Autor Wątek: Profitec PRO 700 czy ECM Synchronika  (Przeczytany 15713 razy)

Offline Andrewn

Profitec PRO 700 czy ECM Synchronika
« dnia: 17 Wrzesień 2023, 18:54:58 »
Hej!
Przymierzamy się do zakupu ekspresu. Robimy remont i postanowiliśmy zainwestować trochę kasy w dobry sprzęt, żeby za pół wieku wnukom kawę parzyć podczas sesji. Stawiamy raczej na sprzęt dający różne możliwości z temperaturą i czasem przepływu, żeby trochę poeksperymentować z kawą. Przymierzamy się także do instalacji filtrów do osmozy i dołączenia też ekspresu pod tą aparaturę. Pijemy kawę zawsze rano i czasem w środku dnia, więc nie jest to kawiarnia, ale pasja kosztuje...
Napiszcie proszę jaki model byście wybrali i dlaczego. Zdaję sobie sprawę z mojej ignorancji, więc jeżeli macie też lepsze pomysły niż te wskazane modele - zaproponujcie proszę.
Pozdrawiam!
 kawka

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Profitec PRO 700 czy ECM Synchronika
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Wrzesień 2023, 09:24:58 »
To są podobne konstrukcje, więc pozostaje kwestia, który bardziej Ci się podoba. Nie wiem, jak Profitec, ale Synchronika posiada ramę z nierdzewki, a siedemsetka jest tańsza.
》tertium non datur《

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Wrzesień 2023, 09:29:28 »
A co będzie mielić kawę do tego ekspresu? Bo sam ekspres nie załatwi dobrej kawy.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Wrzesień 2023, 09:41:09 »
Ramy mają obydwa z nierdzewki, Synchronika dodatkowo malowana proszkowo.

https://www.home-barista.com/advice/ecm-synchronika-2018-vs-profitec-pro-700-2019-t58300.html
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrzesień 2023, 10:00:55 »
Proponuję dodać do tych dwóch jeszcze IZZO ALEX DUETTO IV PLus, VALEXIA DUETTO oraz BELLEZZA INIZIO R V2.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Wrzesień 2023, 10:02:21 »
Synchronika będzie dobrym wyborem ,to chyba najlepszy ekspres ze stajni ECM.

Offline Andrewn

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Wrzesień 2023, 10:54:44 »
A co będzie mielić kawę do tego ekspresu? Bo sam ekspres nie załatwi dobrej kawy.
To się zgadza. Myślałem o ECM V-Titan 64, bo ma żarna pokryte tytanem i odmierza porcje kawy. Ponieważ wcześniejszy młynek zarżnęliśmy (jakiś tani badziew), to obecnie korzystamy z uprzejmości zaprzyjaźnionej kawiarni, ale to nieefektywne, bo po pierwsze kawa nie jest mielona na świeżo, a po drugie - trzeba pić kawę w zaprzyjaźnionej kawiarni, a się popsuła... Młynka więc też szukamy, ale to temat do innego wątku. Na sytuacje wyjątkowe zostaje oczywiście młynek ręczny... Tak więc prowizorka na całego!  :doh:

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Wrzesień 2023, 11:13:58 »
Myślałem o ECM V-Titan 64
Nie kupuj młynka pod kolor. Ma porządnie mielić a nie pasować.
》tertium non datur《

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #8 dnia: 18 Wrzesień 2023, 11:27:24 »
Nie kupiłbym żadnego w powyższych, nie za taką kasę. Dozbierałbym do LM Micra, albo zszedł z budżetem o połowę i kupił NS Oscar Mood.
Te dual bojlery nie są warte tej kasy. Ewentualnie Profitec 800, to już prędzej, dobrze wydane pieniążki, tylko kompletnie inne podejście do espresso.

Offline Andrewn

« Odpowiedź #9 dnia: 18 Wrzesień 2023, 11:34:38 »
IZZO ALEX DUETTO IV PLus

Proponuję dodać do tych dwóch jeszcze IZZO ALEX DUETTO IV PLus, VALEXIA DUETTO oraz BELLEZZA INIZIO R V2.
Dziękuję za te propozycje. Wszystkie mają podłączenie do sieci i dwa bojlery, ale nie mogę znaleźć informacji na temat kontroli przepływu. W Synchronice i 700-ce jest dźwigienka do dokręcania zaworu grzybkowego i przez to regulują przepływ. Nie mogę znaleźć takiej funkcji w tych modelach, ale może gdzieś jest?

Bardzo dziękuję za Twoją opinię.

LM Micra
Też nam się spodobał. Dobra marka. Jednak wydaje mi się, że dwa zaproponowane modele mają więcej możliwości. Oczywiście poprawcie mnie, jeżeli się mylę. Nie widziałem tej aplikacji, a sam ekspres znam jedynie z recenzji na YT.

NS Oscar Mood
jest ładny, ale nie ma nawet możliwości podłączenia wody bezpośrednio z sieci. Bawić się można temperaturą, a przepływem raczej nie (proszę mnie poprawić jak się mylę).

Ewentualnie Profitec 800
Zgadzam się, że to kompletnie inne podejście do espresso. Dziękuję za tą sugestię i poczytam więcej o tym rozwiązaniu.

Scaliłem - krystians
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień 2023, 12:09:02 wysłana przez krystians »

Offline Andrewn

« Odpowiedź #10 dnia: 18 Wrzesień 2023, 12:21:11 »
Dzięki za uwagę. First things first!
Myślałem o ECM V-Titan 64
Zgadzam się. Najpierw jednak myśleliśmy o ekspresie, bo instalację składam, a dziurki w blacie mają się zgadzać. Młynek to dla mnie problem, bo żona stawia na wygląd, ja na trwałość i zapominamy trochę o tym, żeby był odpowiedni efekt... Ten to żona wypatrzyła, jak przeglądaliśmy ekspresy, więc mam go "na liście: do przemyślenia". Ten tytan mi się spodobał bo żarna się zużywają.  :-\ Jestem jednak otwarty na propozycje. Dla mnie temat młynków jest jeszcze nieogarnięty.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Wrzesień 2023, 12:22:35 »
Z 2 wymienionych Synchronika. Zobacz jeszcze inne  opcje, Quick Mill  Essence, Rocket R58 i Bezzera Matrix. Wszystkie topowe DB.

coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Wrzesień 2023, 12:43:42 »
Wszystkie mają podłączenie do sieci i dwa bojlery, ale nie mogę znaleźć informacji na temat kontroli przepływu.

W każdym z nich jako opcjonalne wyposażenie występuje zestaw Flow Control. Za niewielką dopłatą...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

« Odpowiedź #13 dnia: 18 Wrzesień 2023, 19:36:16 »
Młynek to dla mnie problem, bo żona stawia na wygląd
Przekonaj ją, że młynek w espresso jest kluczowy. A wygląd?  Mojej żonie Ceado e37S też się nie podobał, ale na wyświetlaczu dostała swój prawy przycisk z ustawioną dozą do swojej porannej zalewajki (jej ulubiona kawa o tej porze) i po jakimś czasie powiedziała, że w razie rozwodu ten brzydal jest jej 😁
》tertium non datur《

Offline radekzaj

• Ekspres: Bezzera Aria MN PID, Melitta Look V Perfection, Hario Switch, Bialetti New Venus
  • Młynek: Niche Zero, Starseeker E55 Pro, ZP6 Special
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrzesień 2023, 21:04:23 »
To się sprawdza jak pijecie kawy z tego samego ziarna U mnie żona ma swoje ziarna, które mieli pod filtr, ja lubię pić espresso na przemian z różnych ziaren, także u nas rządzi młynek SD.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi