Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66235 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Październik 2023, 18:41:12 »
Intryguje mnie kwestia zerowej retencji
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale tam magnez pomaga w tej materii.
Ciekawe czy tylko single dose.

OD to w innej nowości Mazzera:

Ja chcę to.
Dobra wiadomość jest taka, Fux, że biorąc pod uwagę cenę Philosa, Kony sg prawdopodobnie będzie też z nie wywaloną  w kosmos ceną.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 19:00:28 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #76 dnia: 18 Październik 2023, 18:51:04 »
Zakup grupowy?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #77 dnia: 18 Październik 2023, 18:57:03 »
Czemu nie. Można połączyć dwa Mazzery. Pozostaje kwestia, ilu kawoszy będzie wolało poczekać na pierwsze recenzje.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 18:59:55 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #78 dnia: 18 Październik 2023, 19:02:30 »
Patrząc na naprawdę atrakcyjną cenę rozsądnym wydaje się poczekać na recenzje ;) Z czegoś ta cena musi wynikać  :diabelek:

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #79 dnia: 18 Październik 2023, 19:46:05 »
Młynków już mi się trochę uzbierało, więc spokojnie poczekam na pierwsze recenzje i jeśli nie będzie jakieś "wtopy" to też kupię.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 19:53:12 wysłana przez MSL »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #80 dnia: 18 Październik 2023, 19:56:00 »
Mazzer podobno wyeliminował w tym młynku statyczne przyklejanie się kawy. Nie ma to jednak jak się firma pro za coś weźmie. Z drugiej strony to zabawne, tyle lat jeb… się z rdt, psikaniem w butikowych wynalazkach, Acaia nawet miała specjalne urządzenie do usuwania statyki :)

Tutaj chyba najdłuższy i najdokładniejszy opis młynka.

Miejsca wcale dużo nie ma w środku, te 64mm są docelowe, nie będzie większych żaren. Widać ile jest miejsca między ścianą młynka, żarnami, a zgarniaczami.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 20:14:52 wysłana przez Jozin von Bazin »

« Odpowiedź #81 dnia: 18 Październik 2023, 20:50:15 »
Na Stoll-espresso de, data wydania do  wysyłki to 15.12.2023.

Na HB piszą luty/marzec. Mam nadzieję, że dlatego, gdyż Mazzer chce najpierw Europę zaspokoić.
》tertium non datur《

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
  • Ekspres: Decent DE1 Pro i La Pavoni Esperto
  • Młynek: DF64, DF83, Niche Zero, Kafatek MC5, Flat Max 2 i 8 recznych
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Październik 2023, 21:06:02 »
Nigdy nie byłłem fanem plaskich żaren Mazzera. Wg mnie oferuja zbyt klasyczne podejscie do espresso. Ten mlynek natomiast wydaje sie być ciekawy ale czy 64mm żarna poradza sobie z konkurencją w postaci 78 czy 83mm nie wspominając juz o 98mm?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Październik 2023, 21:06:59 »
A kto oferuje taki młynek z wagą w rozsądnym budżecie?

« Odpowiedź #84 dnia: 18 Październik 2023, 21:17:32 »
Nigdy nie byłłem fanem plaskich żaren Mazzera. Wg mnie oferuja zbyt klasyczne podejscie do espresso.
Jacku, Mazzer coś takiego zamieścil:

CHOOSE YOUR FAVOURITE COFFEE TASTE
Pick between two sets of 64mm flat original Mazzer burrs. Both perform well with various brewing methods, such as filter coffee or espresso. They are made with high-quality, food-safe stainless steel to prevent oxidation and moisture damage (even when using RDT). Additionally, they are factory-seasoned to be efficient from day one with no waste of coffee or time.

I200D (factory-fitted): characterized by a very uniform particle size distribution, these innovative burrs generate low fines and outstanding flavor clarity, enhancing pleasant acidity and fruity notes.

I189D (factory-fitted upon request): the evolution of the iconic Mazzer Mini burrs, they are the right choice if you seek full-bodied extractions and a rich velvety mouthfeel. Easy to dial-in and great with medium-dark roasts, they are the best pick for traditional Italian espresso.
》tertium non datur《

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Październik 2023, 21:25:29 »
Mam nadzieje ze beda lepsze niz te w Niche Duo. Jesli uda mi się dostać zniżke za bycie (prawie) sławnym to pewnie kupie z czystej ciekawości.
Widze ze ustawienia sie zmienia z tylu, nie wiem czy to wygodne. A przycisk start z boku tez jakby utrudniony dostep. W tym video gosc mowi ze jest zero static a w kubku widac ze jednak chyba troszke jest.
Patrzac na rozmiary, nie wydaje mi sie zeby to byl mlynek dla domowego baristy. Wydaje sie wiecej miejsca zajmowac niz moj z 98mm zarnami.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2023, 21:43:50 wysłana przez My Coffee Show »

« Odpowiedź #86 dnia: 19 Październik 2023, 10:55:05 »
Informacje odnośnie żaren z HB:

Additionally, from the FAQ on the same product page:

What's the difference between the two sets of burrs?
Mazzer Philos can be ordered choosing between 2 different sets of stainless steel burrs, both are 64 mm wide: I200D and I189D.

The design of Mazzer I200D was born with the precise intent to ensure a very narrow and unimodal distribution of the particles: they have long winded continuous sharp teeth which gradually refine the particle to the very end. The top and bottom teeth couple at precise points and the width offered during the path is so that the portioning of particles is gradual and repetitive alla around the burr. Then minor teeth on the outside convey and refine to the requested dimension. The design of Mazzer I200D is also optimized to shift the noise frequency of the grinding operation towards lower values. The result of a coffee extracted using ground particles from Philos with these burrs is an exceptionally crisp taste with bright and clear separated fruits and florals, a well balanced pleasant acidity and medium body.

Mazzer I189D burrs have the same design of the well-know worldwide appreciated burrs of Mazzer Mini. You can expect a fully bodied cup, syrupy and with mellow taste: the wider particle distribution of these burrs drive to a balanced sweet extraction, with low acidity and high body. These burrs perform best with medium to dark roasted coffees, enhancing chocolate and dried fruit notes for a more traditional Italian espresso cup.

Do you check burrs parallelism?
Every single component which involves adjustment and grinding is controlled in tolerances both by optical and contact measuring technology after being machined. The whole factory toolings are checked multiple times a day to adjust the tooling machines to the changing climate conditions. Every Philos is then carefully checked with surface comparators during assembly and also at the end.

Are the two sets of burrs suited for all extraction methods?
Yes, both Mazzer Philos burrs are suitable for all extraction methods, as they were both conceived to be multipurpose. You can enjoy different styles of coffes and swap them easily.

Do I need to season the burrs before use?
Mazzer Philos burrs have a unique and dedicated surface finishing which makes them ready to go and stable straight from the very beginning. To initiate the grinder, just make sure you don't use the very first 50 g of ground coffee for preparing coffee.
》tertium non datur《

Offline My Coffee Show

• My Coffee Show
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Październik 2023, 11:19:12 »
Mam nadzieję ze te informacje znajda odzwierciedlenie w prawdziwych niesponsorowanych testach.

« Odpowiedź #88 dnia: 19 Październik 2023, 12:51:36 »
Miejmy nadzieję, ale z drugiej strony przy tak fajnym młynku i relatywnie niskiej  cenie (abstrahując Niemcy już znają cenę, a dystrybutor na Mazzera na Polskę Koree - nie?!, dzisiajszy "niewiedzący" mail), to czy można oczekiwać niesamowitych wrażeń jak za butikowe powyżej 10k?
》tertium non datur《

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Październik 2023, 12:52:41 »
A masz niemiecką cenę?

Mnie nadal bliżej do tego z wagą.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi