Autor Wątek: Młynek elektryczny pod przelewy  (Przeczytany 2495 razy)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
Młynek elektryczny pod przelewy
« dnia: 19 Wrzesień 2023, 12:23:55 »
Planuję zakup młynka pod przelewy. Ręczny młynek odpada.
Myślałem o zakupie Wilfa Svart lub coś podobnego. Czy to dobry pomysł?
Może używany Fellow Ode pierwsza wersja? Co o tym myślicie.

Może ma ktoś coś do sprzedania?   kawka
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline MatteuszS

• Ekspres: SDB, AP, V60, Clever
  • Młynek: DF83, SD40, 1zpresso Q2, komeś
Odp: Młynek elektryczny pod przelewy
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Wrzesień 2023, 12:41:51 »
Wydaje mi się że powinieneś podać jeszcze budżet, a w temacie to elektrycznych pod przelewy używam fellow ode V2 i mhw-3bomber sniper (na naszym rynku pewnie bardzo podobne rezultaty będzie dawać varia vs3). Tak w skrócie to ode  szybko mieli, jak się pacnie od góry kilka razy to 0 retencja i żarna V2 dają bardzo zbalansowany smak kawy. Sniper trochę wolniej mieli (150rpm) ale nie jest to długi czas, jak używasz rdt to 0 retencja(bez żadnego klepania czy przedmuchiwania), a w cuppingu w porównaniu z ode i komesiem, w moim odczuciu sniper podkreślał słodycz, komeś podkreślał kwasowość a ode V2 to było coś pomiędzy, ale to tylko moja subiektywna opinia  [emoji38].

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrzesień 2023, 13:23:14 »
Aktualnie wolał bym nie wydawać więcej niż 1000 zł. U mnie przelew to rzadkość. Na olx pojawiło się kilka używek ODE pierwszej generacji, może to jest jakieś rozwiązanie.

Używa ktoś Wilfa Uniform?
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2023, 13:32:52 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline MatteuszS

« Odpowiedź #3 dnia: 19 Wrzesień 2023, 13:44:12 »
Generalnie problemem V1 jest to że najdrobniejsze ustawienie to bodajże 500 mikronów, ja na V2 nie mieliłem chyba jeszcze grubiej niż 6 co jest troszkę grubiej niż najdrobniejszy możliwy przemiał z V1, być może kupno najtańszej V1 jaka znajdziesz i wymiana żaren na V2 (powinieneś się zmieścić w 1000zl) albo szarpnięcia się na SSP mp w przyszłości to dobry wybór?

Co do Wilfy to jedyne co zapamiętałem z filmików na YT to to że potrafi przekręcać ustawienie podczas mielenia. :D

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrzesień 2023, 14:40:18 »
Używałem trochę Wilfa Uniform - bardzo fajny młynek do domu (bo jest dość wolny). Przemiał dobrej jakości, łatwo się czyści, nie ma praktycznie czego zepsuć, czego urwać - powinien służyć wieki. Gdzieś tam chyba na OLX widziałem niedawno za jakieś 600 zł.

Czy Ode pierwszej generacji będzie lepszy? Nie wiem, jakość przemiału ponoć podobna, więc zależy pewnie co się komu bardziej podoba, co można lepiej kupić?

Ale... jeśli nie robisz przelewów dla kilku osób na raz, to ja bym jednak przemyślał ręczniaka, a konkretnie ZP6 Special od 1Zpresso. Młynek jest świetny, nie wymaga wcale wysiłku przy mieleniu jednej porcji pod przelew i nie zajmuje praktycznie miejsca. Jeśli "przelew to u mnie rzadkość", to po co trzymać choćby i najgustowniejszy młynek na blacie?
Z tym konkretnym młynkiem jedyny problem jest taki, że to stosunkowa nowość i raczej ciężko o używkę, której cena i tak nie odbiegałaby pewnie od nowego.

Do espresso to może trochę inna dyskusja, ale pod przelew, to ręczne zmielenie porcji kawy jest czystą przyjemnością. W razie najazdu gości przelewowych przypominamy im o starej włoskiej tradycji ;), że każdy sam mieli swoją kawę i mamy okazję pochwalić się naszym super młynkiem z Hongkongu :).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrzesień 2023, 14:45:24 »
Generalnie problemem V1 jest to że najdrobniejsze ustawienie to bodajże 500 mikronów

Czemu to ma być problemem w młynku który jest przeznaczony do mielenia  tylko pod przelew? Poniżej tego wchodzimy już w mielenie pod espresso, do kafeterki, do tygielka.

Ziarna V1 też mają swoją dobrą stronę w postaci większej klarowności naparu i wyższej kwasowości.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Wrzesień 2023, 14:51:43 »
Czemu to ma być problemem w młynku który jest przeznaczony do mielenia  tylko pod przelew?
Według kilku recenzji mimo jasnego przeznaczenia faktyczny zakres grubości przemiału nie pozwalał z niego w pełni korzystać.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Wrzesień 2023, 15:16:16 »
Tz. pod co nie mogli zmielić tym ODE

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline MatteuszS

« Odpowiedź #8 dnia: 19 Wrzesień 2023, 15:24:19 »
Generalnie problemem V1 jest to że najdrobniejsze ustawienie to bodajże 500 mikronów

Czemu to ma być problemem w młynku który jest przeznaczony do mielenia  tylko pod przelew? Poniżej tego wchodzimy już w mielenie pod espresso, do kafeterki, do tygielka.

Ziarna V1 też mają swoją dobrą stronę w postaci większej klarowności naparu i wyższej kwasowości.

Sam nie posiadałem wersji V1 ale, praktycznie każda recenzja sprowadzała się do tego że poza chemexem i ekspresów przelewowych dla większych doz kawy, młynek ten nie pozwalał zmielić tak drobno, jak ludzie by chcieli dla mniejszych doz i jasno palonych ziaren. Co do V2 opisałem tylko swoje doświadczenie z tym młynkiem, gdzie przy dozie 20g kawy dla clevera i timemore b75, oscyluje pomiędzy 2 a 5 na ustawieniu grubości, co jest drobniej niż mozliwość najdrobniejszego przemiału wersji pierwszej.

To już pozostaje do rozwiązania dla @MacJaro, być może V1 będzie w wystarczającym stopniu spełniał jego oczekiwania, a jak nie to zawsze jest możliwość zmiany żaren.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Wrzesień 2023, 17:11:28 »
Mam Wilfę Uniform i jest w porządku, na tyle że rzadko kiedy kręcę na Kinu do przelewu. Zakres w Wilfie wystarcza prawie do wszystkich metod oprócz espresso. Szczególnie po wyrównaniu poziomów żaren tzw. "burr alignment" Wilfa zaczęła mielić z mniejszą ilością drobnej frakcji i bardziej jednorodnie. Na aplikacji do mierzenia jednorodności przemiału mediana wzrosła z okolic 12% do 16% w szczycie ), czyli wierzchołek wzniósł się o 30%. Podobne rezultaty ma Kinu, który jednak pyli nadal mniej niż 58mm płaskie żarna Wilfy. Jednak poniższe porównanie wykonywałem przed tym zabiegiem.

Kiedyś robiąc krótki sprawdzian Varii VS3 zrobiłem parę porównań tejże z Wilfą Uniform i Fellow Ode v1, możesz poczytać tamten wpis
Pomimo zbliżonej ekstrakcji, różnice w naparach były wyraźnie wyczuwalne. Ode miał najbardziej żywą, przyjemną kwasowość i intensywne aromaty w pierwszym planie. Napar z Varii wydawał się najbardziej stonowany, bez wybijających się smaków czy mocno podkreślonych aromatów. Przemiał z Wilfy również był wyważony, nieco krąglejsza tzn. bardziej wyczuwalnym body i lekko wybijającą się kwasowością w tle.  Trudno powiedzieć co jest lepsze, bo każdy może mieć różne preferencje, jak i różne kawy w zależności od charakteru mogą inaczej na każdym młynku wychodzić.

Spokojnie można polecić każdy z tych młynków jako single dose.
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień 2023, 22:10:19 wysłana przez krystians »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi