Autor Wątek: Ekspres do kawy do 500zł?  (Przeczytany 19666 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Ekspres do kawy do 500zł?
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Styczeń 2015, 08:58:59 »
Na 4-5 kaw dziennie nie chciało by mi się ręcznie mielić.
Ten concept byłby chyba dobry i nie drogi.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Styczeń 2015, 09:35:17 »
To moze zebrac i podlinkowac propozycje z dobra cena. Wszystko  w jednym miejscu to chyba coffedesk. Wtedy jedna przesylka wyjdzie. 

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Styczeń 2015, 12:02:01 »
W tych 500 zł proponowałbym następującą kolejność:

1. młynek ze wskazaniem na concept - na 3 osoby powinien ogarnąć szeroki zakres metod parzenia w przyszłości - najdroższy zakup
2. drip - wybrać sobie posiłkując się informacjami z forum  + filtry oczywiście , phin i aeropres to chyba za kłopotliwy na 3 osoby
3. 3-4 paczki kawy (raczej jakieś blendy) od sprawdzonej palarni (patrz forum)  żeby poczuć różnicę dlaczego lavazz jest  :ohyda:
Na więcej z przesyłką 500 zł nie wystarczy.
W następnym etapie warto spróbować kawiarki - to już inne smaki, wybrać taką największą na 6 espresso bo to w sumie 1 kubek.

Potrzeba też trochę ciekawości i pasji bo początki zwykle nie powalają efektami ale potencjał jest już wystarczający.  Podstawą wszystkiego jest dobra kawa. Z badziewia nie uparzy dobrej kawy nawet na sprzęcie za x..naście tysięcy. :ups:

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Styczeń 2015, 12:04:01 »
Najbardziej mi przypadł do gustu pomysł podrzucony przez @KiT i @WS i jestem na 90% pewna, że Aeropress będzie dla mnie w sam raz. Niestety Hario Dripper i Tygielek jakoś mnie nie przekonuje. Więc widzi mi się taki zestaw:

Aeropress
Concept Km-5120

Dobrze wybrałam? Teraz najważniejsze, jaką kawę powinnam kupić? Myślę, że na początek chciała bym coś bez zbędnych udziwnień jeśli to tak mogę nazwać.

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #19 dnia: 31 Styczeń 2015, 12:08:12 »
Wychodząc z założenia, że nie ma głupich pytań to czy taki młynek nadaje się do tego by mielić kawę? Niby na opakowaniu piszę "coffee mill". Pytam, bo posiadam taki po mojej babci i może akurat się wkońcu do czegoś przyda. Tak jak by mąż mnie denerwował to bym mu mielić kazała ;)

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #20 dnia: 31 Styczeń 2015, 12:24:33 »
No jak jest napisane, że do kawy, to pewnie że można.
Jeszcze trzepaczka do mleka dla męża nie została uwzględniona.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Styczeń 2015, 12:34:02 »
Dripper jednak kup, choćby plastikowy Hario, nie będziesz żałować. A co do kaw, to przejrzyj dział z opiniami o nich, na pewno coś wybierzesz.

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #22 dnia: 31 Styczeń 2015, 12:59:39 »
@raf77 no wiem, że jeszcze trzepaczka do tego mleka lecz nie znalazłam jeszcze odpowiedniej ;)

@WS to co lepiej ten Dipper niż "strzykawkę"?

Offline raf77 Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 31 Styczeń 2015, 13:20:28 »
Na allegro taki dzbanek stalowy do trzepania mleka 23zeta kosztuje.
Drip, dodatkowo chyba, do kompletu.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #24 dnia: 31 Styczeń 2015, 13:21:19 »
@WS to co lepiej ten Dipper niż "strzykawkę"?
Jedno i drugie.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #25 dnia: 31 Styczeń 2015, 14:47:43 »
Tez jestem za tym by brac oba. Powyzej jakies kwoty wiele serwisow ma przesylke za darmo.  Coffedesk ma tez teraz promocje dla nowych cos jakby 30 zeta na zakupy....moze uda sie zmiescic w budzecie. Akcesoriabaristy sa aktywne na forum, moze tez poze wejsc do gry nowej osobie ciekawa oferta ;). Pewnie jeszcze kogos pominalem...
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2015, 15:26:09 wysłana przez KiT »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #26 dnia: 31 Styczeń 2015, 15:23:59 »
Marzena, ten młynek powyżej to raczej do tygielka. Nie wiem czy zmieli wystarczająco grubo do dripa.
Ale i tak jest świetny!

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Styczeń 2015, 15:25:32 »
Marzena młynek ręczny, który wysłałaś to rozumiem młynek należący do Ciebie ? Mam bardzo podobny ( między innymi ) i naprawdę daje radę.. zobacz( na jakiejs lavazzy czy innym czyms kawopodobnym ) jaka jest regulacja mielenia? (tam z dołu jest taka śruba którą się dokręca i odkręca). Jeżeli jest regulacja to na początek dopóki Wam sie nie znudzi krecic taki mlynek wystarczy

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #28 dnia: 31 Styczeń 2015, 15:51:36 »
Marzena młynek ręczny, który wysłałaś to rozumiem młynek należący do Ciebie ? Mam bardzo podobny ( między innymi ) i naprawdę daje radę.. zobacz( na jakiejs lavazzy czy innym czyms kawopodobnym ) jaka jest regulacja mielenia? (tam z dołu jest taka śruba którą się dokręca i odkręca). Jeżeli jest regulacja to na początek dopóki Wam sie nie znudzi krecic taki mlynek wystarczy

Tak, taki młynek posiadam tylko nie miałam czasu zrobić zdjęcia i znalazłam identyczny w internecie. Spróbuje zmielić tym młynkiem coś i wstawię zdjęcia jak to wygląda.

Tez jestem za tym by brac oba. Powyzej jakies kwoty wiele serwisow ma przesylke za darmo.  Coffedesk ma tez teraz promocje dla nowych cos jakby 30 zeta na zakupy....moze uda sie zmiescic w budzecie. Akcesoriabaristy sa aktywne na forum, moze tez poze wejsc do gry nowej osobie ciekawa oferta ;). Pewnie jeszcze kogos pominalem...

Fajny pomysł może ktoś z wyżej wymienionych sklepów on-line mógł by mi przygotować jakiś zestaw. Wygląda na to, że potrzebuje: Areopress + dipper + młynek Concept + jakieś kawy na miejmy nadzieje dobry początek :)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Styczeń 2015, 18:02:57 »
Marzena, ten młynek powyżej to raczej do tygielka. Nie wiem czy zmieli wystarczająco grubo do dripa.
Ale i tak jest świetny!
Mój mieli wystarczająco grubo do aero czy małego dripa, na 0,5L przydrobno, ale na 0,2L bardzo tak.

No i, i tak jest świetny. :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi