Autor Wątek: Zestaw do 2500zł na prezent.  (Przeczytany 8707 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Zestaw do 2500zł na prezent.
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Październik 2023, 19:33:54 »
Młynek i Moccamaster ma szerokie spectrum ilości kawy.
Powtórzę, ja bym w automat nie szedł. Lepiej mocniejszy przelew na dobrym młynie. Moccamster to 800-1000, chyba. Młynek im droższy, tym raczej lepszy. resztę zostaw na kawę. W sumie dojdziesz i tak do pułapu ponad 10 000 za ekspres. Niestety. To jest choroba.
Gonienie królika.

Startowałem z DB i sensowny młyn. Potem jakoś mnie wzięło na przelew.
Obecnie powrót do przeszłości.
Ekspres w drodze, młynek pewnie też zmienię na taki z większymi żarnami.
Jakby co, to mój  Macap pewnie pójdzie do ludzi.

Wszystko przez Forum.

Niestety....
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Październik 2023, 22:30:10 »
ale takich co zrobią 150-200 ml
Gabi master A Dobrze sobie radzi z takimi pojemnościami

Jura Ono i  młynek typu Baratza Encore ESP/ Sette 30
Testowałem, jestem w trakcie przygotowywania tekstu. Jednak to jest taki pół automat, więc trzeba jednak mieć trochę większe zacięcie / chęć żeby w Ono przyrządzać kawę. Jednak Efekty można uzyskać bardzo fajne.

Offline kuguar

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Październik 2023, 22:52:17 »
Potem jakoś mnie wzięło na przelew.
Obecnie powrót do przeszłości.
Zwykle piję espresso, ale zanim nabyłem maszynę to (budżetowo) piłem przelewy. I dalej co jakiś czas dobiorę do zestawu kaw jakiś przelew. Pijąc go zwykle myślę - jakie to dobre, czemu częściej tego nie piję. Po czym wracam do kolby, do walki z powtarzalnością, kanałami, czasami, wagą, uzyskiem. Wychodzi mi, że średnie espresso >> najlepszy przelew. Ale co kto lubi..
Wracając z dygresji: może dlatego bardziej doświadczeni przedmówcy nie wspomnieli o następującej możliwości, gdyż skoro to ma być prezent to spodziewali się niedługiego terminu, ale wspomnę o tym i tak: zabierz lubą do kawiarni, nie jednej (bo nie waidomo czy będzie "dobra" a nawet najlepszym baristom zdarzyć się mogą gorsze shoty), wielokrotnie (można sprawdzić polecane w okolicy). Zamówcie przelewy / espresso / americano / mleczne. Popróbujcie, specjalnie z różnych ziaren (bariści opowiedzą), dowiecie się jak smakują różne kawy (odpowiednio przyrządzone!) oraz co tak naprawdę sami lubicie. Wtedy można podjąć świadomą decyzję.
Same wycieczki po kawiarniach mogą być pomysłami na randki i wspólne spędzanie czasu / szukanie zainteresowań. I nawet jeśli bardziej niż przelewy  zasmakują jej kawy mleczne (/espresso - choć pisałeś, że nie lubi mocnych kaw - zawsze jednak może preferować americano nad przelew) ale brak będzie chęci do stania przy jednak wymagającej maszynie - może największym prezentem obok maszyny będzie sam dedykowany barista? :) - bo ta dygresja z początku nie była taka bezcelowa - kolba daje możliwości, satysfakcję ale i nerwy i wymaga cierpliwości.
Ale to niestety najbliższy rok odwiedzania kawiarni a prezent kolejnym razem :)

Offline Emanuel66

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Październik 2023, 11:43:56 »
Panowie,

Bardzo prosiłbym o odpowiedź odnośnie tych dwóch automatów,

Magnifica S i Jura E4.

Czy dla zwykłego użytkownika kawy, który po prostu lubi się jej napić, nie ma jakiegoś doświadczenia jeśli chodzi o smaki, jest sens dopłacać faktycznie do Jury?
To nie problem, gdyż zakup rozbiłbym na raty 0%, po prostu chodzi o rozsądny zakup.

Ciągle jeszcze myślę na innym sposobem parzenia, właśnie jakiś młynek + tylko co... ;) przelewy robią duże kawy, tzn dużą ilość.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2023, 14:01:20 wysłana przez Emanuel66 »

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Październik 2023, 14:24:08 »
Myślę że Kuguar dobrze napisał. Jeśli to ma być prezent dla niej, to dobrze byłoby wiedzieć co sprawia jej przyjemność w kawie - do czego dążyć.

Ciągle jeszcze myślę na innym sposobem parzenia, właśnie jakiś młynek + tylko co...
Do domu żeby było prosto i wygodnie do małych ilości kawy przelewowej, to z młynków elektrycznych np.  Nivona Cafe Grano 130, Wilfa Svart, Baratza Encore, Fellow Ode, Wilfa Uniform, Varia VS, a do zaparzania np. Gabi Master A albo Clever Dripper. Smaczna kawa i niewiele czynności przy przyrządzaniu.

Czy dla zwykłego użytkownika kawy, który po prostu lubi się jej napić, nie ma jakiegoś doświadczenia jeśli chodzi o smaki, jest sens dopłacać faktycznie do Jury?
Magnifica S jest bardzo prosta, z tego taniego segmentu jest OK, Jura E4 jest na pewno bardziej zaawansowanym urządzeniem i ma większy potencjał. Jednak czy dla Was będzie to odczuwalne, to tylko Wy możecie stwierdzić.
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2023, 14:30:16 wysłana przez krystians »

Offline Emanuel66

« Odpowiedź #20 dnia: 02 Październik 2023, 14:44:25 »
Żona po prostu lubi się napić kawy.

Nie jest kawoszem, nie jest to dla niej jakiś konik.

Pije po prostu ciągle rozpuszczalną, chciałbym, aby mogła napić się lepszej kawy (bo wiem, że i ona sama by tego chciała)
Lubi czarną, lubi kawę z mlekiem.

Jest na macierzyńskim, nie wiem czy miałaby czas robić kawę długo i uczyć się tego (i chęć) po prostu gdy ma chwilę, robi sobie kawkę, siada i odpoczywa, czytając albo oglądając coś.
Chodzi o dobrą kawę, w najszybszym możliwym czasie.

Tak myślę, że utrzymanie np takiej Jury też swoje kosztuje pewnie?

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Październik 2023, 14:56:24 »
Ekspres automatyczny też trzeba nauczyć się ustawiać. Trzeba używać filtrowanej wody, chemii do czyszczenia układu mlecznego, odkamieniania i czyszczenia układu zaparzania. Co jakiś czas, w domu wystarczy raz na rok, trzeba rozebrać i wyczyścić albo w serwisie, albo samemu. Automat nie jest bezobsługowym urządzeniem. Dużo prościej wymyć takiego Clevera, a fusy wyrzucić z papierowym filtrem.

Lepiej wydać pieniądze na dobrą kawę niż na skomplikowany sprzęt. Najważniejszy jest surowiec - kawa, młynek do jej zmielenia i woda do zaparzenia.

« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2023, 15:24:13 wysłana przez krystians »

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Październik 2023, 15:19:56 »
Ciągle jeszcze myślę na innym sposobem parzenia, właśnie jakiś młynek + tylko co...  przelewy robią duże kawy, tzn dużą ilość.

Tz. to co pogrubiłem zależy tylko i wyłącznie od nas samych od tego jaki sprzęt do tych przelewów kupimy iiiii ile wody sobie wlejemy (po uprzednim jeż zwarzeniu) ważne by zachować jakieś tam proporcje np.+/- 6/7g. kawy na 100g. wody.
To wszystko co poniżej służy do przelewów i nie jest aż tak drogie.

P1020422.JPG

20230715_115040.jpg

W tym po prawej idzie zrobić naprawdę niewielką ilość kawy.

Ten zestaw jest już droższy.

20230715_115310.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Kawko

• Ekspres: Kawiarka, tygielek, phin, AeroPress, V60, french press, Gabi Master A, OXO Good Grips, Kalita Wave, Clever Dripper, Lelit Victoria PL91T
  • Młynek: Severin KM3873, MYM54, 1Zpresso J-MAX S
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Październik 2023, 15:35:09 »
@Emanuel66

Ja ze swojej strony poleciłbym AeroPress. Jednym znajomym sprezentowałem, drugim poleciłem - wszyscy zadowoleni.  :)
Za około 130zł mamy cały zestaw razem z filtrami. Czajnik w domu pewnie macie, może nawet dzbanek filtracyjny. ;)
Wystarczy zamiast kawy rozpuszcalnej kupić mieloną i można się bawić. :)

Po zabawie sprzęt wystarczy opłukać i gdzieś odłożyc, żeby wyschnął. ;)

Edit: Widzę, że obecnie na znanym portalu aukcyjnym można upolować za niecałe 111zł.

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Październik 2023, 15:40:37 »
Samemu bardzo lubię AeroPress, jednak nie polecam go dla kobiet, bo z mojego doświadczenia AeroPress nie jest preferowanym urządzeniem przez kobiety, szczególnie z małymi dziećmi. Jeśli ktoś zajmie się kwestiami technicznymi ekspresu, to przy małym dziecku dla kobiety na pewno najwygodniejszy jest automat. Potem coś jak French press, clever, Gabi.

Offline ikpara

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Październik 2023, 15:43:57 »
Nie jest kawoszem, nie jest to dla niej jakiś konik.

Pije po prostu ciągle rozpuszczalną, chciałbym, aby mogła napić się lepszej kawy (bo wiem, że i ona sama by tego chciała)
Lubi czarną, lubi kawę z mlekiem.
U mnie było to samo (mimo, że kawa rozpuszczalna według jej twierdzeń nie jest dobra), po długim przyzwyczajaniu wreszcie żona przestawiła się na dripera lub french presa, ale do kolby nadal się nie dotyka (tylko prosi o zrobienie czegoś - bo dobre) - za skomplikowane. Tak więc patrząc na moje doświadczenia to proponuje zacząć (i być może skończyć) jednak od HARIO V-01 za 20pln + do tego ewentualnie perspektywicznie dobry młynek (jednak u mnie małżonka również "nie dotyka się" do "dobrego" młynka).

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Październik 2023, 15:44:44 »
Magnifica S i Jura E4.
Jura do De'Longhi to jest przepaść pod względem jakości kawy. O minusach pisałem wcześniej.
》tertium non datur《

• Global Moderator
    • Lens tru3
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Październik 2023, 15:46:26 »
proponuje zacząć (i być może skończyć) jednak od HARIO V-01
Hario jest kłopotliwy w ekstrakcji, zbyt dużo parametrów do skontrolowania. Wymienione przeze mnie urządzenia są dużo prostsze w obsłudze. Emanuel66 napisał że żona jest na macierzyńskim i teraz robi rozpuszczalną. Ja bym się skupił na tym, aby jak najprościej dać możliwość napicia się smacznej i powtarzalnej kawy. 
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2023, 15:48:52 wysłana przez krystians »

Offline Emanuel66

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Październik 2023, 15:54:38 »
Dokładnie Panowie.

Chodzi o to, żeby mogła spędzić czas przy kawie odpoczywając.
Czy to sama czy z przyjaciółką. Ja od strony technicznej jestem w stanie się nauczyć, czy obsłużyć resztę, wyjaśnić jej.

Czy to będzie teraz taka Jura E4, czy porządny młynek + jakiś ekspres przelewowy / czy dipper do kawy - ma to być dobrej jakości.
Nie lubię półśrodków. Nie chcę, żeby z wody o kolorze kawy, przeszła na kolejną wodę w kolorze kawy.,

dokładnie jak wyżej, ma być prosto i smacznie.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Październik 2023, 15:58:47 »
Żona Emanuela zajmuje się domem i dzieckiem, które jak śpi a wszystko zrobiła, to chciałby szybko zrobić sobie kawy, by trochę odpocząć przy kawce i książce. Wystarczy, że naciśnie przycisk i kawa gotowa, a całym serwisem automatu zajmie się mąż, dla żony :buziak:
« Ostatnia zmiana: 02 Październik 2023, 16:00:49 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi