Używałem trochę Wilfa Uniform - bardzo fajny młynek do domu (bo jest dość wolny). Przemiał dobrej jakości, łatwo się czyści, nie ma praktycznie czego zepsuć, czego urwać - powinien służyć wieki. Gdzieś tam chyba na OLX widziałem niedawno za jakieś 600 zł.
Czy Ode pierwszej generacji będzie lepszy? Nie wiem, jakość przemiału ponoć podobna, więc zależy pewnie co się komu bardziej podoba, co można lepiej kupić?
Ale... jeśli nie robisz przelewów dla kilku osób na raz, to ja bym jednak przemyślał ręczniaka, a konkretnie ZP6 Special od 1Zpresso. Młynek jest świetny, nie wymaga wcale wysiłku przy mieleniu jednej porcji pod przelew i nie zajmuje praktycznie miejsca. Jeśli "przelew to u mnie rzadkość", to po co trzymać choćby i najgustowniejszy młynek na blacie?
Z tym konkretnym młynkiem jedyny problem jest taki, że to stosunkowa nowość i raczej ciężko o używkę, której cena i tak nie odbiegałaby pewnie od nowego.
Do espresso to może trochę inna dyskusja, ale pod przelew, to ręczne zmielenie porcji kawy jest czystą przyjemnością. W razie najazdu gości przelewowych przypominamy im o starej włoskiej tradycji

, że każdy sam mieli swoją kawę i mamy okazję pochwalić się naszym super młynkiem z Hongkongu

.