Autor Wątek: Siemens lub coś innego  (Przeczytany 32557 razy)

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Odp: Siemens lub coś innego
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Luty 2015, 15:18:43 »
No i Oscar chyba będzie bardziej stabilny temperaturowo.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline witeg

• Ekspres: Breville BES 900XL
  • Młynek: Brasilia RR45OD
« Odpowiedź #31 dnia: 10 Luty 2015, 01:24:43 »
Czuję się trochę "naprostowany" przez Was, czy jak kto woli - zboczony w dobrym kierunku, ale jeszcze jeden zestaw pytań/porad.
Termo blok czy bojler i dlaczego?
Ascaso polecony przez DrUsagi - może bym i kupił ale człowiek niepoważny, wystawia ogłoszenie i nie odpowiada na pytanie.
Kolejne 3 opcje:
http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=1352.0
Oscar polecony przez DrUsagi - zakupiony czerwiec 2013, " mało używany" - jakoś nie kupuję tego tekstu bo to bistro, więc nie stał bezczynnie.
Czy od Janusza Nuova Simonelli - Oscar + młynek za 2300zł

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #32 dnia: 10 Luty 2015, 09:07:09 »
Oscar polecony przez DrUsagi - zakupiony czerwiec 2013, " mało używany" - jakoś nie kupuję tego tekstu bo to bistro, więc nie stał bezczynnie.
Wywołany do tablicy - nie polecany ale zwróciłem na niego uwagę.  :P
W polskich realiach ten ekspres miał szansę być mało używany, kto wie czy nie robił mniej kaw niż ja w domu :) Na zdjęciach widać ze dysza pary ma nadal chrom i co ważniejsze nie ma na niej zaschniętego mleka :) Grafiki na przodzie też w całości. Pytanie skąd woda była - bo jedyne "ale" to ewentualne odkamienianie.

Bojler jak dla mnie daje mocniejszą parę i jest ona bardziej sucha. Ale to może być subiektywne.

Generalnie ty chcesz kawę z mlekiem - więc maszyna z HXem będzie dla ciebie praktyczniejsza w użyciu. A "niestety" jak dobra kawa sie w domu pojawi to sporo ludzi na tą kawę wpada  :smiech: tyle że większość chce z mlekiem.

Można by się tylko w tych oskarach dopytać o to czy mają OPV i anti vaccum (to jakieś 200PLN kosztuje w sumie) - pierwsze ograniczy ciśnienie na ciastku kawowym, drugie pozwoli na startowanie maszyny z timerem.
LMWDP #469

Offline witeg

« Odpowiedź #33 dnia: 10 Luty 2015, 18:07:43 »
Cytuj (zaznaczone)
Wywołany do tablicy - nie polecany ale zwróciłem na niego uwagę.
Jak zwał, tak zwał. No to dzięki za zwrócenie uwagi, myślę że trafnej ale kontrahent jakiś niemrawy taki i nie chce się odezwać.

Cytuj (zaznaczone)
OPV i anti vaccum
-?

I podbijam pytanie : który z wymienionych byłby Waszym zdaniem najlepszym wyborem, bo siorpnął bym już kawki a nie klepał w nieskończoność  klawiaturę.

Jakie macie zdanie na temat tego Ascaso Dream Up wystawianego przez Gmtb ?

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Luty 2015, 18:30:34 »
OPV - ustawisz sobie ciśnienie wody przepływającej przez kawę - za duże jest niewskazane.
Anti Vaccum - taki zaworek wypuszczający powietrze z bojlera jak się maszyna rozgrzewa.

Dream - zdanie jak najlepsze, o młynkach Ascaso masz co czytać. W skrócie, dają radę ale ergonomia jak dla mnie trochę kuleje.

Jak by był test Oskar kontra Dream, to wszystkie mojej zapasy orzechów na zimę stawiam na Oskara.
LMWDP #469

Offline witeg

« Odpowiedź #35 dnia: 12 Luty 2015, 01:13:02 »
To jeszcze jedno zestawienie :
Rancilio Silvia + młynek  vs  Nuova Simonelli Oscar + młynek
Zakładany budżet sporo przekroczony, ale może warto raz a dobrze ...

DrUsagi - czy mogę prosić o tel. do Janusza (PW lub tutaj)?

• Global Moderator
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Luty 2015, 06:52:29 »
Ja powiem Oscar.

A do Janusza najlepiej PW wyślij - odbiorca "Janusz" ;)
LMWDP #469

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi