najlepiej jeszcze dodając jaką to pyszną kawkę u państwa wypiłem (a ona pyszna nie jest uwierz mi) bywam tam czasami i tylko z grzeczności coś wypiję co udaje espresso by nie obrazić osoby z którą tam służbowo jestem.

Ale mi się napisało z samego rana z tym że bardziej chodziło mi o coś innego a mianowicie o ten :ciekawy profil smakowy" jakim to młynkiem jakimi żarnami wyczuję "ciasteczka maślane czy Australijską truskawkę w Brazylijskiej arabice" ?

Jka

« Ostatnia zmiana: 11 Listopad 2023, 08:24:32 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #133 dnia: 11 Listopad 2023, 09:24:00 »
Raz w życiu poczułem różnicę w smaku kawy mielonej różnymi młynkami - w szranki stanęły Macap M2M (płaskie żarna 50mm) i Fiorenzato F64 (płaskie żarna 64mm). Różnica była znaczna (na korzyść F64).

« Odpowiedź #134 dnia: 11 Listopad 2023, 09:37:57 »
Ale mi się napisało z samego rana z tym że bardziej chodziło mi o coś innego a mianowicie o ten :ciekawy profil smakowy" jakim to młynkiem jakimi żarnami wyczuję "ciasteczka maślane czy Australijską truskawkę w Brazylijskiej arabice" ?

Tu akurat każdy z nas może mieć coś innego na myśli. Jeden powie, że z młynka X dostaje kawę o profilu jaki mu odpowiada, a dla innego ten sam młynek będzie nieodpowiedni. Za ten profil w głównej mierze będą odpowiadać żarna, ich wielkość i geometria. Jak kupisz jakiś topowy młynek z żarnami 98mm, które to moją jeszcze jakąś "specjalną" geometrię to pewnie w filiżance będzie coś innego niż gdyby to samo ziarno zmielić jakimś podstawowym młynkiem ze standardowymi żarnami 64mm.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi