Autor Wątek: Zestaw do 2500zł na prezent.  (Przeczytany 8668 razy)

Offline Emanuel66

• Ekspres: brak
  • Młynek: brak
Zestaw do 2500zł na prezent.
« dnia: 30 Wrzesień 2023, 13:27:47 »
Cześć.

Moja małżonka, bardzo lubi pić kawę.
Chciałbym sprawić jej prezent kupując ekspres.

To co mi się wydaje:

- nie potrzebujemy automatu, który robi milion różnych kaw. Rodzice mają taki, ostatecznie robią tylko czarną. Tak więc jeśli automat to tylko taki który robi czarną tak na prawdę wchodzi w grę.

- rozmawiając ze sklepem konesso, polecony został mi zestaw:
 LELIT ANNA PL41EM +  LELIT FRED PL043MMI

Co o tym myślicie?
Ewentualnie jakiś inny zestaw warty uwagi do 3000zł?
Dziękuję z góry za pomoc, Michał.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Zestaw do 2500zł na prezent.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Wrzesień 2023, 16:55:49 »
Dobry młynek i przelew na początek.

Za chwilę będziesz robił upgrade.
 :taktak:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Wrzesień 2023, 17:51:42 »
Fux, kawa z przelewu to nie espresso.

LELIT ANNA PL41EM
Kupowanie ekspresu bez pida dla początkującego kawosza jest wyzwaniem. Druga kwestia to, czy Twoja żona ma zacięcie kawosza i będzie się rozwijać w tym kierunku, czy już spocznie na tym zestawie,  bo do ekspresu z grupą 57mm  jest mniej akcesorii niż z grupą 58, np sitka VST, więc Lelit Victoria PL91T jest dobrą opcją plus jej większy bojler, tylko to już sam ekspres 3200, a jakbyś małżonce mielił kawkę na ręcznym młynku premium, jakby sama nie dawała rady, to wtedy szybko by się nauczyła robić poprawne espresso.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2023, 17:54:06 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Wrzesień 2023, 20:09:44 »
Fux, kawa z przelewu to nie espresso.

No nie i dlatego ją poleca, jak i ja bym zrobił. Swoją drogą czarna z automatu też nie jest espresso i wielu ludzie wcale go nie chce, tylko naczytało się bredni z reklam agd, gdzie świat dzieli się tylko na dobrą kawę z ekspresu i niedobrą parzoną. Forum pasjonatów jest najwłaściwszym miejscem, gdzie można wytłumaczyć, pomóc otworzyć oczy szerzej. Może lubisz kubek czarnej, jak i ja, a może robisz kilka takich w towarzystwie? wtedy fajny młynek jak uniform czy ode i ekspres przelewowy jak moccamaster czy melitta są prawidłową odpowiedzią, to jest droga do pysznej kawy, nie wyklikanie 2xnajwiększą z automatu ;)

Swoją drogą anna z fredem może być niezgorszym związkiem, tyko czy przed zawarciem jest świadomość w jaką kawę się wiążemy?

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Wrzesień 2023, 20:23:10 »
Zgoda, Tres, tylko kolega pragnie sprawić małżonce zestaw do espresso, a w innym miejscu nadmienia o automacie do kawy czarnej, ewentualnie. Nie wspomniał o ekspresie przelewowym i mu się nie dziwię, bo to byłby kiepski prezent dla osoby, która marzy o zestawie do espresso. Pomijam fakt, że do tej szczęśliwości czasami jest niekrótka, kręta i kosztowna droga.

A w kwestii automatu, @Emanuel66 jeśli nie boisz się czyścić tabletkami, to ten ekspres zrobi przyzwoite ekspreso przy dobrym świeżo palonym ziarnie:

https://www.konesso.pl/product-pol-12852-Ekspres-do-kawy-Jura-ENA-4-Metropolitan-Black-EB.html

U Michała jeszcze coś utargujesz albo można poszperać w necie.
« Ostatnia zmiana: 30 Wrzesień 2023, 20:34:17 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Emanuel66

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Wrzesień 2023, 23:50:38 »
Zgoda, Tres, tylko kolega pragnie sprawić małżonce zestaw do espresso, a w innym miejscu nadmienia o automacie do kawy czarnej, ewentualnie. Nie wspomniał o ekspresie przelewowym i mu się nie dziwię, bo to byłby kiepski prezent dla osoby, która marzy o zestawie do espresso. Pomijam fakt, że do tej szczęśliwości czasami jest niekrótka, kręta i kosztowna droga.

A w kwestii automatu, @Emanuel66 jeśli nie boisz się czyścić tabletkami, to ten ekspres zrobi przyzwoite ekspreso przy dobrym świeżo palonym ziarnie:

Jura-ENA4

U Michała jeszcze coś utargujesz albo można poszperać w necie.

Chyba winny jestem Wam dodatkowe informacje.

To nie jest tak, że moja żona jest fanką espresso, wręcz odwrotnie, niezbyt lubi mocne kawy. Albo pije czarną zwykłą gdy ma okazję u kogoś (z ekspressu) albo w domu czarną/rozpuszczalną z mlekiem.
Po prostu może to moje bardziej widzi mi się, smakując czasami tej rozpuszczalnej - że kupując kolbowy z młynkiem mogła by robić na prawdę dobrą kawę i ewentualnie dodawać do spienionego mleka czy tym podobne.

Co do jednego jestem pewien, nie chcę automatu który robi każdy rodzaj kawy. Jeśli już, to tylko taki który robi po prostu czarną, coś jak ta jura. Czy to ekspres warty uwagi?

Nie chciałbym na siłę kupować kolbowego, jeśli mamy nie wykorzystać jego potencjału.

« Odpowiedź #6 dnia: 01 Październik 2023, 08:35:28 »
Nie chciałbym na siłę kupować kolbowego, jeśli mamy nie wykorzystać jego potencjału.
Kwestia chęci do nauki, bo to nie jest sprawa intuicyjna. Niektórzy się poddają, nawet jeśli mają do dyspozycji lepsze zestawy do espresso.
To nie jest tak, że moja żona jest fanką espresso, wręcz odwrotnie, niezbyt lubi mocne kawy.
W takim razie ekspres przelewowy z młynkiem byłby także dobrym rozwiązaniem.
Co do jednego jestem pewien, nie chcę automatu który robi każdy rodzaj kawy. Jeśli już, to tylko taki który robi po prostu czarną, coś jak ta jura. Czy ten ekspres warty uwagi?
Jura ma tę przewagę, że posiada "potężny" moduł zaparzający mieszczący od 6 do 16g mielonki, a przy odpowiednim ustawieniu młynka czas ekstrakcji przy espresso wynosi powyżej 20s, co większość ekspresów automatycznych może pomarzyć, a skutkuje tym, że uzyskany napar jest mniej kwaśny. Minusem jest nie wyjmowany moduł zaparzający. Należy bezwzględnie przestrzegać międzyczasów czyszczenia tabletkami.

Korekta, ta Jura z linku posiada mniejszy moduł: regulowana jednostka zaparzająca 6 - 10g. Nigdy z takiej nie piłem. Ten już ma 6 - 16g:

https://www.konesso.pl/product-pol-9253-Ekspres-do-kawy-Jura-E4-Piano-Black-EA.html
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2023, 08:44:18 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Emanuel66

« Odpowiedź #7 dnia: 01 Październik 2023, 13:23:01 »
Temat można przenieść w takim razie - gdyby zajrzał tu jakiś administrator.

Dobrze, na chwilę odbiegając w stronę automatów do kawy czarnej.

Czy smak tej kawy, faktycznie będzie różnił się z ekspresu powiedzmy Jura E4 czy ENA4, a np z tego:
DELONGHI Magnifica S ECAM 22.112.B?

Tak szczerze, nie patrząc na markę. Co w ekspresie automatycznym tylko do czarnej kawy, ma wpływ na jej smak, że są tak rozbieżne ceny?
Delonghi, Jura - dwie znane firmy.

Jestem laikiem w kwestiach kawy, stąd pytanie.
Dziękuję Wam

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Październik 2023, 16:19:02 »
Taka opinia od kogoś kto dopiero zaczyna zabawę z kolbowym i espresso.
Potrzeba dużo cierpliwości, czasu i kawy aby nauczyć się obsługi i dobrych szotów. Waga, stoper, WDT, tamper…. Wiem jak moja żona patrzy na moje zapasy z ekspresem i przenigdy nie kupiłbym jej w prezencie kolbowego . Automat owszem.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Październik 2023, 17:40:56 »
To nie jest tak, że moja żona jest fanką espresso, wręcz odwrotnie, niezbyt lubi mocne kawy. Albo pije czarną zwykłą gdy ma okazję u kogoś (z ekspressu) albo w domu czarną/rozpuszczalną z mlekiem.
Z powyższego cytatu wnoszę, że zakup ekspresu kolbowego może nie być tu najlepszym pomysłem ;). Proponowałbym jakiś fajny młynek do kawy - https://www.konesso.pl/product-pol-14089-Mlynek-do-kawy-Fellow-ODE-Brew-Ver-2-0.html - ten jest praktycznie najładniejszy i najlepszy jaki możesz kupić, ale są też tańsze. Jakbyś chciał, to można do niego dokupić konewkę do kawy - https://www.konesso.pl/product-pol-8643-Czajnik-elektryczny-Fellow-Stagg-EKG-Czarny-Mat.html , albo tańszą wersję https://www.konesso.pl/product-pol-8645-Czajnik-Fellow-Stagg-Kettle-Czarny-Mat.html .Jak pogadasz ze swoim imiennikiem @Michał to pewnie możesz dostać jakiś rabat na gadżety z Konesso.
Do tego dobra kawa z palarnii i może jeszcze książka https://swiezopalona.pl/produkt/6198/how-to-make-the-best-coffee-at-home-james-hoffmann?gclid=EAIaIQobChMI0JCku5LVgQMVrlCRBR3QKwj2EAQYBCABEgID2PD_BwE , i masz super prezent, a jak żona wpadnie w nałóg kawowy i będzie spędzać kilka godzin dziennie z tą konewką w ręce ;), to ekspres kolbowy jej kupisz następnym razem :).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Październik 2023, 18:14:53 »
powyższego cytatu wnoszę, że zakup ekspresu kolbowego może nie być tu najlepszym pomysłem . Proponowałbym jakiś fajny młynek do kawy - https://www.konesso.pl/product-pol-14089-Mlynek-do-kawy-Fellow-ODE-Brew-Ver-2-0.html - ten jest praktycznie najładniejszy i najlepszy jaki możesz kupić, ale są też tańsze.

Do tej pory z wszystkim się zgadzam :)

Jakbyś chciał, to można do niego

Do tego młynka ja bym kupił takie coś.
https://www.konesso.pl/product-pol-15313-Ekspres-do-kawy-Melitta-R-EPOUR-R-Czarno-srebrny.html

Jak pogadasz ze swoim imiennikiem @Michał to pewnie możesz dostać jakiś rabat na gadżety z Konesso.

Myślę że jak pogada to już kawy gdzie indziej nie będzie musiał kupić bo chyba coś w gratisie dostanie :)

Tak sobie tylko napisałem bo cholernie mi się podoba ten ekspres przelewowy.

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Październik 2023, 18:15:36 »
Taka opinia od kogoś kto dopiero zaczyna zabawę z kolbowym i espresso.
Potrzeba dużo cierpliwości, czasu i kawy aby nauczyć się obsługi i dobrych szotów. Waga, stoper, WDT, tamper…. Wiem jak moja żona patrzy na moje zapasy z ekspresem i przenigdy nie kupiłbym jej w prezencie kolbowego . Automat owszem.

Nie zaklinajmy rzeczywistości.
Masa kawy, zważona po mieleniu, długość ekstrakcji i położenie filiżanki na wadze. Po kilku szotach już widać, jak leci, ile leci i do jakiego poziomu w filiżance. Jakoś to nie jest sztuka tajemna.

Ja wiem, to może wydawać się skomplikowane, ale nie popadajmy w paranoję. I tak na koniec smakuje lub nie.

Potem jest doprecyzowywanie poszczególnych parametrów i etapów.

I tak no nowej kawy w młynku.

Proste?

😂
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Emanuel66

« Odpowiedź #12 dnia: 01 Październik 2023, 18:34:08 »
Kurcze Panowie, dziękuje Wam za chęć pomocy. Tyle pomysłów...
Dobrze, więc podsumuję dotychczasową moją wiedzę. Prezentu potrzebuję na 15go października. Więc powiedzmy jeszcze tydzień do zakupu.

1. Pytanie:.

Czy smak tej kawy, faktycznie będzie różnił się z ekspresu powiedzmy Jura E4 czy ENA4, a np z tego:
DELONGHI Magnifica S ECAM 22.112.B?

Tak szczerze, nie patrząc na markę. Co w ekspresie automatycznym tylko do czarnej kawy, ma wpływ na jej smak, że są tak rozbieżne ceny?
Delonghi, Jura - dwie znane firmy.

2. Z opisy tego młynka: wywnioskowałem, że nie podejdzie od kiedyś pod ewentualne espresso tak? MŁYNEK DO KAWY FELLOW ODE BREW VER. 2.0

(szczerze Panowie, jestem na etapie wpajania w siebie, że młynek ma aż takie znaczenie i nie wiedziałem jeszcze kilka dni temu, że potrafią kosztować takie pieniądze)

3. Czyli kupując ten młynek + MELITTA® EPOUR - jestem w stanie stworzyć fajną czarną smaczną kawę, lepszą niż np z Jury 4?

4. Wybierając powyższy zestaw, zaoszczędzam na pewno na filtrach i tabletkach do czyszczenia tak?

5. Czy z kawy z takiego ekspresu przelewowego, można później zdziałać jakieś capuccino?

Dziękuję Wam za pomoc

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Październik 2023, 18:34:38 »
Zwykła Jura Ono i  młynek typu Baratza Encore ESP/ Sette 30 i będzie już spełniać wymagania użytkownika.

Przelewowy ekspres też byłby fajny, ale takich co zrobią 150-200 ml tylko na raz wcale za dużo nie ma.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Październik 2023, 18:51:39 »
Przelewowy ekspres też byłby fajny, ale takich co zrobią 150-200 ml tylko na raz wcale za dużo nie ma.

Co prawda to prawda ja jeszcze na taki nie trafiłem ale mnie w tym co go będzie widać i zanim nie wylądował w szafce jako ten zapasowy udawało się robić i z 300g wody bardzo fajne przelewy..

On naprawę jest malutki.
20230524_180720.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi