Autor Wątek: Ekspres do kawy do 500zł?  (Przeczytany 19695 razy)

Offline marzena_mc

Ekspres do kawy do 500zł?
« dnia: 30 Styczeń 2015, 22:53:56 »
Witam! Poszukuje ekspresu do kawy w granicach 500zł. Tak wiem, że niektórym może zdawać się to mało, ale na wydatek powyżej 2 tys. i więcej mnie nie stać. Trochę poczytałam, ale dalej nic nie wiem. Trudno mi coś wybrać bo jest zbyt duży wybór. Nie mam pomysłu co wybrać na co zwrócić uwagę itd.

Zacznę od tego, że mąż preferuje jedynie kawę z mlekiem, ja różnie, to chyba zależy od dnia bo czasami z mlekiem, czasami tylko parzona. I najważniejsze, moja mama od kiedy pamiętam zawsze piła i pije kawę parzoną lavazze i zależy mi na tym bym w końcu mogła jej zrobić porządną (na moje możliwości) kawę.

Wydaje mi się, że ekspres ciśnieniowy, ręczny był by w sam raz. Możecie mi coś polecić? Ja naprawdę nie mam pojęcia co kupić. Będę wdzięczna za każdy wpis pod moim postem.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Ekspres do kawy do 500zł?
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń 2015, 22:57:41 »
A dlaczego koniecznie to musi byc ekspres? Moim zdaniem warto rozpatrzyc tez inne metody.  I drugie pytanie czy posiadasz mlynek?
I trzecie dlaczego maz lubi kawy mleczne tylko?  Slodzicie kawy?

Szedlbym w strone zestawu reczny mlynek i aeropress, lub reczny mlynek i mokka.  Plus elektryczny spieniacz, jesli budzet jest nieprzekraczalny.
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń 2015, 23:01:26 wysłana przez KiT »

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #2 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:05:50 »
No ekspres wydaje mi się odpowiednim urządzaniem, albo mi się tylko wydaje. A inne metody jakie polecasz @KiT? Nie młynka też nie posiadam, ale myślę, że to wydatek do 100 zł. Hmm... czemu tylko mleczne lubi, bo uważa że są lepsze niż te bez mleka i innych nie chce bardzo pić. Jeśli chodzi o słodzenie to ja z mężem lubię słodkie, a mama nie słodzi.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:07:34 »
Jeśli pijecie kawę na kubki, parzoną, to ekspres, tym bardziej w tym budżecie, jest złym pomysłem.

Jeżeli nie masz młynka, to zainwestuj część z tych 500zł w młynek (250zł i więcej) właśnie, a resztę -- jak kolega wyżej wspomniał -- wydaj na jakiś sprzęt do parzenia (w zależności ile ma być kawy na raz) no i na kawę.

PS
Ekspres ciśnieniowy, to tak naprawdę maszyna do espresso i ewentualnie kaw na bazie espresso.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:11:15 »
Bez młynka, najlepiej elektrycznego, ekspres jest nieprzydatny. Popieram wersję: aeropress + młynek + spieniacz mleka dla męża. Spieniacz ręczny, to więcej na młynek zostanie.

Offline KiT

« Odpowiedź #5 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:17:50 »
Na recznych mlynkach to ja sie nie znam, meza zapedzisz do mielenia?
Aeropress blizej espresso, ale ciut wiecej sprzatania niz kawiarka lub przelewowa metoda.  Duzo tych kaw pijecie?

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:19:35 »
No i mi potwierdzacie, że nic na ten temat nie wiem i na darmo bym wydała te pieniądze. Jeśli chodzi o ilość kaw to tak dwie filiżanki no w porywach do trzech raz dziennie. Podoba mi się pomysł @WS :) i mam nadzieje, że taki laik ja ja poradzi sobie z przyrządzeniem w takim zestawie. A możecie mi polecić warte uwagi modele i na co w nich zwrócić uwagę?

Offline KiT

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:27:48 »
Zaraz obok jest dzial alternatywnych metod uzyskiwania naparu.  Zajrzyj tam prosze i przeczytaj o:
DRIP
Kawiarka
Aeropress
Frenchpress

Powiedz co Ci sie podoba.  A o typach sprzetowych za chwile. Z doswiadczenia wiem, ze jak jakas metoda przypada do gustu lub fascynuje to pomimo, ze inna jest blizej oczekiwanego rezultatu w teorii, to warto zainwestowac czas w to co nas kreci.

Syfon za drogi jak na zakreslony budzet.

P.S.  Wspomnial juz ktos ze Lavazza i kawy z marketu lub sieci kawowych to slaby kierunek?

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:39:09 »
Z elektrycznych młynków sugerowałbym Ci Concept lub Nivonę, a z ręcznych Porlex.

Offline marzena_mc

« Odpowiedź #9 dnia: 30 Styczeń 2015, 23:58:21 »
No to dobra stawiam na aeropress, podoba mi się ta metoda (parę filmików z YT widziałam i poczytałam dział o tym). Co do spieniacz to niech sobie mąż trzepie jak ma taka potrzebę ;) no to teraz zostaje wybór młynka i dobrej kawy bo widzę, że ja nigdy w życiu nie miałam przyjemności pić kawy tylko pomyje...  :ohyda:

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Styczeń 2015, 02:05:04 »
Aeropress wg mnie jest dla jednej osoby a właśnie że tak ;-) najrozsadniej zakupić hario dripa i cieszyć się wspaniałą kawą we dwoje.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2015, 03:34:31 »
Ano właśnie tak. Maksymalna pojemność naparu z aeropressu to 200-250ml. Dla dwojga, to ewentualnie jedna mocna na pół. Do mleka ujdzie, ale czarne napary smaczniejsze gdy przygotowane indywidualnie. Przygotowywanie dwóch naparów, jeden za drugim, szybko może zniechęcić.

Dripper możesz sobie dobrać wedle upodobań i objętości. V60, kalita, clever, chemex...

Proponuję zacząć od młynka i kawy. Świeżej kawy wprost z palarni. Tylko proponuję zacząć od czegoś bezpiecznego, nadającego się do mleka (oczywiście), niekoniecznie od razu ultrajasnego.

Na początek możesz parzyć po staremu, na metodę przyjdzie czas.

Offline KiT

« Odpowiedź #12 dnia: 31 Styczeń 2015, 07:54:18 »
To ja zapytam, wykluczajac kryterium wygody, to lepszy przemial da dobry reczny za 250zl, czy ninova za 350zl.  W moich oczach z elektrykow to absolutne minimum to byl graef... ale moze sie myle...

Pewnie w 500zl to ja bym szedl w mlynek portexa, drip vario, i aeropress...

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #13 dnia: 31 Styczeń 2015, 08:26:38 »
Ja twierdzę że do alternatyw lepszy będzie ręczny niż elektryk. Jest mniej pyłu. Choć pył jest też ponoć zależny od prędkości obrotowych żarna. Na HB testowaliśmy to z mazzerami.

Ergo - szukał bym młynka antycznego ;) o frezowanych żarnach.
« Ostatnia zmiana: 31 Styczeń 2015, 19:18:33 wysłana przez DrUsagi »
LMWDP #469

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #14 dnia: 31 Styczeń 2015, 08:42:19 »
Tygielek.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi