Autor Wątek: Biznes etyczny? Etyka biznesu?  (Przeczytany 75848 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Odp: Ciekawe oferty sprzętu używanego - aukcje, ogłoszenia, wyprzedaże
« Odpowiedź #225 dnia: 01 Październik 2015, 21:37:27 »
OK, ostatnie ostrzeżenie, jeszcze jedna prywatna napaść a zamykam wątek. Ostatnie kilka postów polecie w niebyt a dyskusja zostanie przeniesiona do wątku a etyce w biznesie.
Chcecie się kłócić róbcie to poza publicznymi wątkami.

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #226 dnia: 01 Październik 2015, 21:37:37 »
Panowie, proszę przenieście dyskusje między sobą na PW i wyedytujcie swoje ostatnie posty.

Przepraszam. Poniosło mnie. Proszę o usunięcie moich postów.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #227 dnia: 01 Październik 2015, 21:40:04 »
Chyba cała ta cenowo-wagowa dyskusja do niczego się nie przyda...

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #228 dnia: 01 Październik 2015, 21:40:13 »
Przepraszam. Poniosło mnie. Proszę o usunięcie moich postów.

Czemu nie zamieścisz odpowiedzi jaką ci udzieliłem na priw ?

Offline edward

« Odpowiedź #229 dnia: 01 Październik 2015, 21:41:01 »
Lubusz, możesz kupić za 5zł :). Zrobię Ci specjalną ofertę. Przecież wiem, że masz rację.
Z waszych rozmów zrozumiałem, że zapłaciłeś Manfredowi za tę wynegocjowaną wagę? Czy za jeszcze coś?
Czy Manfred zapłaci teraz uczciwą cenę sklepowi, a Tobie prześle wagę? Nie chce mi się czytać od początku... ;)

Lubusz udowodnił Manfredowi, że dla dwóch stów zapomni o zwykłej przyzwoitości. Moim zdaniem udało się mu to.

Antonio, kpisz z lubusza a może np. przesuniesz przypadkiem w cenie swojego młynka sprzedawanego na stronie w sieci przecinek o jedną stronę w lewo? Zapewniam Cię, że wielu skorzysta :) A później Cie tu ukrzyżuje, jeśli im go nie wyślesz za 1/10 wartości

Może i ja też. Moje Vario nie wyrabia jednocześnie na  espresso i chemexa :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #230 dnia: 01 Październik 2015, 21:43:00 »
Ale ja nie kpię, wcale. Raczej namawiam do pokoju :).

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #231 dnia: 01 Październik 2015, 21:43:45 »
Lubusz udowodnił Manfredowi, że dla dwóch stów zapomni o zwykłej przyzwoitości. Moim zdaniem udało się mu to.

Tak jak sprzedawca odpowiada za swoje ceny tak lubusz odpowiada za to co pisze. Ja go o dwie stówy nie prosiłem a ze chciał wysłać może mnie lubi jak zupe pomidorową :-)

Offline pawel Mężczyzna

• Ekspres: Classic Gaggia, Drip, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer Mini
« Odpowiedź #232 dnia: 01 Październik 2015, 21:53:33 »
Chyba cała ta cenowo-wagowa dyskusja do niczego się nie przyda...
Myślę, że warto pogadać. To ja podrzuciłem wątpliwość. Niedawno rozmawiałem ze znajomym o tym że speciality coffee to nie tylko kawa, ale sposób prowadzenia biznesu.  Sam od lat prowadzę działalność w innej branży, gdzie zmagam się z zagrywkami w stylu akwizytora z lat 90-tych. Pracuję też w branży kawy i tutaj spotykam dużo niezwykle "zdrowych" biznesowo ludzi. I taka tęsknota, aby wraz z rozwojem speciality nie straciła tych atutów.

• Administrator
Biznes etyczny? Etyka biznesu?
« Odpowiedź #233 dnia: 01 Październik 2015, 21:54:59 »
Lubusz, mnie nie masz za co przepraszać.  :kwiat:

Pozwólcie w takim razie że podsumuję:
Pomyłki się zdarzają - w końcu jesteśmy tylko ludźmi. Jest to często przyczyną trudnych sytuacji w których obie strony winny wykazać zrozumienie - w końcu po obu stronach "kabla" jest "Ktoś". Obie strony mają swoje argumenty i żadne rozwiązanie tej sytuacji nie jest w 100% fair wobec obu stron jednocześnie - albo zyska kupujący a straci sprzedawca albo też sprzedający wyjdzie bez uszczerbku ale kupujący dalej nie będzie miał swojego wymarzonego towaru. Ocena tego, które rozwiązanie jest lepsze jest bardzo subiektywna i jak widać emocjonująca.
« Ostatnia zmiana: 01 Październik 2015, 22:07:38 wysłana przez Spinacz »

Offline lubusz Mężczyzna

Odp: Biznes etyczny? Etyka biznesu?
« Odpowiedź #234 dnia: 01 Październik 2015, 22:07:30 »
Moim zdaniem rozwiązaniem w tej sytuacji powinna być zasada. Nikt nie traci, nikt nie zyskuje. Zresztą jak @pafcio tu już napisał. Sądy już wydawały wyroki w takich sprawach.

• Administrator
« Odpowiedź #235 dnia: 01 Październik 2015, 22:13:34 »
2 sądy dwa skrajnie różne wyroki. Nie zawsze też niestety da się temat rozwiązać tak, żeby nikt nie stracił. Niemniej należy dążyć do minimalizacji strat i chyba mimo wszystko jeżeli takie miałyby wystąpić to nie mogą być po stronie kupującego.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #236 dnia: 01 Październik 2015, 22:30:06 »
speciality coffee to nie tylko kawa
Czasem wręcz do rangi Speciality - zwłaszcza w zakresie ceny -  urastają przedmioty które wcale specjalne nie są. Przycięty kawałek płaskownika z aluminium jako fikuśna podstawka do filiżanek na nomen omen wagę.

A że każdy kij ma dwa końce  - taki przykład z życia. Córka w przedszkolu chodzi do grupy "Wiewiórek", dlatego stwierdziliśmy że zakupimy do grupy porcelanowe filiżanko-świeczniki z motywem wiewiórki. W jednym sklepie kosztowały 60 PLN sztuka - cena jak za fikuśną porcelanę niby OK, ale znalazłem to samo w innym sklepie za 20 PLN.
LMWDP #469

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #237 dnia: 01 Październik 2015, 22:54:50 »
2 sądy dwa skrajnie różne wyroki. Nie zawsze też niestety da się temat rozwiązać tak, żeby nikt nie stracił. Niemniej należy dążyć do minimalizacji strat i chyba mimo wszystko jeżeli takie miałyby wystąpić to nie mogą być po stronie kupującego.

Dlaczego 2 sądy ? Jeden sąd RP. Istnieje tylko zasada instancyjności. Zapadł prawomocny wyrok w tej sprawie , notabene bardzo podobnej do sprawy "naszej wagi". W podobnych sprawach orzeczenia sądów apelacyjnych traktowane są jako wskazówki interpretacyjne i należy się spodziewać takich samych rozstrzygnięć.

Offline lubusz Mężczyzna

« Odpowiedź #238 dnia: 01 Październik 2015, 23:16:08 »
I cieszę się serdecznie że w Waszych oczach jestem pazerny własnie na tym mi najbardziej zależy twardy bezwzględny i pazerny. Ot Góral

Mam nadzieję, że administrator pozwoli w tym wątku na małą prywatę. Jak jesteś taki twardy "Góralu", to proponuję, Ci korespondencyjny pojedynek biegowy. Wiem, że Twoją pasją jest bieganie. Biegasz (biegałeś) po 400 km w miesiącu. Ja mam 51 lat, jestem starszy o 8 lat. Biegam miesięcznie nie więcej jak 200 km. Wybierz dystans: maraton, półmaraton lub 10 km. Proponuję wczesną wiosnę "Twardzielu"

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #239 dnia: 01 Październik 2015, 23:19:33 »
Polskie prawo przewidziało oczywiste omyłki w cenie towaru. Jeżeli dojdzie do rozprawy sądowej, to sprzedający może złożyć „oświadczenie woli pod wpływem błędu” czy jakoś tak i sąd powinien go zwolnić z konieczności wydania towaru. Zwłaszcza, jeżeli różnica w cenie była znaczna i kupujący o tym wiedział.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi